True crime burde være seriøst, mener to podcast-skabere. Men det er det ikke altid. Det absurde i den situation har de lavet improviseret comedy over, der tager sit udgangspunkt i Randers.
Af Cecilie Bisgaard
Da Mathias Olin en dag hørte et afsnit af den populære true crime-podcast fra ”Third Ear”, der hedder ”Kvinden med den tunge kuffert”, fik han en idé.
»Journalisten piskede en stemning op. Det skulle være uhyggeligt. Journalisten var på en kirkegård, og der var en, der fulgte efter ham. Det viste sig så bare at være en graver, der var på arbejde. Så man piskede en stemning op for at lave underholdning,« siger han og fortsætter:
»Jeg tænkte, at det måtte man kunne lave noget med, så jeg begyndte at skrive fiktiv true crime. Og så fik jeg Chris med. Han er den sjoveste, jeg kender, og vi er partnere på alt, hvad vi laver i livet.«
Sammen har Matias Olin og Chris Friborg nu skabt podcasten ”Kronjysk Krimikabale” i kategorien improviseret comedy.
Tre stjåldne skildpadder
Podcasten er satire, men den tager udgangspunkt i en virkelig sag. I 2018 stjal en person tre meget sjældne skildpadder i Randers Regnskov. Skildpadderne blev senere leveret tilbage.
»Vores podcast handler om to halvdårlige journalister, der falder over den her sag, som vi så tilføjer et tykt lag af absurditet. Vi ser på, hvad der er sket, mens skildpadderne har været væk. Vi har opfundet en hemmelig organisation, der står bag,« fortæller Mathias Olin.
»Vi synes bare, det er komisk, at der er nogen, der har stjålet skildpadder – hvorfor gør man det? Hvad får en til det?« supplerer Chris Friborg.
To dumme journalister
Til at opklare sagen har Mathias Olin og Chris Friborg skabt to fiktive karakterer, der deler navne med dem selv.
»De er ikke specielt kloge. Min karakter vil gerne lægge avisforsider ned. Han kan mærke, at det her er hans store historie,« siger Mathias Olin.
»Min karakter er mere bare med. Han er den eneste, der kan holde ud at være venner med den anden, og han synes, det rigtige er at gå til politiet, men det vil Mathias ikke. Det er hans historie,« siger Chris Friborg.
De fortæller, at de to knap så kloge journalister ved et tilfælde kommer tæt på den hemmelige organisation.
»Det sjove er, at det ikke er på grund af godt journalistarbejde. Det er, fordi de er dumme. Sagen bliver også lidt mudret, for det er ikke sikkert, journalisterne gør det rigtige. I den her historie er de onde klogere end de gode,« siger Chris Friborg.
Et forhold til Randers
”Kronjysk Krimikabale” foregår primært i Randers, og de to fiktive journalister er også fra Randers. Der er dog afstikkere undervejs i serien til Grenå og Hobro.
»Vi kunne godt lide idéen om, at historien skulle foregå i et Randers-univers,« siger Chris Friborg.
»Vi er vokset op her. Vi har mødt alle de sjove typer, der er i byen, og dem vil vi gerne hylde. Historiens karakterer bygger på rigtige personer. Vi vil aldrig gøre grin med Randers, men byen har sjove karakteristika,« siger Mathias Olin, der ligesom Chris Friborg i dag er bosat i Ry, inden han fortsætter:
»Det havde været svært at finde på karakterer i Rødby eller Roskilde. Randers har et blakket ry i resten af landet, og det spiller vi på. Jeg tror, alle har et eller andet forhold til Randers.«
Nummer 214 i Norge
Som sagt hører ”Kronjysk Krimikabale” til i kategorien improviseret comedy. Det betyder, at Mathias Olin og Chris Friborg til hvert afsnit har skrevet det, der kaldes et outline, så de ved, hvordan de skal komme fra A til B. Men alt derimellem er improviseret. Der er altså ikke skrevet replikker på forhånd.
»Men det betyder altså ikke, at vi ikke tager noget om. Vi kommer tit til at grine, og nogle gange tænker vi: ”Det ville min karakter ikke sige”, og så vi må finde på noget andet. Men man skal kende hinanden godt, hvis man skal lave sådan noget her,« siger Mathias Olin.
Podcasten er tilgængelig på de fleste podcast-platforme, og i løbet af de første 30 dage fik den 10.000 afspilninger. Mathias Olin og Chris Friborg vurderer selv, at de har omkring 2.000 faste lyttere – og åbenbart en lille fanskare i Norge.
»Vi ligger nummer seks på listen over improviseret comedy-podcast i Danmark – og nummer 214 på samme liste i Norge. Det er vi lidt stolte af,« siger Mathias Olin.
»Det går lige i hjertet,« supplerer hans podcast-makker.
»Burde være seriøst«
Mathias Olin og Chris Friborg kalder selv ”Kronjysk Krimikabale” for fiktiv true crime. Men hvorfor gør de det?
»Vi gør lidt grin med ”Third Ear” (den podcast, der inspirerede dem, red.). De har en fortæller med en amerikansk accent, der optræder i starten af hvert afsnit, så det har vi også. Men den amerikanske accent er tykkere, og den ændrer sig også undervejs,« siger Mathias Olin og fortsætter:
»Vi kører også på ”Mørkeland” (en podcast, hvor to kvinder hver uge præsenterer hver sin kriminalsag, red.). Den der lette tone, som man bruger til at snakke om død og ødelæggelse. I nogle af sagerne er de pårørende stadig i live, så hvis vi skulle gøre grin med nogen, så skulle det være dem.«
»Det er populære podcast med mange lyttere, og vi har ikke ondt i røven over, at folk lytter til dem. Vi synes bare, det er komisk – tragikomisk. Det er sjovt, men det burde ikke være sjovt. Det burde være seriøst. Men hvis de ikke var til, så havde vi ikke noget grundlag for vores podcast. De er vores eksistensberettigelse,« supplerer Chris Friborg.
Satiriske reklamer
For at lytterne ikke skal blive i tvivl om, at ’”Kronjysk Krimikabale” er satire, har de valgt at lave fiktive reklamer, der ligesom i ikkefiktive podcast afbryder undervejs.
»Når der sker noget dybt alvorligt i podcasten, bliver det pludselig afbrudt af en reklame for sugerør med plasticovertræk på indersiden. I ”Mørkeland” kan de snakke om en, der er blevet parteret, og så bliver det afbrudt af en reklame for Føtex. Det er absurd at hoppe fra noget alvorligt på den måde,« siger Chris Friborg.
»De fiktive reklamer betyder, at vi aldrig kan få rigtige reklamer, så det er en rigtig dårlig forretningsidé,« griner Mathias Olin og fortsætter:
»Folk elsker reklamerne. Det får vi mange tilbagemeldinger på. Det gør lidt ondt, for hvad så med resten af det, vi har lavet?«
En radiofortælling
Det er første gang, at både Mathias Olin og Chris Friborg har prøvet kræfter med at lave podcast.
»Jeg har altid hadet, når folk har sagt om en tv-serie: ”Giv den lige fem afsnit, så bliver den rigtig god”. Jeg mener, det skal være sjovt fra starten. Men sådan synes jeg faktisk, det er med vores podcastserie. Vi var helt nye i det, så der gik et par afsnit, før vi fik formatet helt på plads. Det er egentlig mere en radiofortælling, end det er podcast,« siger Mathias Olin.
»Vi skulle også lige finde vores karakterer. Vi har ikke prøvet at spille skuespil før, og her spiller vi alle karaktererne, ikke kun hovedrollerne. Vi kan godt være sjove over for hinanden, men det er noget helt andet at sætte sig ned og spille nogle karakterer,« siger Chris Friborg.
Var der noget, der kom særligt bag på jer?
»Det var faktisk svært at huske, hvad vi selv havde sagt. Så vi blev nødt til at gennemgå det ofte, så vi ikke kom til at modsige os selv,« siger Mathias Olin.
»Ja, og hvor syret måtte det være? Vi fandt ud af, at det ikke behøvede at være så virkelighedstro, som vi i starten troede,« siger Chris Friborg.
Første sæson af ”Kronjysk Krimikabale” er allerede udkommet, og de to mænd arbejder lige nu på sæson to. For at holde gryden i kog, til næste sæson udkommer, udgiver de nogle bonusepisoder, som kan findes sammen med sæson et de steder, hvor du normalt finder dine podcast.