Den tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen udfordrede elever fra 7.A og 8.A i det grønne køkken. Sammen lavede de mad til hinanden og gik derfra med ny madforståelse samt mod på at spise flere grøntsager.

Da eleverne i 7.A. og 8.A på Fårup Skole mødte ind til madkundskab, blev de taget imod af et nyt men kendt ansigt. Den tidligere køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin og tv-dommer i Masterchef, Dak Wichangoen, stod klar til at dele ud af sin viden om mad og nedbryde elevernes fordomme om, at grøntsager er kedelige.

Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Eleverne blev først præsenteret for et væld af grøntsager, hvor de blev bedt om at vælge tre forskellige, som de skulle basere en ret på. Herefter skulle de finde en opskrift og selv lave maden. Hos venindeparret Maja Alstrup Clausen og Lejla Bender fra 8.A faldt valget på blomkålspopcorn og kartoffelrösti med dip lavet helt fra bunden.

Artiklen fortsætter under billedet

Der var grøntsager på menuen, da 7.A og 8.A på Fårup Skole fik besøg af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen. Maja Alstrup Clausen og Lejla Bender fra 8.A lavede blomkålspopcorn og kartoffelrösti med dip. Foto: Randers Kommune

»Vi kom selv på idéen ud fra, hvad vi godt kan lide, og vi fandt en opskrift, som vi tilpassede. Jeg blev faktisk ret overrasket over, hvor godt det smagte,« siger Maja Alstrup Clausen, der hurtigt suppleres af Lejla Bender:

»Vi ved godt, at vi bør spise flere grøntsager. Det er både godt for miljøet og os selv. Dak har givet os motivation til at prøve mere.«

Vær nysgerrig

At være nysgerrig er noget af det, Dak Wichangoen lægger vægt på at formidle, hvis grøntsager skal være en naturlig del af vores daglige kost.

Det er så nemt at finde opskrifter på nettet, og her skal man ikke være bange for at eksperimentere. En opskrift er ikke en facitliste, men blot en fremgangsmåde til at sætte tingene sammen.

»Vi skal være bedre til at lytte til børnene og finde ud af, hvad de godt kan lide. For eksempel er mange børn vilde med nuggets, og man kan lave nuggets af alt. Nogle gange kan man bytte ingredienserne ud med broccoli og blomkål i opskriften. Det viste Maja og Lejla jo så fint med deres blomkålspopcorn,« siger Dak Wichangoen med et stort smil.

Artiklen fortsætter under billedet

For mange af eleverne var det en øjenåbnende oplevelse at arbejde side om side med en stjernekok. Foto: Randers Kommune

Børn er ikke kræsne

Det var Mette Gammelmark, som underviser i madkundskab på Fårup Skole, der fik idéen til at invitere Dak Wichangoen på besøg efter at have taget efteruddannelsen Mad Aktion. En uddannelse, som Dak Wichangoen bifalder, fordi den er for madkundskabslærere med ild og flamme, der ligesom hende selv brænder for at give viden om mad videre til den næste generation.

»Vi snakker så meget om, hvordan vi skal reducere CO2 og dyreproduktion, og det er svært, hvis vi ikke lærer de næste generationer at spise mere grønt. Børn er ikke født kræsne, det er noget, som bliver skabt. De skal have en forståelse for, hvad de putter i munden. Vi kan komme af sted med meget, hvis de selv har haft det i hænderne,« siger Dak Wichangoen.

Artiklen fortsætter under billedet

Eleverne skulle selv finde en opskrift og lave maden efter at have udvalgt tre grøntsager, som retten skulle baseres på. Foto: Randers Kommune

Michelin-kokken fremhæver flere succeshistorier fra dagen. Blandt andet var der en elev, som startede med at sige, at hun ikke kunne lide blomkål, mens en anden sagde, hun var kræsen. Begge måtte overgive sig til sidst, og der blev blandt andet spist suppe lavet på mange forskellige grøntsager.

For mange af eleverne var det en øjenåbnende oplevelse at arbejde side om side med en stjernekok. Flere gik derfra med en ny madforståelse ved selv at have udviklet opskrifter, tilberedt ny mad og eksperimenteret med nye råvarer, smag og konsistens.

Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune

sra