Ja nu nævner vi lige c-ordet igen. Det er nemlig coronas skyld, at vi pakker os derhjemme og med en udesæson i vente, er det haven der, ligesom sidste år, får stadig mere opmærksomhed
Det mærker de især på planteskoler og i havecentre, hvor coronaen også er skyld i, at de ikke kan få alle de planter hjem, der er efterspørgsel på. Det er især bærbuske og frugttræer samt urter – kort sagt ingredienser til madlavningen – som randrusianerne efterspørger.
“I takt med at der bliver mere og mere fokus på at være selvforsynende og at være bæredygtig, er efterspørgslen steget, og det er sket gennem de sidste fire-seks år. Men det tog også virkelig fart 14 dage efter Statsministeren lukkede landet ned sidste år”, fortæller gartner Kirsten Kragh Jensen fra Blomsterafdelingen hos XL-Byg i Vorup.
Men det er ikke kun haveejerne selv, der arbejder i haven. Måske har den været forsømt gennem noget tid og det kan virke uoverskueligt at få sat skik på haven igen. Netop derfor har indehaver af Borgs Haveråd, Ole Borg, godt gang i forretningen.
“Vi oplever ikke at folk selv laver arbejdet. De vil lige så gerne have en til at gøre det hårde arbejde og komme i bund. Så vi har faktisk haft mindst lige så travlt under corona, som før”, fortæller han.
Ole Borg er uddannet gartner med en tillægsuddannelse som havetekniker. Han kommer fra en gartnerfamilie, så alt hvad der vedrører haveplanter og hvad dermed følger, er en livsstil for ham – ja det er et livslangt kærlighedsforhold.
Flere grønne fingre
Det sidste års krise har fået folk til at tage havehandskerne på. Havecentrene var, specielt sidste forår, sort af mennesker og tendensen ser ud til at fortsætte i år.
Der er mange slags havemennesker – de der egentlig bare vil nyde synet af naturen – de der elsker at rive og plante, og så er der de der aldrig har sået en blomst – men der er hjælp at hente for alle.
Lige nu bugner det med planter og træer hos havecentrene og planteskolerne. Både XL-Bygs Blomsterafdeling og Roeds Planteskole som Din Avis har besøgt har været fremsynet og taget ekstra planter hjem til deres forventningsfulde kunder.
Henning Roed har haft sin planteskole siden 1987. Han har været gartner i 34 år og har arbejdet i både USA og England.
“Sidste år medførte forårets nedlukning at folk gik i gang med at lave om i haven, og det medførte et mersalg, som ser ud til at fortsætte”, fortæller ejer Henning Roed fra Roeds Planteskole.
“Derfor har vi også allerede tidligt bestilt ekstra hjem, for der ser ud til at være godt gang i salget over hele Europa”.
Antallet af plantecentre i Europa er faldende og mængden af de populære planter falder også.
“Selvom vi har været tidligt ude, så er der ting som er svære at få fat i allerede nu, men der er ikke to kunder der er ens, og det er jo ikke det samme de går efter alle sammen. Derfor kan man også godt stadig få mange planter”, siger han.
Han har netop haft online-møde med sine europæiske kollegaer lige fra Finland til Italien og de melder også på en stigende efterspørgsel – specielt på store træer”, fortæller han.
Tendensen er også – over hele Europa – at haveejerne gerne vil hjælpe naturen på vej og skabe mere diversitet ind i haverne. Og om planter og træer er hjemmehørende gør ingen forskel, selvom mange haveentusiaster påstår det modsatte. Og kan fuglene bygge rede, så er de sådan set ligeglade med om træet er fra Spanien eller Danmark – bare det opfylder behovet.
“Dyr og fugle er ligesom os. Hvis der er mad er de ligeglade med hvor planter og træer kommer fra, bare der er mad”.
Der er også stor fokus på at være selvforsynende – altså også fra mennesker.
“Folk vil gerne have frugttræer og buske og går op i at dyrke gulerødder, kartofler og andet til madlavningen. Så det er der også stor salg i”, fortæller Henning Roed.
Han fortæller, at lige nu har Planteskolen 1000 træer på lager.
Run på XL-Byg
Også hos XL-Bygs Blomsterafdeling er der gang i plantesalget. Kirsten Kragh Jensen, der er gartner, mærker at folk nu gerne vil have jord under neglene efter en lang og nedlukket vinter. Siden XL-Byg åbnede 8. marts har de haft rygende travlt.
“Folk er kommet ud af hulerne igen. Alle higer efter farver. Det har været en hård vinter og vi mærker det mere end vi plejer. Der er virkelig run på, fortæller hun.
Ligesom hos Roeds Planteskole, har de her i XL-Byg Blomsterafdeling været tidligt ude og bestilt planter og blomster allerede i december.
“Lige nu mærker vi ikke, at der er mangel på planter, selvom der godt nok er lukket for bestilling af frugttræer de næste 14 dage. Men så kommer det igen”, siger hun.
Hendes leverandører GASA siger godt nok der er mangel på planter, så man skal nok ikke vente for længe, hvis man har sat næsen op efter nogle helt specielle planter og blomster.
“Jeg oplever at folk prioriterer de bløde værdier her under krisen – førhen brugte de kræfterne inde i huset, men nu er disse kræfter rykket ud i haven. Folk bruger krukker. Efterspørgslen på frugttræer og busker har faktisk været stødt stigende gennem de sidste fire-fem år, da der begyndte at komme mere fokus på at være selvforsynende”, fortæller Kirsten Kragh Jensen.
Folk går meget efter farver, men hun kunne godt tænke sig at man også havde lidt mere fokus på det stedsegrønne.
“Vi vil jo alle gerne have noget grønt at kigge på hele året, og her er det stedsegrønne træer og buske en god ting. Og så er det godt for fuglelivet”, siger hun.
Men lige nu er der stor efterspørgsel på klematis og roser – noget der kan klatre og så igen det spiselige.
XL-Bys Blomsterafdeling kan ikke være behjælpelig med en hel ny haveplan, men hjælper gerne med sammensætning af et bed.
Hårdt arbejde
Kan du lide en velfriseret have – men ikke har de lyster evner eller kræfter er der altid hjælp at hente. En del – fortrinsvis mænd – tilbyder deres assistance imod betaling, så du kan komme i bund mellem stauder og roser. En af dem er Ole Borg, der er gartner og havetekniker. Han har gennem sit liv befundet sig bedst i grønne omgivelser – så faktisk helt fra barnsben, da han er opvokset i en gartnerfamilie.
“”Selvom mit kundesegment mest er pensionister der skal have hjælp, får jeg også en del yngre kunder, der bare gerne vil have ryddet op i noget der er vokset dem over hovedet”, fortæller han fra en villa i det østlige Randers, hvor der lige nu skal bund i bedene mellem roserne, så sommeren kan gås i møde med god samvittighed.
Havevedligeholdelse er en niche, men Ole har mange gengangere fra sæson til sæson. Han har en del aftaler, hvor han jævnligt kommer forbi, for at gøre kål på skvalderkål og mælkebøtter.
“De fleste vil gerne have at jeg kommer forbi en gang om måneden fra marts til oktober. Men jeg tager mig også af algebekæmpelse og omlægning af fliserne i terrassen”, fortæller han.
Hans firma er lille og han er kun sig selv og to medhjælpere fra FGU (Forberedende grunduddannelse) og der er nok at lave i sommerhalvåret.
“Mange vil gerne have en have, men kan egentlig bedst bare lide at gå og passe og pleje blomsterkasserne, og så er det de kan ringe efter mig”, siger han og griner hen til sine to medhjælpere Christian og Jonas der smiler tilbage. De tager gerne en ekstra tørn med højt humør.
Og han har travlt – men aldrig for travlt til at nyde kaffen og det hjemmebagte brød, der bliver budt på ind imellem.
“Der er en rigtig god kemi når jeg er ude på en opgave og det er også med til, at jeg lige give de der ti procent ekstra – men sådan er det jo med alt arbejde”, siger han og smiler, mens riven lige arbejder sig vej mellem to roser i en sorte lidt tørre jord. Frosten har for længst sluppet overfladen.
Da Ole Borg er uddannet indenfor faget står han også gerne til rådighed med planer over en smuk have og giver gerne inspiration til de rigtige planter og blomster så haven bliver harmonisk.
“Men det meste skal være simpelt. De dyre og besværlige løsninger er kastet væk, for hvorfor gøre det mere besværligt end det er. Det er min oplevelse af folks ønsker i dag. Og så skal der være mere tid til at nyde”, fortæller han.
Da Ole Borg også har en stor viden om biologi og plantesygdomme kommer man faktisk hele vejen rundt med ham som opgaveløser.