Ni gydesteder er anlagt i Svejstrup Bæk, der blandt andet løber gennem Doktorparken. Elever fra Oust Mølleskolen bliver bækkens vogtere.
KIAN JOHANSEN
Med et plask kaster borgmester Torben Hansen (S) den første store sten ned i vandet, kort efter følger endnu en sten fra lærer på Oust Mølleskolen, Thorbjørn Lager.
Fredag middag står de i bækken i Doktorparken, lige udenfor volierene med fuglene, mens Doktorparkens pølsevogns dufte anes i luften, sammen med den mobile pølsevogn, som kommunen har booket, for at markere gydestedernes komme.
Torben Hansen står i grønne gummistøvler og midt ude i det rislende vand fra Svejstrup Bæk, mens læreren, der står i vandrestøvler, holder sig inde ved kanten.
Imens kigger flere kommunale ansatte på, sammen med Frank Nørgaard (DF), og Miljø- og teknikudvalgets formand, fiskeentusiasten og byrådsmedlemmet Henrik Leth (S). Få borgere og familiemedlemmer til de involverede kigger også med, inden der serveres pølser, sodavand og Cocio til de fremmødte, mens få heldige parkgæster får en bid med.
Bækkens vogtere
Thorbjørn Lager modtager på vegne af eleverne fra Oust Mølleskolen hvervet med at være bækkens vogtere, inden Torben Hansen fortsætter med at tale om, hvor vigtigt det er at lave mere natur og at gøre det tilgængeligt for endnu flere.
Pointen er, at de ni gydepladser, der er anlagt for statspenge af entreprenør Magnus Frisch fra Hammel, skal vise borgere i Randers, at naturen er tæt på og håbet er, at du så passer endnu bedre på den.
Prisen er ikke stor, under 150.000 kroner, lyder det fra Esben Husted Kjær, der er miljøtekniker ved Randers Kommune. Han har beskæftiget sig med dette projekt i flere år og har været med til at skaffe tilsagn fra lodsejerne på strækningen, samt sørge for statens tilskud til projektet, der oprindelig var planlagt til at være på en langt større strækning.
”Det krævede blandt andet tilsagn fra langt flere lodsejere og flere af dem ønskede desværre ikke at medvirke, så det her endte med at blive projektet,” lyder det trods alt begejstret fra vandløbsmedarbejderen.
Ørredernes gydedans
Thorbjørn Lager fortæller levende om ørredernes dans i blandingen af grus og større og mindre sten, der nu er spredt flere steder i bækken. Seks gydebanker findes langs stien ved Doktorparken, mens de sidste tre gydebanker er placeret nær Børnehaven Ålykke og bofællesskabet A/B Åldalen 86, hvor der også er mulighed for at gå en tur langs bækken på vestsiden af Svejstrup Bæk mod Vasen. Desuden var der i forvejen anlagt gydesteder i bækken, tæt på Oust Mølleskolen.
Ørrederne udsættes ikke, men er dem, der i forvejen findes i bækken. I efteråret og vinteren leder de efter egnede gydesteder. De cirkulerer langsomt henover gruset, graver lidt mellem stenene og finder sig til rette, skubber måske til et par småsten, inden de lægger deres æg. Derefter kastes der grus på, for at beskytte æggene mod naturlige fjender.
Og alt det kan du opleve ’live’, hvis du er stille, ærbødig og heldig. Midt inde i en by.
”Mine elever så det allerede før de gik på juleferie. Vi var på tur ved flere af de nyanlagte gydesteder tæt på Oust Mølleskolen,” fortæller Thorbjørn Lager stolt.
”Vi skal som bækkens vogtere bruge naturformidlingen i det, men eleverne vil også være med til at skubbe sten og grus tilbage til gydestederne, så ørrederne får de bedste forhold. Det er lige noget for vores elever, der er hårdt spændt for i skolelivet. På den her måde kan vi give dem andre succesoplevelser,” lyder det.
Og så kommer bonussen for naturen fra Esben Husted Kjær:
”Når ørrederne begynder at gyde her, så er det et godt tegn. Så følger insekterne og flere fugle efter.”