Steffen Thejls ene værksted er netop kåret som Børsen Gazelle. Han ejer et andet sammen med sin ene søn. Og den anden søn er faktisk i lære hos sin storebror.
AF CECILIE BISGAARD
Da brevet kom, troede Steffen Thejls ikke rigtig på det. Hans virksomhed Østervangens Biler, der ligger lige uden for Øster Bjerregrav havde vundet en af Børsens gazellepriser.
»Jeg tænkte, at det garanteret var noget fis. Men vores kontordame undersøgte det, og den var god nok. Og så tænkte jeg, at min værkfører Rasmus har gjort det rimelig godt,« griner han og fortsætter:
»Det er hans skyld, at vi har fået den pris. Uden ham havde det ikke været en mulighed.«
Artiklen fortsætter efter faktaboksen
FAKTA: Børsen Gazelle
Der er seks kriterier, der alle skal være opfyldte, før en virksomhed kan modtage en Børsen gazellepris:
1. Nettoomsætning/bruttoresultat: Væksten måles som udgangspunkt ud fra nettoomsætningen. Opgives denne ikke i årsrapporten, benyttes bruttoresultatet. Når væksten måles med udgangspunkt i omsætningen, er kravet, at denne skal være mindst 1 millioner kroner i udgangsåret (det første år, der måles over). Hvis væksten måles med udgangspunkt i bruttoresultatet, er kravet, at dette skal være mindst 0,5 millioner kroner i udgangsåret.
2. Regnskabsperiode: Minimum fire regnskaber skal være offentliggjort.
3. Virksomhedsform: I undersøgelsen indgår kun aktieselskaber (A/S) og anpartsselskaber (ApS). Eneste undtagelse er pengeinstitutter. Enkeltmandsvirksomheder indgår ikke i undersøgelsen på grund af manglende regnskabsdata.
4. Sammenlignelighed: Tallene i de fire år, der danner baggrund for udvælgelsen, skal være fuldt ud sammenlignelige, for at der kan beregnes en retvisende vækst. Virksomheder, der ændrer regnskabspraksis, således at resultattal mellem forskellige år ikke kan sammenlignes, frasorteres.
5. Driftsresultat: Driftsresultatet (resultat af primær drift) må godt være negativt ét år, men summen af driftresultater over de fire år skal være positiv.
6. Vækst: Væksten i nettoomsætningen (eller bruttoresultatet) skal være positiv i hvert af de fire år, der måles over. Væksten over hele perioden (fire år) skal minimum være 100 procent (en fordobling).
Kilde: Børsen
Værkføreren Rasmus Damsgaard er selv lidt mere ydmyg.
»Det er os alle sammen. Vi yder en god service, og vi er fleksible. Nogle gange møder vi ind en halv time før for at få det hele lavet. Vi gør noget ekstra. Vi snakker personligt med kunderne, så vi ved, hvad de gerne vil have lavet. Nogle vil have det billigt, andre vil have kvalitet,« siger han.
For stort til byen
Mekanikerværkstedet, som Steffen Thejls i dag ejer, blev startet af hans far, Arne Thejls, i midten af 80’erne. Dengang lå værkstedet ved Arne Thejls’ hus i Øster Bjerregrav. Der lå det stadig, da sønnen i slutningen af 90’erne overtog.
»Men vi voksede simpelthen ud af værkstedet. Lokalerne var for små, og bilerne var for store. Hvis vi skulle blive ved med at lave biler, var vi nødt til at gøre mere og udvide,« fortæller han.
Derfor flyttede han for 13 år siden værkstedet ud på Østervangen lige uden for byen. Han bor selv på naboejendommen.
Artiklen fortsætter under billedet
»Jeg opdagede at stedet her var til salg, og jeg kunne se mulighederne. Det var ikke så langt hjemmefra, og vi kunne beholde alle kunderne fra Øster Bjerregrav,« siger han og fortsætter:
»Alt skulle laves om. Det var en smedje og maskinhus før, og det eneste, der var tilbage, var spærene. Men det betød ikke noget. Det makkede jeg med i to-tre år, og så flyttede vi værkstedet herud.«
Ejer værksted med søn
Steffen Thejls ejer ikke kun Østervangens Biler. Han ejer også halvdelen af Kalstrup Auto i Langå. Hans ældste søn, 22-årige Simon, ejer den anden halvdel. Værkstedet overtog de sammen i 2020.
»Jeg var lærling dengang, så jeg har faktisk udlært mig selv. Der var en svend, og så var det lige meget, at jeg ejede værkstedet som lærling,« griner Simon Thejls.
»Han kunne lige så godt komme i gang. Jo før jo bedre – det har min fatter også altid sagt,« supplerer hans far grinende.
Artiklen fortsætter efter billedet
Simon Thejls har aldrig været i tvivl om, at han skulle være mekaniker ligesom sin far.
»Det er det, jeg er vokset op med. Det har ligget i kortene, at det var sådan, det skulle være. Jeg har set min far og tænkt ’det tror jeg også, jeg gør’. Jeg føler ikke rigtig, at der var andre muligheder,« siger han med et smil på læben og fortsætter:
»Jeg har været med i værkstedet, siden jeg kunne gå. Og jeg håber da, at det til næste år er mig, der vinder en gazelle.«
I 2022 købte Steffen Thejls også et værksted i Stevnstrup, men det var han nødt til at lukke ned i sommers, da han manglede arbejdskraft til stedet. Men de folk, som var ansat der, blev ikke arbejdsløse. De blev i stedet fordelt mellem Østervangen og Langå.
Storebror udlærer lillebror
Steffen Thejls’ yngste søn, Thorvald, der på værkstedet mest bliver kaldt Thorsen, er også en del af familieforetagendet. Han er i lære hos sin storebror.
»Jamen, så blev storebror jo mekaniker, og det så nemt ud, så det gjorde jeg også,« siger han, mens han kigger på sin storebror med et drilsk blik i øjnene, og fortsætter:
»Jeg har altid interesseret mig for motorer, og jeg har været god til at tune dem.«
»Det var da mest jeres søsters knallert,« bryder Steffen Thejls grinende ind.
»Ja, hvordan fandt du egentlig ud af det?« spørger Simon Thejls.
»Jeg havde da godt lagt mærke til, at det var utroligt hurtigt, hun kom hjem fra skole. Men hun var jo smart nok til at køre stille og roligt forbi værkstedet. Det var først, når hun var uden for byen, at hun gav den gas. Jeg fandt først ud af det en dag, hvor knallerten ikke ville starte. Jeg kiggede på den, og så skulle jeg lige teste den. Og så kørte jeg pludselig 80,« fortæller faren.
Et familiemenneske
Men at drengene bag hans ryg tunede søsterens knallert, gør ham vist ikke det store. Han fortæller i hvert fald historien med et glimt i øjet.
»Jeg er stolt af de drenge. Det betyder meget for mig, at vi har den her interesse sammen. Min kone har stået meget alene med ungerne, da de var små, mens jeg passede værkstedet. Det er måske lidt gammeldags, men havde hun ikke været, som hun er, så kunne det her ikke have ladet sig gøre,« siger han.
Artiklen fortsætter efter faktaboksen
BLÅ BOG: Steffen Thejls
48 år gammel
Gift med Mette, som han har børnene Simon, Thorvald og Iben med. Han har desuden en datter, Bolette, fra et tidligere forhold
Ejer Østervangens Biler lige uden for Øster Bjerregrav. Han bor på naboejendommen, som han selv har renoveret. Han overtog værkstedet efter sin far, Arne Thejls. Dengang lå det inde i byen
Ejer også halvdelen af Kalstrup Auto i Langå. Den anden halvdel ejer sønnen Simon Thejls. På det værksted er den anden søn, Thorvald Thejls, desuden i lære.
Han fortæller, at hans hustru i dag er kronisk syg. Derfor er han mest derhjemme, hvor han kan tage sig af eventuelle forsikringsskader, der kommer ind, og som skal klares hurtigt. Ellers passer han de huslige pligter.
»Jeg havde ikke været det sted, jeg er i dag, hvis det ikke havde været for hende. Hun har altid været der for mig, så nu er jeg der for hende. Jeg har skullet lære at starte vaskemaskinen og svinge støvsugeren. Men så lever vi livet lidt mere. Det er med at gøre det, der giver dig livskvalitet,« siger han.
Nøgleordet er service
Hvis Steffen Thejls skal komme med et bud på, hvorfor Østervangens Biler har klaret sig så godt, at de nu har modtaget en gazellepris, så er det første, han siger, ’service’.
»Vi har fået en stor kunde ind, og Rasmus yder dem en ekstremt god service. Det er lige meget, om de ringer klokken 22.30 om aftenen. Det er vigtigt, at vi behandler vores kunder ordentligt, ellers kommer de ikke igen,« siger han og fortsætter:
»Med den service vi giver, så skal vi ikke være de billigste, så det er vi ikke. Men til gengæld så har vi åbent om lørdagen, og det er der ikke mange mekanikere, der har.«
Artiklen fortsætter under billedet
De i alt 12 ansatte hos Østervangens Biler og Kalstrup Auto deles om lørdagsvagterne, og det er kun værkstedet ved Øster Bjerregrav, der har åbent om lørdagen.
Torsdag i sidste uge fejrede både Kalstrup Auto og Østervangens Biler sidstnævntes gazellepris. Værkstederne lukkede tidligt, så alle mand kunne komme med til prisoverrækkelsen.
»Vi har lejet en minibus. Hele banden skal afsted, for alle er en del af det. Jeg glæder mig – nok mest til busturen,« sagde en grinende Steffen Thejls inden fejringen.