Efter perioder med hårde corona-nedlukninger er antallet af indbrud igen begyndt at stige. Det vil Bo trygt lave om på.
I andet kvartal i år er der registreret 89 indbrud i Randers Kommune. I samme periode sidste år blev der begået 59 indbrud. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en stigning på 51 procent.
»Liv og tilstedeværelse i landets boligkvarterer virker mod indbrud. Det så vi i coronatiden, og det skal vi tage med os, både når vi er tilbage på arbejde men også nu i sommerferien, hvor mange er bortrejst i kortere eller længere perioder. Så kan vi fortsat holde indbrudstyvene fra døren,« siger Britt Wendelboe, der er programchef i Bo trygt, i en pressemeddelelse.
Bo trygt er en indsats skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
»Sommerferien er normalt et af de tidspunkter på året, hvor indbrudstyvene har mest travlt. Men ser vores hjem beboede ud, og hjælper vi hinanden i kvarteret med at hilse på ukendte ansigter og spørge ind til fremmedes ærinde på vejen, kan vi sammen skræmme tyvene væk. Fra en aktuel rapport ved vi, at det, en tyv frygter allermest, er at blive set,« siger Britt Wendelboe.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Samarbejd med naboer
For at undgå indbrud har Bo trygt lavet en samling af gode råd, som de gerne vil give videre til husejerne. Et af dem er at undgå høje hække og hegn tæt ved huset, da det giver en tyv gode muligheder for at gemme sig.
De opfordrer også til, at man ikke lægger feriebilleder og -opslag på sociale medier, mens man er væk.
»Også indbrudstyve er på Facebook og Instagram, hvor de er på udkig efter ubeboede huse. Så selvom du gerne vil dele dejlige ferieoplevelser med venner og bekendte, så gem opslag og billeder, der indikerer, at din bolig står tom, til du er hjemme igen,« siger Britt Wendelboe.
Et andet godt råd er at alliere sig med sine naboer.
»Aktiv nabohjælp er et af de mest effektive midler mod indbrud. I sommerferien gælder det om at få talt med sine naboer om, hvornår I hver især er bortrejst, så I lige kan tage en runde om hinandens huse, slå græsset, smide affald i skraldespanden og tømme postkassen,« siger Anette Aaby Hansen, der er chefkonsulent i Nabohjælp, i pressemeddelelsen.
ceb