Rismølleskolen i Randers kæmper for at rette op på de massive problemer, skolen er ramt af.
CITATHISTORIE: TV2 ØSTJYLLAND
I weekenden begik ukendte gerningsmænd hærværk på Rismølleskolen i Randers. Da elever, lærere og ledelse mødte ind mandag morgen, var hele skolens wifi-forbindelse væk efter hærværk begået lørdag nat.
Det skriver Carsten Otte, direktør for Børn og Skole, i en orientering til Randers Byråd, som TV2 Østjylland er i besiddelse af.
Heri kan man også læse, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er blevet orienteret om de problematiske forhold på skolen, der angiveligt har stået på i flere år.
Weekendens sag er blevet tilføjet til den bunke af sager fra Rismølleskolen, der ligger hos Østjyllands Politi.
Det gælder blandt andet en sag om en ansat på skolen, hvis navn er blevet misbrugt til at købe varer på nettet.
»De efterhånden mange forhold, som også kræver, at skolens ledelse runderer på skolen tidligt hver morgen, påvirker fortsat stemningen,« skriver direktør Carsten Otte i orienteringen til byrådet.
»Kalder på en efterforskning«
Byrådsmedlem Bjarne Overmark, Beboerlisten, er ikke glad for de nye oplysninger i sagen.
»Vi kan vel konstatere, at der stadig er store problemer på den her skole. Ja, der må jeg jo sige, at det må kalde på en politimæssig efterforskning. Det er alvorligt, og jeg synes, det er interessant at finde ud af, hvem der står bag,« siger han.
Det sker samtidig med, at skolen kæmper for at genoprette en tryg hverdag for skolens elever og ansatte.
Den 9. november kunne tv-stationen fortælle, at skolen har fået et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, hvori skolen bliver pålagt at sikre et trygt arbejdsmiljø for lærerne.
De bliver blandt andet udsat for grove skældsord og øgenavne. Arbejdstilsynet beskriver i sin rapport blandt andet, hvordan eleverne fra 9. årgang kalder lærere for skældsord eller øgenavne som ’sædcontainer’, ’skodlærer’, ’klam’, ’fed’, ’kælling’, ’dit skaldede svin’, ’fucking perker’, og ’du er tabt på hovedet som barn’, står der i rapporten.
Siden sagen kom frem, har Randers Kommune og Rismølleskolen udarbejdet en handlingsplan for at rette op på forholdene.
Nye medarbejdere
I den seneste orientering til Randers Byråd skriver skoledirektør Carsten Otte, at Arbejdstilsynet har henvendt sig til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, fordi tilsynet mistænker, at de dårlige arbejdsforhold påvirker undervisningen på 9. årgang.
Videre kan byrådet læse i orienteringen, at der er begyndt en række nye medarbejdere, der skal hjælpe skolen.
Det gælder blandt andet en ekstra leder, der begyndte fredag. I denne uge er tre nye medarbejdere tiltrådt – heraf to med specialpædagogisk viden.
Bjarne Overmark mener, at sagens største problem er, at udfordringerne først kom op til overfladen, da skolen fik et strakspåbud fra Arbejdstilsynet.
»Det er meget slemt, alt det vi får at vide. Men det værste er, at skole og forvaltning siger, at de ikke vidste noget indtil nu. Det er Arbejdstilsynets strakspåbud, der åbner det hele op. Jeg er rystet over, at vi ikke har et system i Randers, der fanger den her slags tidligere,« siger han.
Stoppede efter få måneder
Sagen er blevet omtalt flere gange.
Blandt andet på baggrund af henvendelser fra forældre, elever og en tidligere lærervikar, som beskriver forholdene på Rismølleskolens ældste årgang sådan her:
»De har grimt sprog, og der er ikke nogen respekt for nogen. Jeg har forsøgt at gøre det med et smil, fordi man godt ved, at det ikke er det fedeste for hverken vikaren eller eleverne. Det har virket hos de fleste, men man kan ikke rigtig trænge ind til den årgang,« fortæller Liv Stochholm.
Hun endte med at stoppe på skolen efter få måneders ansættelse.