Da Lærke Hjorth besluttede sig for at hjemmepasse sin datter, fandt hun ud af, at der ikke var så mange steder for andre som hende. Så hun skabte det selv.
AF CECILIE BISGAARD
Da Lærke Hjorth i januar fødte sin datter Viola, fandt hun efter kort tid ud af, at hun syntes, hun manglede et sted at gå hen.
Når hun tog på café med sin baby, følte hun, at de forstyrrede de andre gæster.
»Det kan godt være lidt grænseoverskridende. Hvis du har en barnevogn med, at du nærmest nødt til at rykke rundt på hele restauranten for at kunne være der,« siger hun og fortsætter:
»Jeg følte også, at jeg manglede nogen at sparre med. I min vennegruppe var jeg en af de første til at få børn, og jeg manglede andre, der også havde en baby på armen. Dem, der ved, at det ikke altid er lige sjovt at være nybagt mor.«
Derfor besluttede hun sig for selv at skabe det sted, som hun syntes, hun manglede. Det er blevet til aktivitetshuset Little-stars, der åbner 1. december lige uden for Råsted.
Hjemmepasser stadig
Desuden havde Lærke Hjorth besluttet sig for, at hun ville hjemmepasse sin datter. Hun ville derfor gerne finde et sted, de kunne tage hen regelmæssigt, men de legestuer, som hun kunne finde, var kun åbne en til to dage om ugen, og så var der venteliste.
»Her har vi åbent mandag til fredag, så det er oplagt for andre, der hjemmepasser,« siger hun.
Men kan du stadig hjemmepasse nu, hvor du har startet Little-stars?
»Ja, for Viola kommer til at være med her hver dag. Jeg står selv for pasningen, så jeg kommer ikke til at aflevere hende i en dagpleje, og når hun så sover, er det der, jeg laver mest. Så har hun også mulighed for at møde andre børn,« siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet
Den helt store tur
Hos Little-stars er der to legeområder – et til de helt små og et til de lidt større børn. Alle børn mellem nul og seks år er velkomne. Der er også ammerum og puslerum. Ved begge legeområder er der stillet møbler op, så forældrene nemt kan holde øje med deres børn, mens de sidder ned.
Til de større børn er der blandt andet små hoppeborge, en hjemmelavet klatrevæg og bordfodbold. For de mindste er der blandt andet fire små legehuse, som Lærke Hjorth og hendes familie og svigerfamilie selv har lavet.
Artiklen fortsætter under billedet
»På en måde har det været et familieprojekt. De har været her stort set hver dag, når jeg har haft brug for det. Det betyder utroligt meget. Min mor, svigermor og min kærestes søster og hendes børn har været her meget. De har været gode til at lege med Viola, så jeg har kunnet arbejde lidt. Og når Viola så har sovet, har de trukket i arbejdstøjet,« siger hun taknemmeligt.
Familien og diverse kammerater har hjulpet Lærke Hjorth med at gøre lejemålet i stand. Der er blevet malet, lagt gulv, skiftet vinduer, og snart skal der bygges en lille mellemgang, der skal forbinde de to legeområder.
En baby på bagsædet
Lærke Hjorth bor med sin kæreste og datter i Gimming. Grunden til, at valget faldt på lokalerne ved Råsted, da Little-stars skulle have et hjem, skyldes, at det er hendes kæreste, der ejer lokalerne. De var tomme, så hun vidste, hun kunne leje sig ind.
»Her er god plads, bussen går lige ude foran, og der er gratis parkering. Jeg ved selv, hvor stressende det kan være at køre rundt og lede efter en parkeringsplads, når man har en grædende baby på bagsædet,« siger hun.
Der vil ikke kun være noget for babyer og børn hos Little-stars. Lærke Hjorth har nemlig indgået et samarbejde med et træningscenter, en zoneterapeut og en fysioterapeutklinik. De vil holde forskellige oplæg og kurser, og så er det muligt at komme på diverse hold – der bliver blandt andet et hold for gravide. Der vil også være børneyoga, babymotorik og tumlehold.
»Jeg håber, at det er noget, folk finder interessant, og at de vil bruge holdene, for det er virkelig nogle dygtige mennesker, der kommer,« siger hun.
Praktik i egen virksomhed
Selvom Lærke Hjorth fik idéen til et aktivitetshus i starten af året, gik arbejdet først rigtigt i gang efter sommerferien. Hun læste til markedsføringsøkonom, inden hun gik på barsel, og hun ønskede at arbejde videre på sin idé som sit afsluttende projekt. Derfor måtte hun simpelthen ikke begynde, før hun var tilbage på studiet.
»Jeg har været i praktik i min egen virksomhed. Jeg har lavet markedsundersøgelser, forretningsplan og budget som en del af mit studie, hvor jeg har sparret med min vejleder. Det har været en stor hjælp,« siger hun og fortsætter:
Artiklen fortsætter under billedet
»Der er ikke så meget fortjeneste, men det betyder rigtig meget for mig, at jeg gør det her. Jeg har altid haft en ønske om at gøre noget, der kan være til gavn for rigtig mange.«
Nu mangler hun bare de sidste småting inden åbningsdagen. Der skal blandt andet samles møbler og lægges sidste hånd på hjemmesiden.
»Det har været svært at finde et navn. Jeg havde forsøgt med forskellige navne, men de var ikke ledige. Og det kan være et fedt, hvis man ikke kan lave et domæne,« fortæller hun.
Så særligt stjerneskud
Så hvor kommer navnet Little-stars så fra? Det er »lidt en personlige historie«, som Lærke Hjorth siger.
»Min bonusmorfar døde i juli, og den aften gik jeg ud for at kigge på nattehimlen. Jeg så et stjerneskud, og jeg var sikker på, at det kom fra ham,« siger hun.
Fra det tidspunkt var hun sikker på, at hendes virksomhed skulle hedde noget med stjerne.
»Jeg overvejede Stjerneskuddet, men jeg syntes ikke, det var helt rigtigt. Og så endte det med Little-stars, og det passer jo meget godt, når stedet er til små børn,« siger hun.
Åbningsdagen fejres
1. december er som sagt første åbningsdag for Little-stars, og det skal naturligvis fejres. Den dag er der goodiebags, popcornmaskine, slushicemaskine, gløgg, æbleskiver og kage.
»Der er mulighed for at se lokalerne – prøve tingene af og fornemme, hvordan det hele er. Og så er det gratis,« siger ejeren.
Normalt vil man skulle købe et abonnement for at få adgang til aktivitetshuset. Der er forskellige priser alt efter, hvor mange børn man har, og hvad man ønsker at få adgang til. Men første dag er det altså gratis.