Pas på med at lade alle maskiner og apparater snurre løs inden for få timer. Så kan du nedsætte risikoen et elnedbrud juleaften.
Anden og flæskestegen syder i ovnen. De hvide kartofler bobler i gryden, mens de små kartofler bruser i sukkerlage. Samtidig bliver mandlerne hakket i foodprocessoren, og risengrøden koger til aftenens risalamande.
Inden gæsterne kommer skal opvaskemaskinen også lige nå at køre. Men så går strømmen i hele hytten. På det værst tænkelige tidspunkt!
Det er måske ikke så underligt, at elinstallationerne kommer på prøve, når strømforbruget pludselig er markant højere end normalt.
– Alt, hvad der kan køre af strøm, det kører juleaften, siger Mads Risgaard, som er elteknisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.
Heldigvis kan du selv gøre en del for at tage toppen af forbruget og nedsætte risikoen.
Et springende punkt i elforbruget er, hvis du – eller en af dine gæster – har fået elbil siden sidste år.
– Der skal man lige tænke sig om, så man ikke oplader elbilen, samtidig med at man laver julemiddag.
– Så er der stor risiko for, at sikringen ude ved vejen afbryder. Og det er nok svært og dyrt at få en elektriker ud der. Så kommer man hurtigt af med et par tusinde kroner, siger Mads Risgaard.
Der bliver også brugt masser af varmt vand, når opvaskemaskinen kører og hele familien pisker i bad på skift. Og det kan faktisk også få betydning for elforbruget.
Har du et varmepumpesystem er der nemlig en indbygget elpatron, som slår til, når varmepumpen ikke kan følge med. Eksempelvis på de koldeste dage, eller når du bruger mere varmt vand end normalt. Og når det sker, får varmepumpen et højere elforbrug end normalt.
– Så har man en stor varmepumpe, skal den ikke lige køre, for man bruger også meget varmt vand. Så man skal være varsom med at have elpatronen i, fortæller Mads Risgaard.
Ifølge Claus Rasmussen, som er driftschef hos Vores Elnet, er der dog ikke problemer med selve forsyningen af el, selv om alle står og skal bruge mere strøm juleaften.
– I forhold til forsyningssikkerheden er det ikke noget problem. Der plejer ikke at være områder, der står uden strøm, slår han fast.
– Så hvis der er problemer, så er det nede på individniveau. Man skal ikke tænde for alt på en gang, det er klart. Sådan så alting kører løs i køkkenet, og elbilen lader op samtidig, tilføjer han.
Hvis skaden sker, og strømmen ryger på det kritiske tidspunkt under højtiden, skal du i første omgang tjekke, om du selv kan rette op på det.
Det gør du ved at tænde for HFI-afbryderen. Men det er desværre ikke sikkert, det er nok.
– Lige så snart, det handler om, at der er sket noget inde i komponenterne, så skal du have fat i en autoriseret til at ordne det, fastslår Mads Risgaard.
– Det kan være en løs forbindelse i en måler- og gruppetavle, der giver anledning til en kortslutning på grund af overbelastning, siger han med henvisning til den eltavle, som fordeler strømmen fra elnettet til dit hus.
/ritzau fokus/