Når den nye Hvidstengruppe-film har premiere i slutdecember, er det blandt andet med penge fra Randers Kommune. En vigtig historie værd at fortælle mener en fortaler for støtten, og spild af potentielle velfærdskrone siger kritiker. 

ANDERS MICHAELSEN

25. december har ’Hvidstengruppe II: De efterladte’ premiere i landets biografer. Det er efterfølgeren til den første film om modstandsbevægelsen nord for Randers, som blev en stor publikumssucces i de danske biografer tilbage i 2012 med 800.000 solgte billetter.

Den nye film fortsætter, hvor forgængeren sluttede og her følger vi Tulle Fiil og hendes søster Gerda Fiil, som er blevet sendt i et tysk fængsel. 

Foruden de historiske gengivelser har filmen også et randrusiansk islæt i det, at optagelserne til filmen både er foregået på Hvidsten Kro, Randers Banegård og ved Spentrup Kirke. 

Og her har Randers Kommune også spædet til filmen, der er blevet lavet med et budget på 36,5 millioner kroner. Her har henholdsvis eventpuljen og erhvervsudviklingspuljen støttet med 500.000 kroner hver – altså 1 million kroner samlet. 

“Jeg mener helt principielt ikke, det er en kommunal opgave at støtte film. Det plejer private spillere at klare fint selv.” – Frida Valbjørn Christensen, byrådsmedlem for Enhedslisten. 

Det var Udviklingsudvalget der i december sidste år besluttede, at kommunen skulle bevillige filmen med en halv million fra erhvervsudviklingspuljen. Seks ud syv i udvalget stemte for. Men ikke Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten, der var med på mødet som stedfortræder. Hun stemte nemlig blankt.

”Jeg synes, de kommunale opgaver handler om at gøre noget for vores velfærd, det grønne område og breddeidrætten. Men at give store beløb til at lave film, det mener jeg ikke, er en kommunal opgave,” siger Frida Valbjørn Christensen og supplerer:

”Når det er en film med et vigtigt historisk indhold som den kommende Hvidstensgruppe-film, så er det heller ikke noget jeg stejler over, men jeg stemte ikke for, for jeg mener helt principielt ikke, det er en kommunal opgave at støtte film. Det plejer private spillere at klare fint selv. Og der har vi andre velfærdsopgaver, som altså kommer over.”

En vigtig, lokal historie 

En af de seks, der stemte for at sende den første halve million afsted til filmprojektet er socialdemokraternes Steen Bundgaard. Han ser anderledes på støtten, for ifølge ham er det vigtigt, at man oplyser og minder om krigens grusomheder. 

”Jeg er vokset op ude i området nær Hvidsten, og det er lokalhistorie, der virkelig fortæller noget om, hvad 2. verdenskrig var for noget. Det er noget, som vi i Randers Kommune er interesseret i at delagtiggøre borgerne i og blive ved med at delagtiggøre borgerne i, for det er i vores lokalområde, det er foregået i,” siger S-politikeren.

Argumentet om, at pengene i stedet kunne være brugt på kernevelfærd, køber han ikke:

”Hvad er det vi snakker om? 500.000 kroner. Hvor meget kernevelfærd kan man få for 500.000? Jeg synes den her historiske fortælling er så vigtig, at vi også støtter op om den.”

Filmen har i forvejen et budget på mere end 30 millioner, så hvorfor er det nødvendigt, at I har støttet med 500.000?

”Det har jo en værdi I at sige at herude, hvor tingene skete, der støtter man også op omkring det. Jeg kan forstå, man var kritisk, hvis vi havde givet 10 millioner, som vi i øvrigt aldrig havde gjort, men de 500.000 kroner viser, at vi er med til at bringe historien videre, og at vi synes, det er en vigtig fortælling,” siger Steen Bundgaard og tilføjer:

”De penge, vi har i erhvervsudviklingspuljen er ikke noget, der kan blive brugt på kernevelfærd. Det er penge, der er budgetteret til at blive brugt til udvikling, så det er helt forkert tankegang at sige, at de kan bruges på velfærd, det kan de jo ikke.”

Giver omsætning

Pengene som er blevet bevilliget, er ydet som et særtilskud til Den Vestdanske Filmpulje, hvor kommunen har haft et medlemskab gennem en årrække. Og her har medlemskabet foruden den kommende Hvidstengruppe-film også kastet to andre filmprojekter af sig, som foregår i Randers. 

Her er tale om kortfilmen ’Marble’ og Youtube-serien ’Panik’.

Ifølge en rapport som Den Vestdanske Filmpulje udgav under titlen ’ Film betaler sig’, så kan de kommunale investeringer i filme endda give tilbage rent økonomisk.   

Rapporten som er fra 2018 konkluderer, at for hver krone, de ti medlemskommuner investerede i puljen i perioden 2014-2018, blev der skabt en omsætning på 4,2 kroner, som blandt andet skyldes de mange omkostninger til ophold, transport og catering, som en film- eller tv-produktion har i området.

Den nye film om Hvidstengruppen har som tidligere nævnt premiere 25. december, men allerede 28. november blev der afholdt en særlig gallapremiere i Randers Bio, hvor filmens skuespillere mødte op, og inden forevisningen lagde kranse på Gassum og Spentrup kirkegårde for virkelighedens medlemmer af Hvidstengruppen.