Når Folkemøde Randers for andet år i træk løber af stablen fra lørdag 12. september og fem dage frem, byder programmet på et festfyrværkeri af arrangement for unge og ældre
Programmet for årets Folkemøde Randers er udvidet med en dag i forhold til den første udgave af Folkemøde Randers, som blev afviklet for godt et år siden. Der er gratis adgang til alle arrangementer, og målgruppen er også udvidet, så der nu også er arrangementer for unge.
Det overordnede tema er stadig lokaldemokrati og borgerinddragelse, men i forbindelse med åbningsarrangementet bliver der særligt sat fokus på lokaldemokrati i en pandemi-tid.
En række lokal- og landspolitikere, embedsmænd, fagforeningsledere, forskere og kommentatorer vil komme med oplæg og debattere, hvordan den demokratiske proces bliver påvirket i en pandemi-tid.
Blandt oplægsholderne og paneldebattørerne er professor Svend Brinkmann, kommunalforsker Roger Buch, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, folketingsmedlemmerne Michael Aastrup Jensen og Karsten Hønge samt formand for BUPL Elisa Rimpler og borgmester Torben Hansen. Dagen bliver styret af tidligere politisk rådgiver og kommentator Søs Marie Serup.
Folketingets formand Henrik Dam Kristensen bidrager til åbningsarrangementet med en tale om ”Demokrati i en pandemi-tid”.
Åbningsdagen slutter af med et oplæg til den følgende uges valgforsamlinger i alle landets folkekirke-sogne.
Unge fester i Frk. Jensens Gård
Samtidig med den politiske drøftelse i store sal på Underværket vil der på åbningsdagen fra kl. 10 være et arrangement i Frk. Jensens Gård for især de unge. Her vil der være forskellige koncerter, bl.a. med den landskendte og meget populære Dopha, Sofie Daugaard, der stammer fra Romalt. Desuden vil der være udstilling, produktion af podcast og åbent hus hos Kaosambassaden.
Endelig vil der i gaden på Underværket være etableret et folkekøkken med madretter tilberedt med kærlighed efter opskrifter, der alle har en særlig historie. Formålet med folkekøkkenet er at gøre opmærksom på, at der i Randers er et fantastisk kulturliv med mulighed for at møde nye mennesker, lære nyt og lade sig inspirere og overraske. Derigennem kan man styrke troen på, at alle via fællesskabet kan gøre en forskel, og at alle har noget at bidrage med, hvilket er helt grundlæggende for et stærkt demokrati, siger arrangørerne.
Mødetæt søndag
Åbningsdagen følges op af en søndag, der byder på ikke færre end fem arrangementer. De fire af dem afvikles som et fortløbende arrangement i Underværket. Velfærdslisten lægger ud med et møde om jobcentrets ofre med oplæg af Maj Thorsen, dernæst følger et dobbelt-arrangement fra BUPL og Randers Lærerforening med oplæg fra Søs Bayer om ”Demokratiets historie i børneperspektiv” og fra Dorte Lange om ”Folkets skole med fokus på demokrati, fællesskab, dannelse og uddannelse”.
Landsformand for Kristendemokraterne Isabella Arendt slutter eftermiddagsarrangementet af med et oplæg til debat om brug af moderne kernekraft.
Søndagen afsluttes med et aftensarrangement i Fritidscenteret, hvor Enhedslisten sætter fokus på baggrunden for kvindehad med et oplæg af Mikkel Thorup.
Iværksætteri, fællessang og Verdo
Mandag byder på tre arrangementer. Om eftermiddagen lægger SAM Foreningen op til en snak om ”Social ansvarlig iværksætteri, der giver mening i et demokrati” med et oplæg af Christian Helweg fra Råt & Godt i Aalborg.
Om aftenen kan man vælge enten at deltage i arrangementet ”Randers synger – så det gynger”, hvor der tilbydes fællessang.
Eller man kan tage i Fritidscentret til et debatmøde om ”Lokaldemokrati og vand- og varmeforsyning”. Som titlen antyder, har mødet fokus på situationen omkring Verdo. Arrangørerne er Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Velfærdslisten, De konservative i Randers Kommune, Enhedslisten og Beboerlisten.
Indvandreres og unges rolle i demokratiet
Tirsdag byder også på tre arrangementer – alle på Underværket. Der lægges ud med et integrationsmøde, hvor jurist og debattør Tarek Ziad Hussein vil give deltagerne et indblik i, hvordan man på en gang kan være praktiserende muslim og aktiv demokratisk medborger. Efterfølgende er der muligt ved et arrangement, som Socialdemokratiet står for, at få en samtale med folketingsmedlem Malte Larsen, om borgerne har reel indflydelse på nærdemokratiet. Endelig slutter dagens program i Underværket af med et arrangement, hvor ”Unges rolle i lokaldemokratiet” skal debatteres af en række ungdomspolitikere, som alle er landsformænd eller næstformænd. SF er vært.
Samme dag holdes der også valgforsamlinger i næsten alle sogne i Randers Kommune som led i årets menighedsrådsvalg.
Iværksætteri og klima og miljø
Onsdag byder ligeledes på tre arrangementer. I Business Parken sætter Erhverv Randers, Randers FC og Tradium fokus på ”Samspillet mellem vores velfærdssamfund og erhvervslivet” med oplæg af Tue Mantoni, der har skrevet bogen ”Samfundskontrakten”, hvor han prøver at finde ind til kernen af det komplekse samspil mellem erhvervsliv og velfærdssamfund. Dette er det eneste arrangement under Folkemøde Randers, hvor man skal tilmelde sig på forhånd.
I Underværket er der onsdag to arrangementer, der begge sætter fokus på klima og miljø. Først sætter Xenia Duffy Obel fokus på klima-udfordring ved et arrangement, som KlimaUnderværket står bag, og senere skal biolog Steen Ulnits og byrådsmedlem Henrik Leth (S) drøfte ”Gudenå, vandet og miljøet” ved et møde, som AOF har arrangeret.
Kulturel afslutning
Folkemøde Randers slutter torsdag med to kulturelle arrangementer, der begge finder sted i Underværket. Først lægger kulturminister Joy Mogensen og formand for Danske Medier Jesper Rosener op til en drøftelse af de ”Lokale mediers rolle i en pandemi-tid”. Det følges op af et arrangement om ”Det lokale demokratiske interessefællesskab”, som Kulturelt Samvirke står for. Dette arrangement afslutter Folkemøde Randers 2020.
I løbet af hele folkemøde-ugen har Værkstedet ”Broen” arrangeret en udstilling i Underværket med værker, der er lavet fra værkstedets elever, med inspiration fra elevernes egen situation under corona-nedlukningen.