Ved Overgaard Gods ligger der allerede landets største landvindmøllepark, hvor drømmen nu altså er også at opføre solceller.

Energiselskabet Eurowind Energy, der har hjemme i Hobro, har planer om at opføre fem store, landsbaserede, danske energicentre de kommende år – og et af de centre skal ligge i Randers Kommune. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Det er vindmølleparken Energipark Overgaard, der ligger ved Overgaard Gods nordøst for Havndal, der bliver hjemsted for det nye energicenter.

De fem energicentre vil have en samlet kapacitet på cirka 2,5 gigawatt.

Eurowind Energy har allerede indgået aftaler med lodsejerne om brug af jorden på alle fem projekter.

980 fodboldbaner

Energipark Overgaard er allerede Danmarks største landvindmøllepark, og der er ansøgt om plangrundlag for mere end 700 hektarer solceller. Det svarer til 980 fodboldbaner.

»Vores udgangspunkt er altid, at vi har sikret rettighederne til at bruge jorden, så vi har noget konkret at fortælle. Vi er nu kommet så vidt på alle fem projekter, at vi kan dele de større perspektiver ved vores energicentre. Fælles for projekterne er, at de er meget mere end endnu en vindmøllepark. Det bliver store centre, hvor den grønne energi produceres og forædles i meget betydelig skala,« siger administrerende direktør ved Eurowind Energy, Jens Rasmussen i pressemeddelelsen.

De fem energicentre:

Energipark Overgaard (Randers Kommune):
– 26 vindmøller med en totalhøjde på 150 meter er opført
– Der er ansøgt om opstilling af 700 hektar solceller
Energipark Aalborg:
– Der er søgt om følgende hos Aalborg Kommune: 19 vindmøller og 375 hektar solceller
– Ved Brønderslev Kommune er der søgt om 15 vindmøller
Nørrekær Enge II:
– Ved Aalborg og Vesthimmerlands Kommuner er der søgt om 40 vindmøller
– Der er forslag til solceller på vej
Gasse Hede (Tønder Kommune):
– Otte vindmøller
– Seks hektar solceller
Vollum Enge:
– Ti vindmøller
– 190 hektar solceller

Eurowind Energy planlægger efter, at alle fem projekter minimum kommer til at indeholde vindmøller, solceller, batterier og PtX (brintproduktion). Derudover arbejdes der på, hvordan biogas og forædling af brint kan blive en del af anlæggene.

»Solceller og vindmøller vil altid være udgangspunktet for os. De producerer den grønne strøm, der skal bruges i de andre dele af energicentret. Den del er på plads. Vi arbejder også med batteriteknologi, fordi vi på den måde kan levere balanceydelser til el-nettet. Vi har allerede testet batterier, og vi vil udføre flere test. Vi regner også med elektrolyse som en del af alle vores energicentre og vores mellemstore energiparker. Vi er relativt langt i arbejdet med PtX som en naturlig del af en park,« siger han.

En eksportmulighed

Energivirksomheden arbejder samtidig med at få biogas og de næste trin af forædlingen af brint med som en del af energicentrene.

»Der er et stort behov for mere lokalt produceret biogas i kombination med grøn strømproduktion. Vores udgangspunkt er altid den grønne strøm, men mere biogas vil være med til at udfase brugen af russisk gas og naturgas fra Nordsøen. Med hensyn til forædling af brint, så vil det jo være smart at udføre processen i nærheden af en CO2-kilde som biogas,« siger direktøren i pressemeddelelsen.

Jens Rasmussen peger også på en sidste vigtig pointe:

»Vores koncept med store energicentre kan eksporteres. Vi er aktive på 14 andre markeder både i Europa og USA, og på størstedelen af de markeder vil vi kunne overføre idéen om energicentre med meget begrænsede modifikationer. Energicentre kan blive en eksportmulighed, som vi ikke må undervurdere.«

Eurowind Energy har opført flere hybridparker med både solceller og vindmøller i Danmark. Det er allerede under planlægning at opgradere disse parker til energicentre i løbet af få år.

ceb