Ekstra spand og nye affaldsvaner er på vej.
Nu er det snart tid til, at de fleste i Randers Kommune får nye affaldsbeholdere foran boligerne.
Og rundt omkring ved lejlighederne kommer der flere steder også større beholdere til at håndtere det, som kommer fra 1. maj.
Du skal nemlig til at sortere affald i ti fraktioner.
Fraktionerne bliver fremover: Mad, papir, pap, metal, glas, plastik, fødevarekartoner, restaffald og farligt affald. Derudover skal du komme tekstilaffald til storskrald.
Fra 1. maj og til engang i juni køres der en ekstra beholder på hjul ud til de fleste husstande. Så du nu får tre. Og dine to nuværende beholdere bliver mærket om i samme omgang. Udskiftningen sker løbende.
Der placeres en ”hænger” på beholderne, når udskiftningen nærmer sig hjemme hos dig i villakvarteret.
De tre beholdere skal have 220 centimeter i bredden og skal stå på fast underlag. Fylder det for meget, må beholderne gerne stå et andet sted, hvis de bliver sat hen til deres plads på tømmedagen. Du kan få en sms eller få besked i kommunens affalds-app, når det er tømmedag.
Containerne skal stå, så adgangsvejen er bred nok til kørsel med en affaldsbeholder eller minicontainer. Og vejen til containerne skal være ryddet for sne, cykler, legetøj og andet. Der må heller ikke være buske og træer, der hindrer adgangen til containerne.
Hvis du sørger for, at de tre beholdere står mindre end fem meter fra skel, når de skal tømmes, så får du et afslag i prisen på 62,50 kr. pr. beholder per år. Står de længere end 20 meter fra skel, bliver der opkrævet 62,50 kr. pr. beholder per år. Hvis du derimod har dem stående mellem fem og 20 meter fra skel, så betaler du listeprisen.
Affaldsbeholdere fra Randers
Randers Kommune har indgået en 4-årig indkøbsaftale på affaldsbeholdere med et krav om, at produktionen af de nye affaldsbeholdere skal bestå af mindst 40 % oparbejdet husstandsindsamlet plast fra de randrusianske husholdninger.
De 40 % svarer til den mængde plast, Randers Kommune kan garantere at kunne levere i i kontraktperioden. Plasten består typisk af emballageplast fra fx fødevarer, plejeprodukter og rengøringsmidler.
Når de nye beholdere er udtjente, vil de indgå i produktionen af nye beholdere.
Ikke maddikeflænser
Den nye spand du får, er lavet af genbrugsplast fra Randers og er produceret lokalt, hos MB Plast. Og modsat balladen i Aarhus Kommune, så er de nye spande i Randers konstrueret, så de ikke flænser affaldsposerne. Dermed er risikoen for maddiker minimeret.
Så når beholderne er leveret vil du opleve, at den første beholder stadig skal bruges til madaffald og restaffald, som i dag. I den næste skal du komme papir og pap i. Den trejde skal rumme al slags plast i den ene side. Både blød og hård plast. Og du behøver ikke skille det ad. Her skal du også putte mad- og drikkekartoner i.
Glas og metal skal i den det andet rum i beholderen.
Det hele skal selvfølgelig skylles og hvis det ikke kan gøres rent, skal det i restaffald. En pizzabakke uden snask lander i pap, men hvis der stadig er ost i bakken, skal den i restaffald. Det gælder også for de andre fraktioner.
Du beholder den røde lille kasse til farligt affald, såsom batterier og mindre elektronik. Miljøkassen kan du bestille på www.affald.randers.dk/miljøkasse
Sortering i 10 fraktioner
Nu skal der sorteres i 10 fraktioner. Mad, papir, pap, metal, glas, plastik, fødevarekartoner, restaffald skal sorteres i fem kamre i affaldsspandene.
Vi får i alt tre beholdere med hjul.
Farligt affald skal stadig i den røde kasse.Tekstiler der kan genbruges, skal du lægge til storskrald.I etageejendomme er der større fælles affaldsspande.
Samme pris
Du betaler for din affaldsordning som du plejer, og prisen for den nye sortering der begynderfra maj 2024 er indregnet i gebyret for hele 2024. Der kommer derfor ikke yderligere prisstigninger i år.
Tekstil kommer til at være for sig selv, som en del af storskraldsordningen. På den måde kan man få hentet tekstil ved husstanden elleve gange om året.
Den største ændring for dig som forbruger bliver, at beholderne kun skal tømmes hver 14. dag. Men det sker først fra årsskiftet 2025. Vi skal jo lige vænne os til den nye måde at sortere på.
Er du lærenem, sparsommelig og kan se, at beholderne ikke bliver fyldt på en uge, kan du selv melde 14 dages tømning til i løbet af 2024. Du kan også bestille en større beholder i løbet af efteråret, hvis skraldesituationen kræver det.
Besparelse på vej
I Randers Kommune er der i dag omkring 28.0000 tohjulede beholdere til restaffald.
Halvdelen tømmes hver uge og det forventes, at antallet af ugetømninger bliver endnu mindre inden årsskiftet 2024/2025, da 140 liter og 180 liter beholdere til restaffald bliver udfaset.
»De færre tømninger vil, alt andet lige, betyde en besparelse på den samlede udgift til tømning, hvilket vil afspejle sig i lavere gebyrer hos borgerne, dog afhængig af hvilke priser der opnås ved det nye udbud,« har Randers Kommune tidligere forklaret overfor politikerne i Teknik-og Miljøudvalget.
Man forventer, at den månedlige udgift til renovationstømninger bliver en halv million kroner mindre end i dag.
El-drevne skraldebiler
Afhentning af affaldet i hele Randers Kommune har været i udbud. Udover at der selvfølgelig skal tømmes skraldespande, har Affald & Genbrug ved Randers Kommune også stillet krav om, at 80 pct. af alle tømninger skal foretages af emissionsfri skraldebiler.
Det betyder at Marius Pedersen A/S skal stå klar med el-drevne skraldebiler til at løfte opgaven. De skraldebiler som af hensyn til rækkevidde ikke kan køre på batterier, kommer til at køre på biodiesel.
»De nye el-drevne indsamlingsbiler er bestilt, og de e-ladestandere, der skal opsættes, er også i proces. I Marius Pedersen A/S har vi et erklæret klimamål i vores klimastrategi, der går på at reducere vores CO2-udledning fra vognparken frem mod 2030,« har regionschef Anders Nygaard fra Marius Pedersen A/S tidligere fortalt Din Avis Randers.
For at imødekomme de investeringer, som den nye renovatør skal lave i emissionsfri skraldebiler, har Affald & Genbrug i Randers valgt en længere aftale, end det hidtil har været praksis.
»Ved at lave en lidt længere aftale, har vores nye samarbejdspartner fået flere år til at afskrive investeringen og sikre indtægten. Det var et ønske fra renovatørerne. Det valgte vi at lytte til, og det har vi fået belønnet med generelt rigtig fine tilbud, hvor der er en god balance mellem økonomi og miljøhensyn,« har Allis Jakobsen, kontraktansvarlig ved Affald & Genbrug tidligere sagt til Din Avis.