Søndag 11. marts står i håbets tegn hos Folkekirkens Nødhjælp og indsamlingsledere i hele landet. Den årlige indsamling sætter fokus på innovative og bæredygtige projekter, der trodser klima-udfordringer og giver håb for fremtiden
Når den lokale indsamlingsleder for Folkekirkens Nødhjælp pynter op til den årlige indsamling søndag 11. marts, viser årets kampagneplakater hverken sammenstyrtede huse eller udpinte marker. På en af dem ses 23-årige Christine Aketch i sin insektfarm – i færd med at dyrke næringsrig fremtidsmad. ”Det giver håb”, står der på plakaten.
Christine Aketch er med i et pilotprojekt hos Folkekirkens Nødhjælp, hvor flygtningekvinder i Kakuma-lejren i Kenya lærer at avle fårekyllinger. Man må ikke holde kvæg, men insekter er også fulde af protein, kan leve i varmt klima og kræver meget få ressourcer. Når de er fuldvoksne, males de til mel og bruges i kiks eller grød til fejlernærede børn.
”Jeg fik et chok, første gang jeg smagte på en af de søde kiks og hørte, hvad der var i. Men det er et godt initiativ. Der er alt for mange fejlernærede børn i lejren, og jeg er glad for, at mit nye arbejde er med til at gøre dem sundere,” fortæller Christine Aketch, der både arbejder med insekter og landbrug i Kakuma-lejren.
Hun kom selv til lejren som et-årig, da hendes familie blev spredt under flugten fra Sydsudan. Et forsøg på at rejse tilbage endte med en ny flugt i 2012. Nu bor hun i Kakuma med sin søster og sine to små børn.
Nye veje til håb
”Nødhjælp er så meget mere end vandflasker, der kastes ud fra lastbiler. I kapløbet med klimaforandringer, sult og nød skal der hele tiden tænkes i innovative og bæredygtige baner. Det er det, vi gør, når vi underviser i at dyrke køkkenhaver på højkant for både at spare vand og firedoble høsten. Eller at avle fårekyllinger til at spise,” siger kampagneleder for sogneindsamlingen, Loa Bendix.
Årets indsamling har parolen ’Vi samler håb ind’. Og der er håb på flere planer.
”Vi forsøger med vores projekter at skaffe verdens allerfattigste nye, bæredygtige kilder til mad og indtægt på en måde, så de samtidig tilpasser sig klimaforandringerne i deres del af verden. Det giver håb, så mennesker får kræfter til at kæmpe videre for en bedre fremtid,” siger Loa Bendix.
Du kan være med
”Jeg håber, mange vil gå en rute eller støtte, når det ringer på døren,” siger indsamlingsleder Steen MG Scriver.
Man kan tilmelde sig på blivindsamler.dk eller kontakte den lokale indsamlingsleder Steen MG Scriver på mobil nr. 25746319.
FDF Øster Bjerregrav og Øster Bjerregrav – Ålum sognes Menighedsråd samarbejder om sogneindsamlingen, og her startes med kaffe og rundstykker klokken 10 i “Holmehuset”, Holmevej 4 i Øster Bjerregrav. Sogneindsamlingen foregår i tidsrummet klokken 10.30-12.30.