Campen Auktioner i Randers skal sælge landets største private samling af B&O apparater. Årsagen er Parkinsons sygdom.
KIAN JOHANSEN
Kim Klastrup har samlet B&O-anlæg i mere end 50 år. Men nu sætter han landets største private samling til salg.
Primært på grund af den Parkinsons sygdom, som han lider af og som er så stærkt fremskreden, at det er svært for ham at bruge så meget tid på samlingen.
Det hele startede i 1968, da han fik sin første grammofon i konfirmationsgave, en brugt Beogram 1000.
Snart efter købte han også en Beomaster 1000. Hvert tredje år blev anlægget skiftet ud og i 1995 begyndte han systematisk at købe apparater på auktioner og hos private. Det blev til en samling på 200 apparater af alle slags, hvoraf en lille del af udstillet, den anden del er på lager.
Beslutningen om at lukke museet på Adelgade i Ebeltoft er taget, og effekterne skal nu godt videre til andre samlere og interesserede, fortæller Finn Campen, auktionarius ved Campen Auktioner, der blandt andet holder til i Randers.
Der afholdes to auktioner. En auktion, hvor hele udstillingen sælges samlet samt en anden auktion med diverse løse B&O produkter fra museets retrobutik og lager. Så der er også effekter til den private, der gerne vil købe enkelte apparater. Kim Klastrup ønsker at genstandene på museet forbliver sammen, derfor sælges museet samlet.
Sjældne enheder
Samlingen er blevet til gradvist over tid, og rummer nogle meget sjældne apparater, og så kan alt spille.
Udstillingen er en af de mest komplette private samlinger i verden og en af de mest indholdsrige, da der hele tiden er arbejdet på at finde originalt indhold.
På museet finder du Bang og Olufsens radio nummer 1. Sådan en radiogrammofon var sidst sat til salg i 2009, hvor den blev solgt for 175.000 svenske kroner. Samlingens enhed den eneste originale enhed med en 5-lampers radio og en datidig pladespiller. Der blev kun produceret 37 eksemplarer.
Du følger udviklingen op i tiden, hvor senere grammofonplader og bånd bliver musikmediet. Senere følger fjernsynene og i den nye afdeling finder du de fede stereoanlæg og et surroundsound-sæt til over 300.000 kroner, helt op til 2005.
Tænder du for fjernsynet fra 1963 på knappen foran, så vises ’Dansevise’, fremført af Grethe og Jørgen Ingmann. Sangen vandt Eurovision Song Contest i 1963.
Du kan passere den røde BeoLit 600 på hylden.
Transistorradioen fra B&O har stået i mange danske hjem og sendt musik og alverdens nyheder fra DR ud i æteren siden 1960’erne.
25 år på Grundfos
Kim Klastrup har stået på halgulvet, på håndboldklubben Barcelonas hjemmebane Palau Blaugrana og været med til at overrække priserne til årets håndboldspillere under verdensmesterskabet i herrehåndbold i 2013.
I øvrigt flankeret af Hassan Moustafa, præsidenten for IHF og kronprinsesse Mary.
Kim Klastrup har holdt foredrag og har talt om branding, og om globaliseringens betydning for virksomhederne.
Han har fået æren for videreudviklingen af Grundfos logo og den efterfølgende branding, der har gjort pumpefabrikken fra Bjerringbro kendt i hele verden, i stærk konkurrence mod tusinder af pumpefabrikker verden over. Han stoppede i 2015, efter at have været ansat på Grundfos i 25 år.
Rollator og de få ord
Vi har tidligere talt med Kim Klastrup. Dengang trissede han rundt på det tidligere apotek i Ebeltoft ved hjælp af en rollator og havde svært ved at sætte to ord sammen, så man kan forstå hvad han siger.
Han får hjælp af de mumlende brudstykker af ord, som hans læber kan frembringe og så taster han på livet løs på sin iPad, der via en app læser hans indtastede korte beskeder op for dig.
Kim Klastrup har Parkinsons sygdom, der i hans tilfælde især har sat sig i benene og i mundtøjet. Og det er desværre ikke blevet bedre.
Det betyder, at den før så aktive og berejste direktør må bevæge sig med små vaklende skridt.
Ofte driller balancen, så en gang imellem må han støtte sig op ad væggen, eller gribe fat i rollatoren for ikke at falde.
En operation for et par år siden gjorde hans bevægelser lettere, men betød også at hans mulighed for at tale rent blev forværret. Så man skal kende Kim Klastrup godt, for at forstå alt hvad han siger.
Spørger du ham om noget, går tastearbejdet i gang, mens korte simple beskeder bliver læst op af iPad’ens højttaler.
Det er imponerende at se den tålmodighed Kim Klastrup udviser, når han svarer på spørgsmål, eller vil vise dig noget.
Og tankevækkende hvor mange ord der må sidde fast i hans hjerne og ikke kan komme ud i samme takt, som han når at tænke dem.
Men det er vilkårene, når man er ramt af en sygdom, der langsomt får kroppens naturlige bevægelser til at ’krympe’.
Kim Klastrup har for længst accepteret tingenes tilstand, får han forklaret med sin iPad som lille hjælper.