Slotspladsen i Randers er færdigrenoveret og klar til brug.

Slotspladsen i Randers har fået en ordentlig omgang lak og er nu klar til at blive brugt af byens borgere. Pladsen er blevet opgraderet med grønt og nye bænke, så stedet i højere grad end tidligere indbyder til hyggelige stunder eller et hvil i solen.

Det oplyses i en pressemeddelelse.

»Ønsket med projektet har hele tiden været at skabe et mere harmonisk, sammenhængende og ikke mindst grønnere byrum, som i endnu højere grad end før understøtter bylivet og giver folk lyst til at være her,” siger formand for Erhvervs- og planudvalget, Claus Berggren (V).

Artiklen fortsætter under billedet

Renoveringen af Slotspladsen har været længe undervejs – blandt andet fordi skelletter forsinkede arbejdet. Arkivfoto: Cecilie Bisgaard

Selvom pladsen nu officielt er klar til brug, er der stadigvæk enkelte ting, der mangler. For eksempel vil den store hvide væg med tiden blive grønnere. I løbet af den kommende måned bliver der plantet snebolle, rynkeblad, vedbend og forskellige løgplanter.

Derudover er Per Nebels kunstværk ’Et Randersspil’ blevet sat i stand. Særligt de 13 store hvide kugler, som er ”trillet” ind i Randers af de 13 landeveje, som fører til byen, trængte til en kærlig hånd.

»De hvide kugler var efterhånden noget medtagede af blandt andet møder med bakkende lastbiler. Nu er skaderne i betonen udbedret, og så snart vejret bliver bedre, får vi dem også malet,« siger midtbykoordinator Line Heydorn.

Skelletter kom i vejen

Vejen til færdiggørelsen har været lidt længere end først ventet, da der pludselig kom nogle skeletter på tværs.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi undervejs har været udfordrede af både dårligt vejr og ikke mindst de mange velbevarede middelalderskeletter, som dukkede op i forbindelse med gravearbejdet. De er til gengæld en interessant tilføjelse til historien om stedet,« fortsætter Line Heydorn.

På Slotspladsen, der er opkaldt efter Dronningborg Slot, som lå på stedet indtil starten af 1700-tallet, udgravede arkæologer fra Museum Østjylland tidligere på året 26 middelalderlige skeletter. De menes at være begravet i relation til Gråbrødreklosteret, som lå her i middelalderen.

I middelalderen, da der på Slotspladsen lå et kloster, blev der også begravet mennesker der. Her er en af de begravelser, som arkæologer har fundet rester af under udgravning. Foto: Museum Østjylland

mw