Dansk Affaldsminimering i Langå havde mandag besøg af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Han lovede at kigge på den lovgivning, der spænder ben for optimal udnyttelse af genbrugsplast

 

Dansk Affaldsminimering er et bearbejdningssted, der forarbejder plastikaffald fra husholdningen i Randers kommune til små plastikpiller, der blandt andet bliver omsat til plastelementer i Randers. Det er det eneste sted i Danmark, hvor man genanvender husholdningsplast, og det fik mandag Miljø- og Fødevareministeren til at slå et smut forbi på sin tour de plastik. Med sig havde han også regeringen nye plastikhandleplan.

“Vi har i regeringen stor fokus på plastik, og denne virksomhed er alle tiders til at genanvende plastik. Vi vil gerne være med til at genbruge endnu mere på en fornuftig måde, og derfor kunne det være godt at se en virksomhed som denne, så vi kan få det bredt ud til resten af Danmark”, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

“Vi er ved at kigge på hele værdikæden indenfor plastik, og vi skal have det så cirkulært som muligt for at sikre genanvendelse. Den idé de har fået her, er slet ikke dum”.

 

Godt produkt

Langå-virksomheden har eksisteret siden 2011 og pilleterer plastik. Størstedelen er fra husholdningerne i Randers kommune – det er faktisk missionen, siger ejer Kim Dalgaard.

Målet er at der skal 5000 tons igennem maskinerne i 2019, alene fra husholdningerne i Randers. De færdige plastikpiller bliver handlet videre til firmaer rundt i 10 kommuner i Danmark, som virksomheden er meget afhængig af. Men det er målet at få processen bredt ud til resten af Danmark. Så det betyder meget at ministeren kommer på besøg hos den lille virksomhed der beskæftiger ni mand.

“Vi skal have hele holdningen til plast ændret fra at være noget skidt, til at plastik faktisk er et godt produkt som bliver genanvendt”, siger Kim Dalgaard.

Og det er ministeren enig med ham i.

“Vi skal til at væk fra den proces, hvor vi brænder plastikken, det er vi blevet alt for gode til i Danmark. Dette er en ny mulighed til at forarbejde plast til genbrug, og det er helt klart noget, jeg tager med mig tilbage til Christiansborg”, sagde ministeren.

 

Vækstfond er med

Det er Vækstfonden, der har været med til at gøre virksomheden til en realitet. Med ved ministerbesøget var Hans Jørgen Østergaard, der er erhvervskundedirektør og Allan Sørensen, der er erhvervskundechef i afdelingen i Randers.

“Vi startede med at have en dialog i omkring seks måneder om virksomheden her. Banker er ikke særlig risikovillige i dag, men hvis de kan se, at andre skyder penge i projektet, er det nemmere at få dem med på vognene. Derfor ville vi også gerne være med til at støtte op om virksomheden, for vi kan se et perspektiv i genanvendelsen for miljøets skyld”, sagde Allan Sørensen.

Vækstfonden har ydet lånekapital til at styrke egenkapitalen, så bankerne ville skyde penge i virksomheden.

“Der ligger også meget pionerarbejde i sådan et projekt, og jeg synes det er fantastisk, at de er nået så langt på så kort tid”, sagde Hans Jørgen Østergaard.

 

Randers Kommune har helt fra starten også været velvillige overfor projektet. I 2015 startede Dansk Affaldsminimering med at levere affaldsbeholdere til alle husstande i kommunen, og det var startskuddet til at tage samarbejdet et skridt videre, fortæller Kim Dalgaard.

Derfor tilbød de kommunen at genanvende husholdningsplast i stedet for at kommunen brændte det af.

“Jeg synes, vi har noget, vi kan prale af i Randers, og det gør vi også”, siger sektionsleder på Affaldskontoret Jørgen Niemann med et smil.

“Vi har en relativ høj genanvendelse af plastik i Randers. Ikke alene genbruger vi plastik, men vi skaber også arbejdspladser. Og det kommer til at betyde meget med det her ministerbesøg”.

Efter en rundtur i den lille virksomhed i Industridalen i Langå var ministeren fuld af lovord.

“Vi har en erkendelse af i ministeriet, at vi har meget at lære endnu om plastik. Derfor opretter vi også et nationalt plastikcenter, hvor vi vil lytte til de mange eksperter, der er rundt om i landet. Så vi alle kan blive klogere på at skåne miljøet til vores alles bedste”, sagde ministeren.

Han lyttede til Kim Dalgaard og hans mange erfaringer og ekspertise på området, og er klar til at handle på det.

“Det var godt med en pædagogisk indlæring i hele plastikområdet, og jeg fik det virkelig set med egne øjne, hvordan genanvendelse rent faktisk kan lade sig gøre. Nu vil jeg se på, hvordan vi i regeringen kan forhindre de mange bespænd, der er for 100 procent genanvendelse af plastikken, for der er åbenbart nogle barrierer. Vi skal ikke spænde ben for os selv, og nu tror jeg muligheden er der for at gøre noget ved det, for der er jo kæmpe fokus på plastik i hele landet – ja i hele Europa, og jeg tror på, at der sker noget”, sagde Jakob Ellemann-Jensen.