Det var isnende koldt sidste mandag, da Randers EgnsTeaters Talentskoleelever tog imod fem skuespillerelever fra Grønlands Nationalteaters Teaterskole og skolens leder – en perfekt vinterdag at lave en venskabsdag på
De seks gæster fra Nuuk måtte jo være vant til lige præcis den slags vejr. Men smilende steg de ud af bussen og sagde: ”Sikke et vidunderligt lunt forårsvejr I har her i Randers, i Nuuk var der -21 grader da vi tog afsted! ”.Og så var besøget i gang. For det var lige præcis derfor, eleverne skulle mødes. For at udveksle både fælles og forskellige grundvilkår for det at være skuespillerelev.
At være skuespillerelev på Grønlands National Teaters Teaterskole og at være Talentelev på Randers EgnsTeaters Talentskole er på rigtig mange måder det samme. Der trænes i et håndværk, hvor stemme og krop er de centrale redskaber, når en scenisk fortælling skal præsenteres for et publikum. De håndværksmæssige skuespiller færdigheder ligner hinanden. Men at være skuespillerelev på Grønland eller i Randers har også vidt forskellige grundpræmisser. For hvor trommedans og traditionsrige mytologiske maske-fortællinger er en stor del af den kulturarv, de grønlandske elever bringer med ind i deres professionelle teaterarbejde, så er Randers-elevernes undervisning mere rettet mod det psykologiske klassiske drama. Den danske teatertradition indeholder ofte det dybdegående analytiske psykologiske aspekt.
INUIT og aftertalk
Eleverne havde kun en enkelt dag, og mødet mellem grønlandsk og dansk skuespil kultur blev meget intens. Efter en fælles frokost og en tur i Randers Regnskov, skulle der gøres klar scene, så Det Grønlandske Nationalteaters skuespillerelever kunne varme op til aftenens forestilling, INUIT. En gave til Talentskolen og Randers Kommune, hvor alle borgere var inviterede ind til en gratis teateroplevelse.
INUIT er en præsentation af den smukke myte om angsten for at miste sin identitet og om kampen for at genvinde sit sande jeg. Med traditionelle masker og smukke grønlandske sange fik publikum et indblik i en urgammel fortælle tradition, formidlet med mange af nutidens teater virkemidler.
Efter forestillingen var der aftertalk, og både Teaterskoleleder Varste Mathæussen og de grønlandske skuespillerelever stillede op til spørgsmål fra salen. Den gensidige respekt var stor, og stemningen hjertelig. Samtalen sluttede med, at de unge snart færdiguddannede elever fra Grønland fortalte om de jobs, der venter dem rundt omkring i Grønland. Flere skulle arbejde med decideret forestillingsarbejde, men mange skulle også være undervisere. Der er stor efterspørgsel på professionelle grønlandske skuespillere, der kan videreformidle den unikke nationale fortælle-tradition. Og på denne aften var Randers så heldig at blive inviteret ind i et sådant univers.
Efter stående applaus samledes de grønlandske gæster og Randers EgnsTeaters talentskoleunge til en festlig middag. Snakken gik, og der blev udvekslet ideer og erfaringer om dét at arbejde seriøst med sit skuespillertalent og om fremtidens muligheder for at leve de mange teaterdrømme ud. Aftenen sluttede med hjertelige knus og et ønske om, at et gensyn på en eller anden måde på et eller andet tidspunkt kunne blive en realitet. For her var der unge talenter, der havde meget at vise hinanden, ligesom de alle gerne ville lave workshops, hvor de kunne invitere hinanden ind til at gøre sig praktiske erfaringer med forskellige veje ind i scenekunsten. Vi må se hvad fremtiden bringer, for nu var det under alle omstændigheder et øjenåbnende og meningsfuldt møde. Kulturelt og menneskeligt.