Siden oktober 2019 har en flok mænd i alderen 60 og over, gjort hvad de kunne for at give udtjente ting nyt liv ved at reparere dem i stedet for at smide væk. Filosofien er, at borgere kan komme med en defekt ting, de gerne vil beholde. De grønne mænd gør så, hvad de kan for at forlænge holdbarheden.

PIA ASVIG IVERSEN

De grønne mænd gemmer sig bag navnet ”Det grønne værksted”. Der er fire værksteder fordelt over hele landet, og det er planen, der i de kommende år kommer flere til.

Det er Vedvarende Energi i Aarhus og Velux-fonden, der står bag henholdsvis oprettelse og finansiering af værkstederne i Danmark og altså også den i Langå, der har til huse bag Kulturhuset ad en lille sti.

Men hvorfor nu det?

”Vi vil gerne bidrage til at bevare de ting vi har, i stedet for at købe nyt. Samtidig har vi noget at lave,” fortæller Leif Steimle, der er formand for foreningen i Langå.

Sammen med næstformand Arne Kastberg og kasserer Ebbe Münster mødes han med avisens udsendte, for at kaste lys over hvorfor en by af Langås størrelse, er den første i Randers kommune, der har sagt ja til at starte et grønt værksted.

Tre af medlemmerne i bestyrelsen fra venstre Arne Kastberg, Leif Steimle og Ebbe Múnster er alle klar til at hilse nye frivillige velkomne. Foto: Pia Asvig Iversen.

Pippis filosofi

Langå er en initiativrig by, og her bor mange kreative mennesker. Borgerne kan godt lide at gå forrest, og et initiativ som dette kunne de aktive seniorer ikke sige nej til.

I alt er der omkring 10 mænd, der kommer i værkstedet, der holder åbent hver torsdag eftermiddag. Her mødes de og hygger, reparere og tænker nye tanker. De finder på og hjælper hinanden med at løse mere eller mindre komplicerede opgaver.

”Vi har en Pippi filosofi. Den der lyder: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg nok godt”, siger Ebbe Münster, der er pensioneret maskiningeniør.

Leif Steimle er pensioneret socialrådgiver og Arne Kastberg er pensioneret lærer i blandt andet billedkunst. Derudover er han selvbygger gennem hele livet ligesom sin far. Fælles for de tre mænd og de andre, der kommer i værkstedet er, at de altid har repareret tingene derhjemme. Men det var også en anden tid – en tid vi er ved at vende tilbage til. En tid hvor tingene får en chance mere inden de smides på lossepladsen.

”Typisk er det folk, der ikke lige har en søn eller bror i familien, der lige kan reparere, hvis tingene går i stykker. Her i Langå er der jo kun autoværkstedet tilbage. Så hvor går man ellers hen?” spørger Leif Steimle og Ebbe Münster supplerer:

”Forleden var der en ung kvinde, der kom med en barnestol, der lige skulle repareres. Og så kunne den igen. Det er sådanne småting, vi sysler med og hun blev glad,” siger han.

Og så hænder det, at der på gaden lige kommer en kommentar om, at det, der er repareret i ”Det grønne værksted,” skam holder endnu. En sådan kommentar giver energi til seniorerne.

Ebbe Münster måler om der er forbindelse i det elektriske system på golfvognene, der gerne skal være klar til næste sæson på greenen. Foto: Pia Asvig Iversen.

Småting

Alt kan i princippet repareres, men det er vigtigt for de frivillige, at de ikke tager brødet ud af munden på erhvervslivet.

Derfor er der alene tale om småreparationer som en lampe, der ikke vil lyse, en punkteret cykel, en spisebordsstol der skal limes eller en elektrisk golfvogn, der gerne skulle kunne køre igen.

”Når det for eksempel kommer til cykelreparation, laver vi som sådan ikke service, og kommer det til at tage overhånd, så lukker vi nok ned for den del igen. For der skal kun være tale om de småreparationer, som man ikke lige selv har hænderne skruet rigtigt på til selv at klare. Man skal huske på, at det er frivilligt arbejde, og at vi gør det, fordi vi synes, det er hyggeligt,” slår Leif Steimle fast.

Og faktisk skal hygge skrives med stort, mener de tre herrer, der gerne ser flere frivillige. Flere hjerner tænker bedre end én.

Genbrug så meget som muligt

Initiativet er sat i søen af Vedvarende Energi i Aarhus, for at fremme den grønne profil rundt om i landet. Det handler om at genbruge så meget som muligt, i stedet for hele tiden at købe nyt.

Det grønne værksted har adresse sammen med Venligboerne i Langå – lokaler der er stillet til rådighed af Randers Kommune. Og her bor de godt, forsikrer de tre mænd. Aftalen løber foreløbig til udgangen af 2022, men med en forhåbning om forlængelse.

”Ja vi vil nødig herfra igen. Lokalerne egner sig rigtig godt til værkstedarbejde og det er nemt at komme hertil,” slår Arne Kastberg fast.

Alle, der mener, de har noget, der egentlig fortjener at få nyt liv, kan aflevere det hos ’Det grønne Værksted’ Villavej 1F i Langå. Skal der ikke bruges reservedele, er det ganske gratis.

”Men så kan man heller ikke forlange, at det bliver færdig til en bestemt tid,” griner Leif.

”Vi arbejder selvfølgelig på tingene. Nogle kun en gang om ugen, andre et par gange om ugen, så det er færdigt, når det er færdigt,” siger han.

”Men står der en forælder med en børnecykel, der skal bruges, så kigger vi selvfølgelig på, om ikke den kan blive færdig lidt hurtigt,” forsikrer han.

’Det grønne Værksted’ må dog ikke forveksles med de repair-værksteder, der findes rundt omkring – blandt andet i Kolding. Konceptet er et andet, selvom de kan inspirere hinanden.

I starten var det egentlig meningen, at værkstedet skulle være åbent, så folk selv kunne komme og reparere med hjælp fra de frivillige. Men så ramte corona, og nu er der begrænset adgang.

Grønne Værksteder:

Grønt Værksted, Langå.

Grønt Værksted, Samsø – De Grønne Mænd.

PolRep – Grønt Værksted, Årslev på Fyn.

Grønt Værksted, Stevns.

Paraply

Vedvarende Energi og Veluxfonden har fået etableret værksteder i alt fire steder rundt om i landet. Det er på Samsø, Årslev, Langå og på Stevns.

Til hver af de fire grupper er der bevilliget 25.000 kr. både for 2018 og 2019 til etablering og drift. Pengene var doneret af Velux-fonden, som havde fastsat den overordnede ramme for gruppernes virke. Næste år regner gruppen i Langå med at modtage 5.000 kroner til den daglige drift, der blandt andet går til bedre værktøj.

Og der er planer om etablere endnu flere Grønne værksteder:

”Hvis der kommer henvendelser fra interesserede, så hjælper vi dem gerne i gang. De kommende tre år etablerer vi nye værksteder sammen med både kommuner, renovationsselskaber og boligforeninger, samt med andre foreninger der arbejder med seniorer,” siger Nilas Bay-Foged, der er projektleder og frivillighedskonsulent i VedvarendeEnergi & UngEnergi.

Første projektperiode (2018-2021) havde man fokus på udvikling af grupperne, hvor man de kommende tre år har fokus på spredning (altså flere grupper) gennem nye partnerskaber, lyder det.

Mangler flere folk

Det grønne værksted vil gerne have flere mænd og kvinder, der er kreative og kan hjælpe med reparationer på værkstedet. Der er brug for alle, der er lidt snild med hænderne eller har en kreativ hjerne – også gerne en krøllet hjerne.

Opgaverne er ofte elektronik, elektriske artikler, træ og metal reparationer. Eksempelvis lamper, husholdningsapparater, cykler, møbler, legetøj, maskiner, samt diverse andre opgaver og udfordringer.