Hundredtusinder af danskere mangler fortsat at bestille deres feriepenge for ferieåret 2021, der dækker perioden fra 1. september til 31. december 2022.
Ritzau
Har du heller ikke fået bestilt dine feriepenge endnu? Så er du ikke den eneste.
Over 350.000 danskere med restferie har nemlig godt 900 millioner kroner til gode, som endnu ikke er blevet bestilt.
Det viser de seneste tal, som Feriekonto under ATP har trukket for Ritzau.
I gennemsnit giver det omkring 2.500 kroner per person.
Er man en af dem, som ikke har fået bestilt feriepenge, er det oplagt at overveje, om man skal bruge ekstra lommepenge på sin kommende sommerferie, siger forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.
»Men når man bestiller sine feriepenge, er det altså ikke ensbetydende med, at man så skal bruge dem,« siger hun og tilføjer:
»Det er selvfølgelig helt op til en selv. Man kan også overveje at indsætte pengene på en opsparing eller investere dem.«
Man skal dog huske på, tilføjer hun, at det typisk brænder lidt mere i lommen, når pengene kommer ind på bankkontoen, og man bliver mere fristet til at bruge dem.
Feriepengene, der mangler at blive udbetalt, skulle have været afholdt inden 31. december 2022.
Men det er dog stadig muligt at søge om at få udbetalt pengene helt indtil 30. september 2023, oplyser ATP.
Tiden nærmer sig
Hvis du ikke får bestilt dine feriepenge inden 30. september 2023, bliver pengene overført til en feriefond.
»Feriepengene vil være kærkommen at få udbetalt for mange. For vi har stadig et højere prisniveau, end vi havde for bare et år siden,« siger Ida Marie Moesby.
Hun peger på, at hun nok ville have anbefalet noget andet, hvis hun for lidt over et halvt år siden var blevet spurgt, om det ville være hensigtsmæssigt, hvis alle blev opfordret til at bestille deres feriepenge.
»Under coronapandemien fik de danske forbrugere en økonomisk håndsrækning, som skulle sætte gang i økonomien. Og vi så sidste år, hvordan inflationen bare steg og steg,« siger hun og fortsætter:
»Men pointen var jo at få folk til at holde igen med at bruge penge, så inflationen kunne falde.«
Situationen er noget anderledes nu, forklarer hun.
Priserne i top
I maj var priserne på varer og ydelser 2,9 procent højere end samme måned året før, og det var syvende måned i træk, at inflationen aftog.
»Inflationsproblemet er altså ikke lige så stort, og derfor skal man i virkeligheden kun gøre op med sig selv, om man har brug for pengene,« siger hun.
Du kan se på borger.dk/bestil-feriepenge, om du har feriepenge til gode, efter du har logget ind med MitID. Bestilling foregår samme sted.