Kulturhuset i Randers har 50-års jubilæum 28. august. Det skal fejres, og derfor inviteres byens borgere til en festlig dag med flagallé, festtaler og musik.
Lyt med da Karen Dubery fra Museum Østjylland besøgte Bo Ørris til en snak om arrangementet
Folkets fest Onsdag 28. august kl. 16 inviterer Randers Bibliotek, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum til åbent hus i Kulturhusets Sal, hvor der bydes på fyraftensøl og et festligt jubilæumsprogram, der forholder sig til husets historie og husets brugere gennem tiden. Byens erfarende kulturjournalist og ven af huset Lisbeth Stryhn vil sammen med Borgmester Torben Hansen fortælle om deres særlige forhold til et af byens kulturelle samlingssteder. Komiker Rune Green giver os en latterindsprøjtning inden Marie Frank Trio spiller noget lækkert for os.
• 16.00 Velkomst og fællessang
• 16.10 Borgermestertale ved Torben Hansen
• 16.20 Tale ved Lisbeth Stryhn
• 16.35 Festtale ved Rune Green
• 17.00 Marie Frank Trio
• 17.30 Farvel og tak for i dag
Der er ingen tilmelding til arrangementet. Man dukker bare op, og så er der pladser efter først-til-mølle-princippet.
Børnenes fejring Kulturhuset har inviteret alle byens børnehaver med til fejringen og flag-male-kit bestående af flag og dekorationsmateriale er sendt ud til institutionerne. På dagen for fejringen vil børnenes dekorerede flag blive ophængt side om side og danne en farverig og festlig flagallé ved Kulturhusets indgang. Kl. 11 indvier børnene, kulturhusets ansatte og interesserede flagalléen og formanden for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget, Louise Høeg, holder tale. Der vil selvfølgelig blive serveret fødselsdagskage og saftevand.
Et kulturhus i Randers I begyndelsen af 1960´erne begyndte planlægningen af et kulturhus. Tankerne opstod, da Teknisk Skole omkring 1960 var i gang med en udflytning til et større byggeri uden for byens centrum. Fra kommunens side pegede man på skolens gamle kompleks, som en fremtidig biblioteksbygning. Den statelige bygning, der var opført af Jensen Wærum i 1891, havde en central beliggenhed ved Østervold ligesom placeringen også var tæt på den eksisterende museumsbygning i Fischersgade. Under planlægningen af det nye bibliotek blev der skabt bekymring om museumsbygningens stand, og det blev derfor foreslået at indarbejde de to museer i projektet og dermed samle tre institutioner i ét hus; bibliotek, kulturhistorisk museum og kunstmuseum. Den gamle skolebygning blev bevaret og udvidet med en firfløjet nybygning. Bygningen opførtes i årene 1964-1969 med Flemming Lassen som arkitekt, og 30. august 1969 blev huset indviet.
Næsten morgenmad på sengen En dejlig by, et dejligt kulturhus og en dejlig dag bør startes med morgenmad på sengen. Og det kan kulturhusets ansatte næsten tilbyde. Du skal dog op på din cykel eller have gang i benene og bevæge dig ind i mod midtbyen. 28. august vil kulturhusets morgenfriske medarbejdere stå klar med morgenbrød på gader og pladser.