Sidste år blev der stiftet 449 nye, små virksomheder i Randers Kommune – hos Erhverv Randers er man fortrøstningsfulde trods et lille fald.
ANDERS MICHAELSEN
Coronavirus har besværliggjort livet for mange også en del af landets iværksættere, men lysten er der stadig til at starte egen virksomhed – den er dog ikke lige så stor i år, som den var sidste år.
Det oplyser regnskabsprogrammet Visma Dinero i en pressemeddelelse. Her har selskabet analyseret antallet af nye virksomheder i 2021, og analysen viser, at der sidste år blev stiftet 449 enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder i Randers Kommune, hvilket er et lille fald sammenlignet med året før. Kigger man på landsplan var antallet stort set uændret.
”De seneste år har været benhårde, og vi skal vel tilbage til finanskrisen for at finde en mindre attraktiv periode at blive iværksætter. I det lys er det ganske enkelt fremragende, at antallet af små, nystiftede virksomheder holder sig på samme niveau som året før,” lyder det i pressemeddelelsen fra Martin Buch Thorborg, som er administrerende direktør i Visma Dinero.
Op og ned
Hos Erhverv Randers, som vejleder iværksættere, er man ikke overrasket over konklusionen fra Visma Dinero – og her har man dog til trods for et lille fald også en oplevelse af, at iværksætter-driften har været nogenlunde stabil gennem corona-pandemien.
”Det er jo klart, at den her pandemi har sat en stopper for nye virksomheder i visse brancher. Eksempelvis i restaurations- og hotelbranchen og indenfor oplevelsesøkonomien har der været et forholdsvis brat stop. Men der er så til gengæld også andre brancher, hvor det er gået rigtig godt – blandt andet hvis man har startet en onlinevirksomhed. På den måde er det gået lidt op og ned forskellige steder,” siger Jesper Lieberknecht, der er erhvervskonsulent hos Erhverv Randers.
For nogen har corona også været en afgørende tænkepause til at gøre alvor af iværksætter-drømmen.
”Vi har også oplevet, at corona har givet tid til refleksion for nogen – i forhold til om man har skullet fortsætte i det job, man er i, eller om det har skullet være nu, man skulle forfølge en drøm som iværksætter. Og nogen har endda set det som en motiverende udfordring at starte i orkanens øje, med tanken, at kan man lykkes her, så kan alt lade sig gøre.”
Ser positivt på det
Selvom de sidste år har været svære for iværksættere, så er man hos Erhverv Randers fortrøstningsfulde.
”Det er da muligt, at der til næste år kan komme en stigning i antallet af nye, små virksomheder, hvis økonomien fortsætter sin himmelflugt, og hvis nogle af de brancher, der har haft det svært, for alvor kan komme i gang igen uden at skulle tænke på corona,” siger Jesper Lieberknecht
”Men jeg tror på, vi fremadrettet nok skal klare os ganske udmærket i Randers – uanset om der er corona eller ej. For i de ti år, jeg har været ansat her, har der altid været mange iværksættere og en stærk iværksætterlyst i byen.”
Og går man med en drøm om at starte egen virksomhed nu, har Jesper Lieberknecht følgende råd:
”Man skal gå ind og undersøge sit marked, og hvilke risici man har i forhold til eksempelvis corona. Kan man blive lukket ned? Er man inden for restaurationsbranchen, så er det en forholdsvis stor risiko, man løber ved at starte lige nu. Men er du en onlinevirksomhed, så løber du faktisk ikke nogen stor risiko. Og skal jeg komme med rigtig godt forslag, så skal man selvfølgelig komme ned og snakke gratis og uforpligtende med mig,” siger Jesper Lieberknecht og griner.
Størst stigning i Ringsted
Kigger man på landsplan var højdespringeren fra 2020 til 2021 Ringsted Kommune. Her blev der stiftet 39 procent flere enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder. Den midtsjællandske kommune er skarpt forfulgt af Ishøj og Høje-Taastrup Kommuner med stigninger på henholdsvis 36 og 35 procent.
I fem af 11 landsdele er antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder steget i 2021 sammenlignet med året før. Københavns Omegn har oplevet den største stigning (6 procent), men antallet også er steget på Fyn, Bornholm, i Sydjylland og Vest- og Sydsjælland. Det størst fald tegner Østjylland sig for. Her faldt antallet med seks procent.