Padelsporten er i hastig udvikling på landsplan, og den trend kan man også mærke lokalt. Hos Randers Tennisklub har man taget sporten til sig, og man regner med hurtigt at kunne melde udsolgt på de tre nye baner, der åbner omkring 1. februar.
ANDERS MICHAELSEN
Padel-sporten, som bedst kan beskrives som en krydsning mellem squash og tennis, har over de seneste to år opnået en voldsom popularitet. I hvert fald bliver der på landsplan etableret nye baner som aldrig før.
Ifølge tal fra Dansk Padel Forbund var der 203 baner i Danmark i 2020, men allerede bare et år senere er der nu 610 baner.
Og at der er stor efterspørgsel efter banetiderne, er også noget man mærker lokalt. For hos Randers Tennisklub, har man haft lange ventelister på den ene bane, man etablerede tilbage i 2019 – noget som allerede begyndte blot en enkel måned efter, banen var taget i brug.
Heldigvis for det padelhungrende folk så åbner der nu tre nye, ekstra udendørsbaner hos tennisklubben, hvilket sker i nabolaget af 1. februar. Men ifølge tennisformand Lars Elkjær skal man altså stadig være vaks ved havelågen, hvis man vil spille på de nye baner.
”Vi er blevet meget godt modtaget. Allerede nu har vi kunnet fornemme, at der er mange medlemmer og partnere, som har bakket økonomisk op om de her ekstra baner, som rigtig gerne vil ud at spille.”
”Mit postulat er, at når det for alvor er blevet forår, og solen begynder at skinne, så kommer vi til at melde udsolgt i løbet af nogle måneder på vores padelanlæg. Det er jeg slet ikke i tvivl om. 1. maj tror jeg, vi har sat udsolgt-skiltet i vinduet,” siger klubformanden.
I runde tal har det kostet to millioner kroner at etablere de tre nye baner. Penge som blandt andet er fundet gennem fonde, sponsorer og padel-glade medlemmer.
Derfor vinder sporten frem
Følger man med på de sociale medier vil man også kunne se, at sporten dyrkes flittigt af tidligere topatleter som Stig Tøfting, Jesper Nøddesbo og Tom Kristensen, samt kendisser som sangeren Christopher eller vejrvært Peter Tanev. Det har ifølge Lars Elkjær også givet sporten medvind.
Og det er generelt også et bredt segment, der finder vej til padelbanerne i disse år.
”Det er sjovt at se, hvordan familier, kollegaer, venner og naboer går ned og spiller som gruppe og får det til at fungere – og det er fordi padelsporten kan noget særligt.”
Ifølge Lars Elkjær er nogle af de ingredienser, der har gjort sporten populær blandt andet, at den tekniske indgangsbarriere er forholdsvis lav og at læringskurven er stejl, hvilket blot giver folk mod på mere.
”I forhold til at starte op, stiller sporten rent teknisk færre krav til spilleren end eksempelvis tennis eller badminton. Det er nemmere at holde bolden i spil, banen er mindre, og du er næsten altid to mand på et hold og fire på banen, så der er også et socialt aspekt, der gør det sjovt,” siger han.
”Det er meget få, som jeg møder, der har prøvet det, som ikke synes, det er vanvittig sjovt. Det handler bare om at få folk ind på banerne og så kommer de igen. Det er også derfor sporten vokser så eksplosivt, som den gør.”
”Min egen kone har ikke dyrket ret meget boldspil, og jeg vil aldrig nogensinde opleve, at hun tog ned og spillede tennis på en semikold regnvejrsaften. Men den anden dag mødtes hun med tre veninder og spillede i frostgrader nede i klubben. Det vil aldrig været sket på en tennisbane, så sporten kan altså virkelig noget,” slår Lars Elkjær fast.
Tennis eller padel?
Selv har Lars Elkjær en lang historik med tennis, både som spiller på divisionsniveau, som tennisklubformand og som konsulent for Dansk Tennis Forbund. Netop Dansk Tennis Forbund har siden 2016 arbejdet med at udvikle padel-sporten herhjemme. Og koblingen mellem de to sportsgrene er til at få øje på, når man både kigger på nettet, bold og pointsystem.
For Randers Tennisklub har man set en naturligt synergi-effekt i at have begge sportsgrene på programmet, som man på sigt også er overbevist om er godt for klubkassen at tilbyde begge dele.
Men spurgt til, hvad han bedst kan lide af padel og tennis er der faktisk sket et skift.
Nu er du jo også tennisformand – hvad kan du egentlig selv bedst lide at spille?
”Jeg skal passe på, hvad jeg svarer der, for der er mange, der bekymret for, at padel kannibaliserer på tennis, hvilket det måske også gøre i et eller andet omfang. Men jeg har en rigtig dårlig fod, som jeg ødelagde for rigtig mange år siden, og jeg kan godt mærke, at kroppen bliver mere slidt af tennis. Det har betydet, at padel alene af den grund har været sjovere at spille.”
”Jeg har spillet divisionstennis i mere end 30 år og været tennisformand i mere end 20 år og arbejdet fuld tid med tennis i næsten 15 år, så uden det skal lyde som nogen klagesang – og det er det bestemt ikke – for jeg er vild med tennis – men tennis har fyldt meget i mit liv som spiller, frivillig og rent professionelt, så da padel kom, så var det en kærkommen fornyelse for mig, og jeg er fuldstændig faldet for sporten,” siger Lars Elkjær.
Og vil man selv se, om man også falder pladask for den – set i en dansk kontekst – relativt nye ketchersport, så åbner de nye baner hos Randers Tennisklub i løbet af februar.