I oktober 1517 bankede Martin Luther 95 teser op på døren til kirken i Wittenberg. Det blev indledningen til den lutherske reformation mod den katolske kirke
I løbet af lørdag 28. oktober klokken 9.30 til 16.00 sætter en række foreninger i Randers og Randers Kammerorkester i Værkets Koncertsal fokus på, hvad reformationen betyder for det daglige liv i dag. Hvorfor taler vi dansk, og hvorfor fører religion til konflikter? Dr. Phil. Marita Akhøj Nielsen og Dr. Scient. Pol. Gorm Harste står for ordene, mens Randers Kammerorkester under ledelse af David Riddell spiller musik af J.S. Bach, der blev den protestantiske kirkes største komponist.
Reformationen og det danske sprog
“Selvfølgelig taler vi dansk i Danmark, men i virkeligheden er det ikke nogen selvfølge.” Det forklarer Marita Akhøj, der er ledende redaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og redaktør for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Foruden dansk blev der i det danske rige inden reformationen talt norsk, islandsk, færøsk, og især plattysk stod stærkt og blev forstået af de fleste danskere. Med Luther opstod en ny forståelse af, at kirken og Biblens sprog måtte være modersmålet, og dermed blev Luthers 95 teser en af grundene til, at vi i dag taler dansk.
Religion og konflikter
Omtrent samtidig med reformationen opstod bogtrykkerkunsten og dermed muligheden for forholdsvist hurtigt at udbrede nye ideer. Lørdag 28. oktober fortæller Gorm Harste, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, mere om, hvordan nye ideer førte til nye konflikter: “Ordene kunne trykkes og læses, uenighederne kunne opstå, og stridighederne viste sig næsten umulige at bilægge.” Det førte alt sammen til krige og konflikter, der fik stor indflydelse på den danske statsdannelse. Samtidig blev verden mere global – man kunne sejle rundt om den, og man trykte nye atlas. Gorm Harste kommer ved reformationsdagen nærmere ind på, hvordan en ny verdensorden opstod i lyset af reformationen, og vurderer, om den stadig er gældende i dag.
Musik og reformation
J.S. Bach var den protestantiske kirkes komponist. Det var ingen tilfældighed, at han fik tilnavnet “den femte evangelist” ved siden af Biblens fire. Sammen med Sct. Mortens Vokalensemble og Sct. Peders Koncertkor opfører Randers Kammerorkester Bachs Reformationskantate BWV 79, der blev komponeret til den årlige fejring af reformationen i Thomaskirken i Leipzig. Som vokalsolister i Bachs Reformationskantate medvirker Mariann Mikkelsen, Sidsel Aja Eriksen og Josef Gottlander. Det musikalske program består også af Bachs koncert for to violiner og orkester med Clara Richter-Bæk og Mo Yi som solister.
Man kan læse mere om reformationen, arrangementet og billetbestilling på Randers Kammerorkesters hjemmeside: www.randers-kammerorkester.dk.
Reformationsdagen er arrangeret i et samarbejde mellem Sct. Clemens, Kristrup og Vorup Højskoleforeninger, Randers Amts Historiske Samfund, FOF, Randers Bibliotek, Randers Folkeuniversitet og Randers Kammerorkester