Landevejen ud for det jordskredskatastrofale Nordic Waste åbner i foråret 2025, lyder forhåbningen.

Der er godt nyt for trafikanter, der savner landevejen mod Aarhus. Den blev oversvømmet af jord og ler fra jordskredet ved Nordic Waste i slutningen af 2023.

»Vi kigger ind i, at vi kan gøre vejen farbar igen omkring første kvartal i 2025. Og vi tror endda også, at vi kan lave den billigere end først antaget,« siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

»Vi har flyttet al jorden fra området omkring landevejen. Faktisk al den jord, der ligger udenfor Nordic Wastes område. Og om ikke ret mange uger åbner vi Alling Å. Så holder vi op med at pumpe. Det betyder, at vi er inde i en fase, hvor vi kan begynde at se på, hvordan tingene bliver afsluttet,« forklarer han.

»Vi er ved at etablere nogle nye bassiner inde på området, så vi håndterer alt overfladevand på Nordic Wastes eget område. Og vi er ved at lave et af Danmarks bedste renseanlæg, som renser vandet så meget, at vi kan søge om en udledningstilladelse direkte til Alling Å,« lyder opsummeringen.

Derfor er forventningen, at kommunen inden jul beder byrådet om at lægge vejens anlæggelse i udbud. Når det formelle er på plads, vil det tage fire til seks uger at lave vejen derefter. Store dele af vejstrækningen kan genetableres, uden at der skal bygges en ny vejkasse op. En vejkasse består af forskellige lag med forskellige typer af sand, grus og asfalt, som tilsammen giver en stabil og holdbar vej. Kun en mindre strækning skal opbygges helt fra bunden.

Mindre end frygtet

»I forhold til den samlede økonomi ser det også bedre ud end frygtet. Vi lander nok på en samlet udgift på 500 millioner kroner for oprydningen. Staten har givet os 200 millioner kroner, så kommunen kommer til at lægge 300 millioner kroner ud, som vi forventer, at forureneren, Nordic Waste, skal betale.«

Randers Kommune har fået lov til at optage et lån af staten på op til 375 millioner kroner. Men man kender ikke de faktiske låneforhold og beløbets størrelse endnu, pointerer kommunaldirektøren.

»Lige nu har vi taget pengene fra kommunekassen. Og lige nu har sagen med Nordic Waste ikke haft nogen betydning for borgerne i forhold til økonomien. Hvad det kommer til at betyde, ved vi først, når vi kender betingelserne for at optage lånet,« forklarer han.