Korsmedergaard i Tånum er kendt vidt og bredt for sit store udvalg i økologiske grøntsager, frugt og æg. Nye kræfter er kommet til efter Svend Erik Hjuler Rasmussen, der i 2017 fik prisen som Årets Økolog, nu skal nyde sit otium. Claus og Anja Østergaard Gravesen, er lige nu ved at lægge planer for stedet
PIA ASVIG IVERSEN
I perioden mellem 2015 og 2018 hjalp Claus Østergaard til hos Sven Erik Hjuler Rasmussen på gården i Tånum. Claus arbejder i dag hos en maskinforretning i Øster Tørslev, men er uddannet landmand. Og for at lære mere om det økologiske landbrug fik han udvidet sit kendskab, som i dag danner baggrund for overtagelsen af stedet, der ligger tilbagetrukket på Gl. Viborgvej i Tånum vest for Randers.
”Lige i øjeblikket arbejder vi sammen med Økologisk Landsforening på at få spredt budskabet og få fundet de rigtige forpagtere til gårdbutikken og grøntsagsproduktionen. Vi har planer om at få det op at køre igen på fuld styrke”, siger Claus Østergaard Gravesen.
Samtalen foregår over en kop kaffe i hjemmet i Stevnstrup, der danner ramme for familien, der også tæller Anja samt deres i alt tre børn, der er mellem 11 og 15 år. Det er parret, der sammen skal drive Korsmedergaard og produktionen af korn, æg og grøntsager.
Hvis det lykkes at bortforpagte hele grøntsagsproduktionen sammen med gårdbutikken, er det planen at ægteparret fra Stevnstrup sammen med de nye forpagtere, vil skalere produktionen op og få benene indenfor hos flere lokale cateringfirmaer og restauranter – måske skal Korsmedergaard med tiden også have deres egen grøntkasse, så madlavningen bliver nemmere for især de lokale familier.
Så mens Claus starter traktoren, skal Anja tænde computeren, og de kan tilsammen få det optimale ud af deres nye projekt. Og da det skal drives ved siden af deres fuldtidsjobs, skal alt kunne køre på skinner.
”Det er helt nødvendigt, at Anja hjælper til. Hun er god bag computeren og på de sociale medier. For skal du drive en virksomhed i dag, er det vigtigt at være alle steder på nettet. Det er nok en tredjedel af alt arbejde, der foregår bag skærmen, da det handler om synlighed”, siger Claus.
Lige nu er der ikke de store penge i det økologiske landbrug. Og med stigende priser på hønsefoder er det bydende nødvendigt at have en indtægt ved siden af indtil videre.
”Men vi er sådan indrettet, at vi hellere vil have en uges ferie end en stor bil, så familielivet skal og bliver der også tid til”, er parret enige om.
Større udvalg
Parret tror på lokal afsætning i fremtiden i en radius af 30-40 kilometer, når de har fået produktionen op at køre. Gårdbutikken vil have varer fra egen produktion, men planerne rækker også videre end som så, fortæller Claus:
”Vi kan godt se muligheden for andre økologiske varer af høj kvalitet. Det kan være den lokale slagter, der gerne vil have et udsalg nogle dage om ugen. Jeg har også et ønske om at få nogle stude og måske en slagter er interesseret i at hjælpe med at få dem slagtet. Det er også interessant med en lokal bager, der også gør i det økologiske med gode råvarer. Personligt er vi ret vilde med Fru Møllers Mølleri i Odder, der har et ret bredt udvalg i varer”, siger han.
Korsmedergaard har altid været 100 procent økologisk og forbliver det i fremtiden.
“Jeg er glad for, at reglerne er blevet strammet op, så forskellen imellem konventionel og økologi er blevet større og mere synlig”, siger Claus.
Grøntsagsproduktionen vil i fremtiden mest bestå af rodfrugter, men også kålsorter vil få mere og mere plads, da der er stor interesse hos forbrugerne for de gode gamle danske råvarer. Folk vil gerne tilbage til det lokale og de gamle råvarer, so samtidig får et helt nyt tvist i køkkenet. Og det er den trend, ægteparret kan se, de passer ind i.
”Korsmedergaard er et velkendt og godt brand, og vi vil gerne gøre en indsats for at skubbe det frem på landkortet igen. Derfor vil vi også gerne optimere gårdbutikken, hvor mange lokale kommer forbi – i øjeblikket mest efter de økologiske æg”, siger Claus.
Korsmedergaard har 12.800 høns, der dagligt lægger omkring 12.000 æg. Der bliver handlet både til engros og til private – et salg der også skal optimeres. Hønsene har syv hektar at boltre sig på. Hektarer der også rummer en frugtplantage.
”Vi venter lidt med planerne for plantagen – måske skal vi fortsætte med æbler, pærer og kirsebær, måske snævrer vi det ind til hyldebær. Det er det, vi skal finde ud af sammen med en fremtidig forpagter, hvis der er nogen, der gerne vil det. Men ellers optimerer vi på rodfrugter og kål, og får gang i gårdbutikken”, siger Claus.
I alt er der 45 hektar, der skal produceres på – en opgave der bliver stor. Og da familiens fundament er på plads med jobs, hus og halvstore børn, er det nu tiden for de to 41-årige at prøve kræfter med drømmen om økologisk landbrug.
Svend Erik Hjuler Rasmussen fortsætter sin produktion indtil 1. januar, hvorefter grøntsagssalget lukkes ned indtil planerne er på plads. Æggesalget fortsætter med gode tilbud, for at holde gang i butikken, og så tager parret kontakt til alle eksisterende kunder for at fortælle om deres planer og kundernes fremtidige muligheder og ønsker for køb af råvarer fra Korsmedergaard.
”Det kan jo ikke nytte noget, at vi har de varer, som folk ikke vil købe. Vi sår en del fra starter og så kan vi rette til hen ad vejen, alt efter hvilke grøntsager, der er afsætning på. Vi har mange drømme, og så retter vi produktionen til med tiden”, fortæller parret.
Udover kål og rodfrugter vil parret også gerne dyrke glutenfri havre, spelt og byghvede.
Anja og Claus håber, at det ender med, at der kan sælges mellem 40 og 50 forskellige slags grøntsager i fremtiden for at have et bredt udvalg. Det inkluderer tunneldrivhusene, hvor der er agurker, tomater, chilier og krydderurter. Og så prøver Claus tidlige kartofler – men ikke for at komme først:
”Nej vi vil bare have de bedste kartofler. Og der er forskellige sorter ude, men hvilken slags vi får, vil vi gerne holde for os selv indtil videre”, griner han.
Lige nu har parret en annonce ude på nettet, for at få de rigtige mennesker til at overtage gårdbutikken og gerne en del af produktionen.
De to nye ejere har også købt Sven Eriks Hjuler Rasmussens kundekartotek, så kundegrundlaget er på plads.