Af Louise Høeg. Medlem af byrådet for Venstre
Så blev budgettet for Randers Kommune de kommende år endeligt vedtaget af Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Radikale.
Budgetforliget var resultatet af en særdeles barsk budgetlægning, hvor et underskud på 125 millioner kroner om året, herunder 50 millioner kroner på indkomstoverførsler og 65 millioner kroner på socialområdet, skulle håndteres.
Med så stort et strukturelt underskud skal der tænkes anderledes i driften af vores kommune – og i Venstre har vi derfor et stærkt fokus på, at dette budget sætter en ny retning for en kommune i en bæredygtig udvikling.
En af de mange budgetbeslutninger er, at der nu kommer et generelt servicetjek af hele kommunens organisering og opgaveløsning på det administrative område. Her skal der blandt andet vurderes på mulighederne for central samling af flere administrative funktioner samt øvrige muligheder for at nedbringe udgifterne til administration og ledelse.
Ligeledes er vi glade for, at vi nu går ind og analyserer på, hvor der er økonomisk potentiale ved at konkurrenceudsætte flere af kommunens driftsopgaver – eller med andre ord, hvor vi kan få den samme service for færre penge.
Vi går også ind og undersøger, om vores store kørselsområde kan optimeres nu og her inden for rammerne af den eksisterende kontrakt – og frem mod det kommende udbud vil vi have undersøgt mulighederne for nedbringelse af omkostninger set sammen med en større fleksibilitet og brugervenlighed.
Socialområdet giver vi et nødvendigt løft på mellem 61,8 og 69,3 millioner kroner årligt, og samtidig sætter vi en grundig analyse af området i gang, der skal udpege opmærksomhedspunkter og handlemuligheder fremadrettet inden for den økonomiske ramme.
I Randers har vi relativt mange billige boliger og et prisniveau og huslejeniveau, der generelt er lavere end i andre større provinsbyer. Vi er derfor optaget af, hvordan boliger af bedre kvalitet kan være med til at give et nødvendigt løft af kommunen, og vi gennemfører nu en analyse af lejeboligmarkedet, og hvilken betydning den omkostningsbestemte husleje har for antallet af billige boliger i Randers.
Vi glæder os samtidig over, at virkeliggørelsen af kommunens nye store bydel med attraktive boliger, Flodbyen, skrider fremad, og at de første byggeprojekter forventeligt er i gang i 2025.
Vi igangsætter også en gennemgang af kommunens erhvervsservice, hvor vi, i samarbejde med erhvervslivets repræsentanter, skal finde frem til, hvor og hvordan vi kan gøre det bedre, mere effektivt og målrettet til gavn for vores erhvervsliv og kommende virksomheder og investorer.
I Venstre ser vi frem til resultaterne af analyserne i første halvår af 2025 og til at bruge dem til konkret og aktivt at sætte en ny bæredygtig retning for Randers Kommune.