Forfatter, kunsthistoriker og dr.phil. Mikael Wivel holder foredrag om den unge, lovende maler Jens Adolf Jerichau, som i 1916 tog sit eget liv i Paris.
Jerichau døde i 1916, for egen hånd og kun 25 år gammel, men han havde ikke desto mindre arbejdet så målrettet, så intenst og så personligt med sit stof, at hans værk må betegnes som ét af de væsentligste i det 20. århundredes danske kunst, skriver Randers Kunstmuseum.
Der var tale om en mærkeligt suveræn udfoldelse, som i de sidste fire år af hans korte liv førte billeder med sig af en fuldkommen overrumplende originalitet.
Hjemvendt fra Louisiana
Randers Kunstmuseum maleri ”Susanne i badet” er netop hjemvendt fra kunstmuseet Louisiana, hvor det har indgået i en stor udstilling om J. A. Jerichau.
Maleriet er fra 1916 – samme år som den unge malers alt for tidlige død.
På trods af kunstnerens korte og tragiske livsforløb er bidraget til dansk maleris nybrud i starten af det 20. århundrede ikke uden betydning. Den unge Jerichau kommer da også ud af en kunstnerfamilie, hvor både far, farbror, farfar og farmor udfylder betydelige roller i dansk kunsthistorie.
Foredraget
I anledning af værkets hjemkomst til museet holder kunsthistoriker og dr.phil. Mikael Wivel onsdag 20. april foredrag om Jerichau, som han også har skrevet bogen ”Penslen og pistolen” om.
Jerichaus skæbne er elementært bevægende – for ham var liv og værk to sider af samme sag, og Mikael Wivel skelner da heller ikke mellem disse to størrelser i sin monografi fra 2019 om den unge, døde maler.
sø