Et Randers-initiativ har fået svenske skoler til at starte en fodboldlinje op.
Fodboldlinjen Randers, der må siges at være en pioner inden for fodbolduddannelse, har haft en markant indflydelse på udviklingen af fodbolduddannelser i Helsingborg i Sverige.
Efter et inspirerende besøg i 2019 har Helsingborgs skoler taget initiativet og implementeret lignende fodboldprogrammer, fortæller Helen Ekberg, der rektor på Dalhemforskolan, i en pressemeddelelse.
Siden 2019 har seks skoler i Helsingborg Kommune oprettet fodboldlinjer, omend med en lidt anderledes tilgang end den man har i Randers. Disse nye programmer tilbyder breddelinjer for piger og drenge fra 3. til 6. klasse uafhængigt af deres spillemæssige færdigheder.
Mens Helsingborgs skoler har arbejdet med fodbolduddannelse i næsten fire år, har Fodboldlinjen Randers 15-års-jubilæum i år.
Gratis elitekampe
En unik del af det svenske initiativ er gratis adgang til hjemmekampe for HIF (Helsingborgs IF), som spiller i den næstbedste svenske fodboldrække Super Ettan. Derudover involverer disse programmer ugentlige træningssessioner med HIF’s spillere, samarbejde med lokale klubber og skolernes fritidsafdelinger.
I øjeblikket er 250 spillere engageret i det tilbud. Helen Ekberg udtrykker et ønske om at udvide tilbuddene til at omfatte elever i 7. til 9. klasse, hvilket vil give dem mulighed for at deltage i forskellige fodboldrelaterede uddannelser – for eksempel dommer-, træner- og juniorlederkurser.
John Witting, der er leder af Fodboldlinjen Randers, har for nylig besøgt den svenske rektor for at diskutere nye randrusianske initiativer – herunder en dommeruddannelse, hvor 16 elever allerede har bestået den teoretiske del. Uddannelserne er sammenlignelige med svenske standarder og kan let implementeres i Sverige.
Et andet initiativ på Fodboldlinjen Randers er trænerskolen, hvor nyuddannede C1-trænere skal træne spillere fra den lokale klub Vorup FB i to dage.
»Sverige mangler også dommere, trænere og juniorledere, så det kunne være rigtigt fint, hvis linjerne fik 7. til 9. klasse med og dermed kunne tilbyde svenske skoleelever de mange uddannelser – så ville vi få mange unge mennesker ud i foreningslivet,« siger Helen Ekberg i pressemeddelelsen.
gs