Med pølsevogn, taler og mulighed for at gå på opdagelse blev der forleden holdt rejsegilde på bygningen, hvor kendt musikcafé snart igen kan holde til.
AF CECILIE BISGAARD
Projektet har været længe undervejs, men nu begynder man at kunne se enden på det hele. Det blev fejret forleden, da der var rejsegilde på Von Hatten Hus, hvor den legendariske Café Von Hatten har til huse – eller hvor den til november i hvert fald igen kommer til at have adresse.
Til rejsegildet var både håndværkere, naboer og andre interesserede inviteret indenfor. Karen Smed, der er formand for Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune, holdt tale. Det er fonden, der ejer bygningen. Efterfølgende var det muligt at få en pølse fra en pølsevogn.
»I gamle dage holdt man rejsegilde for at skræmme onde ånder væk. Vi har skiftet meget ud, så der er forhåbentlig ikke flere onde ånder her. Jeg håber, de fløj ud sammen med flere end 100 duer, der boede på loftet,« sagde Karen Smed i sin tale og fortsatte:
»Det er noget særligt at renovere et fredet hus. Der er ingen lette løsninger. Men vi har været heldige med at få nogle dygtige folk, der kan deres håndværk. Der var mange overraskelser – også til vores budget – og vi kan vist roligt sige, at vi fik huset reddet i sidste øjeblik. Nu skulle det gerne stå de næste 200 år.«
Hattens ånd
Blandt de fremmødte var der også rosende ord til renoveringen.
»Det bliver så rart at komme herned igen,« sagde en kvinde, mens folk stadig strømmede til.
En mand var heller ikke i tvivl om, at selvom meget er blevet skiftet ud, så har det ikke taget charmen fra den gamle bygning.
»Hattens ånd er her stadig,« sagde han til Karen Smed.
Efter talen kunne folk gå på opdagelse i bygningen, der nogle steder stadig mangler at få gulv på. Mens mange gæster tog turen op ad de smalle, hjemmebyggede trætrapper helt op under tagspærene, der stadig ikke er blevet beklædt, gik de fleste af håndværkerne ud for at få en hotdog i pølsevognen.
Her fangede avisen også Bjarne Bang, der er arkitekt og rådgiver på renoveringen. Han sidder også i bestyrelsen for Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune.
»Den største udfordring har været det hele – særligt hvor dårligt huset har været. Det var dårligere, end vi havde regnet med, og der var meget, der var råddent eller ikke duede. Men vi har brugt det, vi kunne, og opbygningen er gået fint,« sagde han.