LARS BANG
MOZARTS ALLÉ 7
8920 RANDERS
”..spørgsmålet er, om ikke, der har sneget sig festdeltagere ind, som reelt ikke ønsker at feste, men som er mere interesseret i at være ”party-killer”.
Vi er grundlæggende ret gode til ”demokrati” i Danmark. En af årsagerne er naturligvis, at vi har øvet os gennem generationer. Der er dem, der siger, at valg og dermed også valgkamp er demokratiets fest, men spørgsmålet er, om ikke, der har sneget sig festdeltagere ind, som reelt ikke ønsker at feste, men som er mere interesseret i at være ”party-killer”.
Jeg holder af den gode dialog, og jeg kan godt lide, at der bliver diskuteret med både hjerte og engagement, men, for der er et men. Jeg ser en tendens, specielt på de sociale medier, hvor tonen bliver så skarp og til tider nedladende, at formålet nu ikke længere er at blive klogere på en sag, men nu udelukkende handler om at genere modstanderne og grave grøfterne dybere. Når den slags retorik dominerer, så er det reelt en trussel mod demokratiet, for selvfølgelig tænker man da sikkert en ekstra gang, om man har lyst til at stille op til et politisk hverv, hvis vejen derhen måske er brolagt med ubehagelige eller hadefulde dialoger.
Af og til møder man sætningen: ”Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta”. Det kunne vi smile af, da fremskridtspolitikeren Kristen Poulsgaard brugte sætningen under en debat for efterhånden mange år siden, men siden er smilet stivnet, for fakta er nu desværre ikke længere fakta. I god (eller skidt) Trump-stil er fakta, som vi ikke bryder os om blevet til fake news.
Vi giver gerne vores mening til kende, og som i et godt kortspil, bliver meldingerne ofte højere og højere og tonen mere og mere skinger. Når jeg skriver ”vi”, er det udelukkende fordi, der jo skal mindst to til en debat, og jeg tænker, at vi alle har interesse i at passe på den gode, givende og oplysende dialog.
Vi kan jo godt finde på at sige til vores børn og børnebørn, at de skal tale ordentligt, og i skolen siger vi tit, at ”hvis der er nogen, der bliver kede af at få din sms eller din mail, så tænk over, om den overhovedet skal sendes”.
Måske vi som voksne skulle forsøge at være det gode eksempel. ”Du er håbløs gammeldags Lars Bang”, er der måske nogen, der tænker, og de har sikkert ret.
Men, hvis det er gammeldags at opfordre til at passe på demokratiet ved at appellere til at bruge en god og ordentlig tone, så lever jeg med at være gammeldags.
Vi skylder i øvrigt alle kandidater en stor tak for at tage kampen, og hvor de hver på deres måde sikkert ønsker det bedste for vores kommune.
I det lys ønsker jeg alle et rigtig godt valg.