KIAN JOHANSEN, REDAKTØR DIN AVIS
Her 1. november bliver gymnastiksalene og flere af skolernes lokaler fyldt med valgtilforordnede og frivillige borgere, der stiller op for et mindre beløb, kaffe, kage og et par gode måltider mad.
De fleste af dem får forhåbentlig også en god snak og et grin med de andre undervejs på den lange dag, der starter klokken 7 og først slutter, når stemmerne er talt op hen på aftenen.
Tak til dem for at hjælpe til med den praktiske del af et valg. Den demokratiske proces og respekten for hinandens synspunkter er jo ikke en selvfølge.
Hvis ikke der er nogen der gør det muligt, at du kan træde ind i stemmeboksen, finde blyanten frem og sætte dit kryds, så kan et demokratisk valg jo ikke finde sted.
Der var 79.010 stemmeberettigede til kommunalvalget i Randers Kommune i 2021. I alt stemte 51.016 personer, det svarer til en valgdeltagelse på 64,6 procent. Det tal plejer at være markant højere til et folketingsvalg. I 2019 var valgdeltagelsen på hele 82,2 procent her i Randers. Der skal vi da opad igen, ikke?
Og hvor skal du så sætte dit kryds?
Der er 14 partier på stemmesedlen denne gang. Det er kun overgået én enkelt gang, nemlig tilbage i 1987, hvor der var 16 partier at vælge i mellem.
Og for første gang nogensinde er der flere kvindelige frontfigurer end mandlige. Otte ud af 14 partier stiller med en kvinde i front: Socialdemokratiet (Mette Frederiksen), Radikale (Sofie Carsten Nielsen), SF (Pia Olsen Dyhr), Enhedslisten (Mai Villadsen), Alternativet (Franciska Rosenkilde), Nye Borgerlige (Pernille Vermund), Kristendemokraterne (Marianne Karlsmose) og Danmarksdemokraterne (Inger Støjberg).
I Randers har Din Avis fundet frem til 17 kandidater, som vi tillader os at kalde lokale. Enten fordi de bor her, har boet her, eller er opstillet lokalt.
Måske finder du deres holdninger mere tiltrækkende end andres. Uanset hvad, så er det dit valg.