Der arbejdes på at bygge friplejehjem i en del af Sporbyen. Det bekræfter det fynske entreprenørfirma H. Skjøde Knudsen A/S, der ejer en del af den tidligere togfabrik i Randers.
Alt tyder på, at der inden for et par år kan være et friplejehjem på vej i Sporbyen, der hvor togfabrikken engang lå i Randers-bydelen Dronningborg.
Det bekræfter Allan Nielsen, direktør for det fynske entreprenørselskab H. Skjøde Knudsen A/S.
I 2022 overtog firmaet en større del af Sporbyen, og nu arbejdes der intenst på at etablere et friplejehjem i en del af de fredede bygninger, kaldet Torvehallen, der ligger mellem Sporbyens Kafferisteri og de nybyggede højhuse i den østlige del af den tidligere togfabrik.
»Vores firma har lavet en tilsvarende bydel i Odense – en lidt større bydel med 1.900 boliger i Gartnerbyen. Og i den bydel har vi tænkt de samme tanker og sagt, at en så stor bydel skal afspejle samfundet. Det vil sige, at der skal være byggeri til unge mennesker, der skal være til gamle mennesker, der skal også være nogle forretninger, og der skal være noget erhverv,« siger Allan Nielsen til Din Avis.
»Med det antal boliger, man påregner i bydelen Sporbyen Scandia, svarer det næsten til, at der procentuelt bør være et plejecenter alene i Sporbyen,« lyder logikken.
H. Skjøde Knudsen A/S arbejder med at projektere plejehjem flere steder i Danmark.
»Vi er begyndt at udvikle et friplejehjem her i Odense, og bygger et kommunalt plejehjem i Stevns, og vi har flere projekter i gang, ligesom i Randers,« siger han.
Stop for plejecenter
Byrådet har sat byggeriet af et nyt plejecenter i Dronningborg på pause – simpelthen fordi der ikke er penge til det.
Der bliver stadig afsat penge til ombygningen af den faldefærdige hal i Dronningborg, mens arbejdet er i gang med at etablere en ny daginstitution lige ved siden af hallen. Men planerne om et stort kommunalt plejehjem bliver sandsynligvis ikke længere til noget.
»Når der samtidig er et behov i Dronningborg, som Sporbyen jo ligger i, så giver det mening at kigge på, om det så ikke skulle være der, det skulle ligge,« siger Allan Nielsen, der ikke lægger skjul på, at arbejdet med at etablere et plejehjem i Randers er intensiveret efter, at Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale Venstre i de afsluttede budgetforhandlinger netop pegede på, at der skulle undersøges muligheden for at bygge friplejehjem i Randers.
Direktøren for H. Skjøde Knudsen A/S forventer, at man kan bygge 80 plejehjemsboliger i de fredede bygninger, og at man vil rive alt ned undtagen de gamle mure. Byggeriet kan i bedste fald gå i gang inden vinteren 2025 og stå klar i 2027.
»Idéen kommer fra et tilsvarende projekt i Odense, hvor vi har omdannet et historisk slagteri til ungdomsboliger, så vi ved, at det kan lade sig gøre,« siger han.
Handler om penge
Claus Berggren fra Venstre var en af de bærende kræfter i at få undersøgelsen af friplejehjem ind i budgettet og dermed direkte aflive planerne om et plejehjem ved Dronningborghallen, hvor børn, ældre og foreningsmennesker ellers kunne mødes til glæde for alle. Her ville idrætsfaciliteter, en daginstitution og et plejehjem skabe en stærk sammenhængskraft.
Hvordan har du det med, at I fra Venstre er med til at sende en større, forkromet plan med god sammenhængskraft helt ud af spil ved Dronningborghallen ved at anbefale at kigge på friplejehjem i stedet for?
»Hvis du kigger på det eneste friplejehjem, vi har i Randers Kommune ude i Helsted, så er der jo allerede bygget til, fordi det har været så stor en succes. Og jeg mener, så meget liv er der heller ikke derude på hjørnet i Helsted. Så man kan jo godt bygge andre steder end ved Dronningborghallen,« siger han og tilføjer:
»Set i forhold til, hvad kommunen har at gøre med af midler, så er det nok meget godt at få nogle andre til at bygge et friplejehjem i stedet for,« siger Claus Berggren til Din Avis.
»Private entreprenører kan jo betale og opføre det. Og så kan vi bruge pengene på noget andet, spare dem eller gøre noget helt andet med vores kommunale kroner.«