Eddie og Lydia mødte hinanden i en forening for singler. De blev forlovet i de lokaler, som kommunen nu har opsagt.
»Det er en skam at sende os på gaden. Vi er glade for at bruge de her lokaler,« siger Eddie og Lydia Busk, der nu har været gift i lidt under 10 år.
De kender Rotaryhuset på Odinsgade ualmindeligt godt. Hver tirsdag spiller de kort og hygger sig med andre ældre mennesker i pensionistklubben MK Aktiv Fritid. Her går de til fællesspisning med mad hjemmefra , og her holder de julefrokoster og hygger sig.
Klubben er for singler. Og singler var de begge to, da de meldte sig ind i klubben for år tilbage. Eddie var selv en af stifterne af foreningen, der har haft til huse mange andre steder i Randers og nu har tæt på 180 medlemmer. Selvom medlemmerne jo løbende falder bort af naturlige årsager, så er medlemstallet stabilt. Der kommer ofte flere til, der søger fællesskabet.
Eddie Busk mindes med delte følelser det seneste lejemål, hvor han følte, at de oftest blev brugt som den nemme løsning, når nye lejere skulle vises rundt i lokalerne, eller have en nøgle. De skulle bane vejen for andre.
»Så kom de og viste rundt, mens vi lige havde låst døren op og var i gang med vores møder. Vi følte os ikke helt hjemme der,« siger han.
Alt ved hånden
Det er anderledes i Rotaryhuset.
»Der er ingen steder, der er bedre end her i Rotaryhuset. Vi har det hele lige ved hånden. Alle kan komme ind, selv med rollator. Busserne kører lige uden for døren, og der er alt det udstyr , vi skal bruge i køkkenet,« siger Eddie, der stadig kommer i klubben, selvom han og Lydia jo ikke er singler mere.
For de fandt hinanden i Rotaryhuset , og hurtigt udviklede de to følelser for hinanden.
De bruger Rotaryhuset
Faste lejere: Ældre Sagen Randers, MK Aktiv Fritid, Inner Wheel Østre, Randers Rotary Klub, Randers Business Breakfast Rotary Klub.
Følgende organisationer lejer af og til lokalet:
Gigtoreningen, Øjenforeningen Værn om Synet, Stygge Krumpen, Vendelboforening, Randers Klubben, Randers Volleyballklub, 2 personaleforeninger ved bl.a. Regionshospitalet Randers, Rotary Distrikt 1440 (Nordjylland).
Kilde: Rotaryhuset Randers ApS
»Jeg sagde til nogle af de andre, at ham ville jeg gerne tale lidt nærmere med,« siger Lydia, der kort forinden var blevet alene, mens Eddie havde været uden kone i en del år.
Hendes datter havde netop slået i bordet og bedt hende om at melde sig ind, så hun kunne komme videre i livet.
Da hun kom til et møde i Rotaryhuset, følte hun sig tryg og hjemme.
»Vi kan tale om alt muligt. Både det , at miste ens livsledsager , om at være ensom og om alle de praktiske ting , der driller lidt, når man er single. Supermarkedernes slagtilbud med alt for mange kilo kød , som en single aldrig får spist sig igennem, eller hvor man skal holde juleaften,« fortæller de to.
De blev kærester efter en komsammen i Rotaryhuset og blev forlovet under påskefrokosten samme sted. Året efter var de gift.
»Vi passer bare til hinanden. Det er som om , Lydia næsten forstår mig bedre end mig selv. Jeg er faktisk ret vild med hende,« siger Eddie, mens Lydia lidt forfjamsket kigger hen for sig , inden hun kærligt dasker til ham.
De er begge kede af, hvis de nu skal finde fællesskabet et andet sted end i Rotaryhuset. For Randers Kommune har nemlig opsagt lejemålet. De skal bruge det i en større intern rokade af afdelinger.
»Vi vil gerne blive. Det er så nemt og trygt her,« siger de.
Kommunens forklaring
PPR og Børne- og ungecentret flytter fra deres nuværende lokaler på Gl. Stationsvej (Gudenåcentret) og Kasernen til et nyt lejemål på Odinsgade 4.
Flytningen sker både for at samle familieområdets afdelinger tættere på hinanden og for at opfylde Arbejdstilsynets krav om bedre indeklima på Gl. Stationsvej.
Det nye lejemål på Odinsgade 4 kan dog ikke rumme alle nødvendige samtale- og behandlingsrum. Derfor vil kommunen benytte ledige lokaler i nærheden, herunder på Vestergrave 30 og Odinsgade 14A-16.
For at skabe plads er Rotaryhuset Randers ApS opsagt på Odinsgade 14A-16, hvilket har ført til protester fra især Rotary og Ældre Sagen.Flytningen og istandsættelse af de nye lokaler vil koste cirka 2,8 millioner kroner, som skal finansieres af de penge, kommunen sparer på husleje over de næste år.
Kommunen søger derfor om rådighedsbeløb og anlægsbevilling til at gennemføre projektet.