I næste uge slås dørene op til det splinternye Turbinen ved Værket. Huset har gennemgået en kolossal forvandling gennem det seneste år, og fra nytår, når status som Regional spillested træder i kraft, vil også den lokale musikscene få en bredere landingsbane, hvor talenter i alle genre vil kunne lette fra
 
Alle vil kunne fra det nye år få adgang til Turbinen, når Regional spillestedsstatus træder i kraft, men inden da holder Turbinen gang i et musikprogram der dog også vil være bredt og indeholde noget for enhver smag. Ombygningen fejres allerede fra onsdag 5. oktober med Talent 016, hvor alle de seneste talenter fra Randers vil stå på scenen. Derefter går det slag i slag med både Anisette (torsdag 6. oktober), Blast (onsdag 30. november) og Saveus (fredag 9. december). Og også teenagepigerne vil kunne få sig en gang hvinen – når Page Four gæster turbinen søndag eftermiddag 30. oktober.
“Det skal være sådan at alle skal føle sig trykke og nyde det nye Turbinen”, siger Værkets leder Mikael Rørsted.
“Derfor har vi valgt at lægge en Page Four koncert søndag eftermiddag, så forældrene roligt kan sende deres teenagepiger af sted til Turbinen”.
Målet med det nye Turbinen er, at der er plads til alle. Både unge, ældre mænd og kvinder. Derfor er musikprogrammet også allerede nu alsidigt og mangfoldigt. Navne som Scarlet Pleasure, Østkyst Hustlers og Marie Frank med særlige gæster indtager Turbinen over de næste par måneder. Fuldt program kan ses på Turbinen.dk.
Fra 1. januar 2017 er Turbinen regionalt spillested og derfor har Værket ansat den lokale musiker Jørgen Holmegaard som musikansvarlig. Det er med hans netværk at Turbinen skal bygge sig et navn op både lokalt, regionalt og nationalt. Han har fingeren på pulsen i det lokale musikermiljø, og vil med sit netværk til både folkemusikken, bluesen, rocken og andre musikgenre i Randers, sørge for at male med en bred pensel på Turbinens scene.
 
Musikprofil
“Jeg har gennem årene haft rig adgang til, hvad der rører sig på den randrusianske musikscene, og det er med det netværk, at vi nu skal fylde Turbinen med musik for alle”, siger han.
Han mener, at Randers har en bred musikprofil.
“Det kunne jeg se, da jeg var booker på Von Hatten. Randers repræsenterer en bred vifte indenfor alle genre. Og så er her en levende metalscene. Og også folkemusikken er på vej frem, så der er nok at tage af, hvis det skal være de lokale der skal stå på scenen”, siger Jørgen Holmegaard.
En af de mest levende scener i Randers indtil nu er Von Hattens scene. Her får både upcoming bands og etablerede kunstnere deres musikalske debut i Randers, og dette vil Turbinen ikke tage fra stedet.
“Nej vi skal tværtimod samarbejde om musikken”, siger Jørgen Holmegaard.
“Vi har en anden indgang til musikken heroppe og i fremtiden bliver det mere sådan, at de lokale bands kunne få en mulighed for at blive support til deres ynglingsband i stedet for. Vi ser dette sted som en mulighed for at de lokale kan få deres tid på scenen også, og alle er efter 1. januar velkommen til at henvende sig, hvis de har en god ide til et musikarrangement. Det kan være flere bands, der går sammen om en koncert eller det kan være et helt andet arrangement, som man førhen ikke har kunne få stablet på benene på grund af den manglende plads”, fortæller Jørgen Holmegaard.
Og det er i høj grad dialogen, der skal styre Turbinen i fremtiden. Allerede nu har Jørgen Holmegaard dialog i gang med de lokale musikforeninger om fremtidige koncerter på stedet.
Og også udenbys samarbejder er allerede i gang. Her vil Turbinen samarbejde med Kulisselageret i Horsens, Paletten i Viborg og Kedelhuset i Silkeborg vil man i fremtiden lave fælles koncerter så for eksempel et band vil kunne spille alle steder. På den måde vil det være nemmere at få nye navne til Turbinen til glæde for det musikglade randrusianske folk.
Men det er ikke nogen blankocheck man har fået fra staten til at oprette et regionalt spillested. Der er en målsætning, der skal overholdes og bevillingen er kun hjemme fire år ad gangen.
“Derfor skal vi også holde et vist niveau, og det bliver op til Jørgen Holmegaard at vurdere, nogle gange i samarbejde med mig, hvad der vil kunne lade sig gøre”, siger Mikael Rørsted.
 
Bygger bro
Jørgen Holmegaard og Mikael Rørsted har sammen skabt en spiller på banen i det hul, der har været i byen med hensyn til spillesteder. Turbinen har netop den rigtige størrelse til de koncerter, der ikke trækker 500 mennesker, men alligevel trækker mere end 50. Det nye Turbinen kan tage 350 publikummer i den store sal under loftet og 50 personer i loungen på 1. sal, hvor der vil kunne afholdes foredrag om musikere eller måske en clinic med eksempelvis bassister eller guitarister.
Men alt sammen tager tid, og det vil også tage tid at finde de rette ben at stå på for Turbinen. Men man skal starte et sted, og her er det Jørgen Holmegaard inviterer alle musikglade til at komme med inputs til hvad Turbinen kan indeholde både af lokalt musik, men også internationale og nationale navne, der ellers ikke kommer til Randers.
“Et sted som Turbinen har været en kæmpe mangel i byen”, siger Mikael Rørsted.
“De bands der har fået deres debut på Von Hatten og endnu ikke er store nok til at spille i Ridehuset, ja de er ligesom blevet tabt i mellem disse to steder. Turbinen skal bygge bro fra lille til endnu større spillested, en bro der skal bære musikerne videre på vejen mod de større scener”, siger han.
Fra 1.januar bliver der nedsat et activityboard. Et felt af kultur og musikpersoner fra Randers. De skal være med til at kaste idéer på bordet.
“Det er engagerede mennesker, hvorfra vi kan hente erfaring og netværk. Vi skal høre på dem, hvad det er de godt kunne tænke sig at høre i Turbinen. På den både bliver det Randers´ musiksted, da det er de lokale, der kommer på banen”, siger Jørgen Holmegaard.
“Dette sted er en gave til musikelskere, og det blive fest at lave musikarrangementer for folk med den lidt smallere musiksmag – en gruppe der er blevet overset her i byen”, mener Jørgen Holmegaard.
 
Turbinen
Det nye Turbinen er fuldstændig istandsat fra inderst til yderst. Alt er holdt i sort, sten, træ, metal og beton. Der er kommet en ny indgangsdør i den anden ende. Man kommer ind i kælderen, hvor der er garderobe og billetsalg. Herefter bevæger man sig videre mod øst til toiletterne, der er fælles mænd/kvinder. Derefter er der den oprindelig trappe op til 1. sal, hvor der nu befinder sig en lounge til de helt smalle arrangementer. Bag loungen er der kunstnerrum. Og noget der vil tiltale mange kunstnere er udeområdet for musikerne. Her kan der nemlig ryges! Noget der har været savnet førhen – alt holdt i sort og metal.
Så kan man ad trappen igen bevæge sig op på 2. sal, hvor den store sal befinder sig. Her er der højt til loftet, scenen er blevet højere, og der er backstage plads i den ene side af scenen, så det er muligt at have en mixerpult samt ekstra musikudstyr opbevaret. Rummet er tilpasset den rette akustik – der er kommet tidssvarende ventilation og flugtveje er indlagt i bygningen – denne flugtvej er også musikernes adgang fra 1. sal til 2. sal.
Alt er holdt i sort – elegant udført og i bedste musikerstil – æstetisk korrekt og yders smagfuldt med plads til 350 publikummer. Det vil også være muligt at rulle sofaerne, der vil stå langs væggene ind i rummet, så man kan gøre stemningen mere intim, hvis der eksempelvis kun er 100 publikummer til en koncert.
I den første fireårige periode, som Turbinen er regional spillested, får de et statsligt tilskud på 1,5 million kroner om året. Ud over at fokusere på talentudvikling har Turbinen nu også en forpligtelse til at sikre en musikalsk mangfoldighed i repertoiret og pleje de smalle genrer.
Der er i alt 19 regionale spillesteder i landet.