Afstemning og renovering for over 442 millioner kroner var tæt på at gå galt for 436 boliger i Vorup, da en enkelt afdelings stemmetal endte 28-28.

KIAN JOHANSEN

Det hele endte godt, selvom en enkelt afstemning hos en afdeling af RandersBolig kunne have kostet dyrt for den planlagte renovering af 436 lejligheder i Vorup.

I første omgang stemte én afdeling uafgjort 28-28 i forslaget om at sammenlægge de ni mindre afdelinger i området ved Bøsbrovej og Vorup Boulevard.

Og da Landsbyggefonden havde betinget sig, at der skulle en sammenlægning til af de afdelinger, der typisk rummer et par blokke i Vorup, så endte det med en forsinkelse af det samlede projekt, der blev præsenteret for offentligheden før jul, men som har været i støbeskeen i flere år.

Landsbyggefonden bidrager med cirka 265 millioner ud af de i alt 442 millioner kroner, som det samlede renoveringsprojekt, kaldet en helhedsplan, er sat til.

436 lejligheder på Bøsbrovej og Vorup Boulevard skal igennem en større renovering de kommende fire år.

Altan og elevator

Og beboerne får meget mere end bare den nødvendige renovering.

Kort sagt bliver de fleste lejemål opfrisket og renoveret, men samtidig lidt dyrere. Men da de fleste i de områder får boligsikring, er det en minimal huslejestigning, som de fleste beboere vil opleve.

Alle boliger får inddækket altan og mange af boligerne også får nyt køkken og badeværelse. Flere boliger bliver totalrenoveret med ny rumfordeling og bliver til tilgængelighedsboliger med elevator i opgangene. Udover at give boligerne et tiltrængt løft, bliver udearealerne også renoveret, så de indbyder mere til det sociale fællesskab og aktiviteter ved blandt andet at opføre et nyt fælleshus. Og så energioptimeres alle blokkene oveni med nyt tag og isolering.

Modstand endte med flere rum

”Vi tog derefter dialogen med afdelingen, for vi skulle have afdækket hvorfor der var så mange der stemte imod,” fortæller kommunikationskonsulent Pia Camin fra RandersBolig. Hun erkender, at det er et kæmpeprojekt, der kan virke uoverskueligt for den enkelte beboer.

”Afdelingen kunne risikere selv at stå med en meget stor regning de kommende år, for lejlighederne skulle under alle omstændigheder renoveres, da de trænger i høj grad. Og det ville i så fald blive lagt oveni huslejen uden støtte fra Landsbyggefonden,” fortæller Pia Camin.

Hos de andre afdelinger endte de fleste afstemninger om sammenlægning med meget få stemmer imod.

Ifølge hende var der i netop denne afdeling flere lejemål med fem værelser. Og beboerne var stærkt imod at arkitektens planer betød, at flere af lejlighederne gik fra fem værelser til tre.

”Vi fik arkitekten til at kigge på planen igen og bad Landsbyggefonden om lov til at åbne sagen. Det endte med at ni lejligheder kun gik ét rum ned, de seks af lejlighederne var i den afdeling der stemte imod i første omgang.”

134 for og 14 imod

En ny afstemning i afdelingen endte med, at 46 stemte for og to imod. Stemmetallet for alle ni afdelinger endte med resultatet 134 for og 14 imod og nul blanke. Og dermed kunne helhedsplanen endeligt godkendes af boligorganisationens repræsentantskab 16. december.

Boligområdet med de 436 boliger i Vorup er en del af Boligforeningen Kronjylland, der primært tilbyder almene lejeboliger i Randers. Boligerne er opført i perioden 1947-1970.

Og selvom bygningerne fortsat fremtræder pæne og indbydende, så er der et meget stort behov for en gennemgribende renovering, da boligerne i dag er i dårlig stand og utidssvarende og ikke lever op til de nutidige standarder – blandt andet krav om tilgængelighedsboliger for gangbesværede.

Det er RandersBoligs byggeafdeling, der har det primære ansvar for, at helhedsplanen bliver gennemført og dermed koordinerer processen fra start til slut. Næste skridt er nu at finde den rette totalrådgiver på projektet.

436 boliger i Vorup renoveres

436 lejligheder i Vorup, der er en del af RandersBoligs afdelinger skal renoveres for 442 millioner kroner de kommende fire år.

Boligerne er opført i perioden 1947-1970 og i varierende stand.

Alle boliger får inddækket altan og mange af boligerne også får nyt køkken og badeværelse.

Flere boliger bliver totalrenoveret med ny rumfordeling og bliver til tilgængelighedsboliger med elevator i opgangene.

For flere af lejlighederne betyder det, at der bliver et rum mindre, mod at lejligheden får overdækket altan og kombineret stue og køkken.

Udearealerne renoveres og der opføres et nyt fælleshus.

Flere helhedsplaner skal i gang

Det er ikke kun i Vorup, at boligerne skal igennem et renoveringsprojekt. I afdelinger i boligorganisationerne Møllevænget & Storgaarden og Randers Arbejdernes Byggeforening af 1874, er der også store helhedsplaner i gang, hvor boliger og udeområder skal bringes op til nutidige standarder.

De mange helhedsplaner i Randers involverer ca. 700 boliger og løber op på over 650 millioner kroner, hvilket er i en størrelsesorden, der sjældent er set i Randers.

Og skulle du frygte, at de store projekter skaber en kunstig skabt efterspørgsel efter lejligheder mens renoveringen af de mangle almene lejligheder står på, så kan du godt trække vejret lettere.

Ingen falsk efterspørgsel

RandersBolig har en intern genhusningskonsulent, der vil være med beboerne hele vejen, siger formand for Boligforeningen Kronjylland, Lone Jakobsen.

Desuden forventes det, at der kun skal findes genhusning til 189 af de 436 boliger i Vorup. Og det vil ikke blive samtidig, men vil foregå i etaper. Renoveringen i Vorup forventes at gå i gang i løbet af 2022 og tage op til fire år.

”Konsulenten vil finde en egnet lejlighed i passende størrelse i nærheden, hvis det er det, der er ønsket. Hun tager også hensyn til de antal værelser og den tilgængelighed man har været vant til,” siger Pia Camin fra RandersBolig.

Det vides ikke hvor mange der kommer til at flytte tilbage til deres nyrenoverede lejlighed igen.

”Genhusningsraten kender vi ikke. For få år siden havde vi en helhedsplan på Glarbjergvej og her flyttede mellem 25 og 35 procent tilbage. Men i det her område i Vorup formoder vi, at genhusningsraten bliver større, da tilhørsforholdet til området lader til at være større. Vi har mange beboere, der har boet her siden vi byggede boligerne og flere der bor her i anden og endda tredje generation,” lyder det.