Vi har fundet de væsentligste punkter i det budget, som et flertal i byrådet netop har stemt igennem.

Det er Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale Venstre i Randers Byråd, der har forhandlet et budget på plads for Randers Kommune de næste fire år.

Liberal Alliance stemte for budgettet, men ikke for en skattestigning.

Der skal spares næsten 90 millioner i 2025. Men det er ikke slut de kommende år. Her skal der også løbende spares store beløb.

En skattestigning giver 35 millioner i kommunekassen de kommende år.

En del af de oprindelige spareforslag er dermed pillet ud af spareplanerne. Blandt andet undgår ungdomsskolerne en besparelse på 50 procent, men rammes ’kun’ af en 10 procents besparelse.

Folkeskolerne undgår en rammebesparelse på 3,9 millioner kroner i 2025 og 9,3 millioner hvert af de kommende tre år.

VBU (Vorup Børne- og Ungdomshus, red.) kan ånde lettet op, mens Hospice Randers får to år mere, indtil der skal findes en anden løsning.

Din Avis forsøger at give dig overblikket.

Børns hverdag ændres

Det er især de almindelige folkeskoleelever og potentielt udfordrede elever, der i fremtiden får besparelserne at mærke. For besparelserne betyder, at specialskolerne presses igen, mens folkeskolerne nu kommer til at skulle håndtere de fleste elever i almindelige klasser på skolerne.

Men samtidig oplever skoleområdet en række betydelige besparelser, især gennem reduktioner i lærertid, sundhedspleje, rådgivning (PPR) og på almen skoleområdet. Der investeres i en inklusionsindsats i indskolingen, hvor der afsættes 15 mio. kr. over perioden 2025-2027 og lidt i to-lærerordninger.

Dagplejen i Randers lægges ind under daginstitutionernes ledelse, der spares en leder væk, og ved at skrue op for de pædagogiske lederes antal i normeringen betyder det reelt, at der bliver færre pædagoger til at passe børnene i daginstitutionerne.

Støttestrømper og dyrere mad

Også de ældre står for skud. Nu vil man lade ældre sove med støttestrømper på. Plejehjemmet Aldershvile nedlægges som plejecenter, og man kigger på at reducere åbningstiderne i de caféer på plejecentrene, hvor de ældre kan få mad.

Der lukkes 13 demenspladser på Huset Nyvang. Der bliver nu gjort rent mindre hyppigt hos de ældre, og så skæres der i vedligeholdende træning og kørsel til dagcentre.

Planerne om et nyt plejecenter i Dronningborg sættes i bero, og de afsatte midler til projektet bliver i stedet reserveret, indtil det er afklaret, om der kan etableres et friplejehjem i stedet.

Derudover hæves de ældres kostpakke med 100 kroner udover den normale prisstigning. Det skaffer 1,25 millioner kroner i 2025 og 1,5 millioner kroner de kommende tre år.

Samtidig afsættes der en pulje på to millioner kroner til omsorgsområdet, der skal bruges på udvikling af bl.a. teknologi og digitalisering.

Her gives der penge

De gode tiltag i budgettet er, at man får rettet op på underskuddet på socialområdet, der får et økonomisk løft på 69,3 mio. kr. i 2025, faldende til 61,8 mio. kr. i 2028. Og så afsættes der 4,9 mio. kr. årligt fra 2025 til et nyt behandlingstilbud for børn og unge med psykisk mistrivsel.

Beredskabet i Randers Kommune forbedres betydeligt med en budgettilførsel på 4,7 mio. kr. i 2025, stigende til 11,5 mio. kr. i 2026. Det sker for at skaffe flere indsatsledere og brandfolk samt en tiltrængt opgradering af beredskabet.

Der afsættes 1,2 mio. kr. årligt til drift og vedligeholdelse af idrætsanlæg. En ny hybridbane på Randers Stadion etableres ved hjælp af en lånegaranti til Randers FC.

Randers Idrætshaller modtager et tilskud på 4,1 mio. kr. i både 2025 og 2026 for at skabe økonomisk balance efter den svære start for den nye arena.

Fodboldskolen modtager ekstra 150.000 kr. årligt fra 2025 for at sikre, at alle elever, der ønsker at deltage, kan være med. Der er for øjeblikket over 2.000 børn fra folkeskolerne i Randers, der deltager i ugentlige træninger.

Budgettet indeholder en fortsat investering i energibesparende foranstaltninger, hvor der afsættes 17,5 mio. kr. årligt. Der er også fokus på naturforvaltnings- og genopretningsprojekter, som får tildelt 14,2 mio. kr. i perioden.

Randers Stadsarkiv får en varig bevilling på 727.000 kr. årligt, og der afsættes 350.000 kr. årligt til projektet Sangkraft, som fremmer fællesskab og trivsel gennem sang.

Projekt RUN, som hjælper unge, der har svært ved at deltage i FGU og STU, videreføres med 623.000 kr. årligt.

Og så får fritidsjobprojektet ”Talents of Tomorrow” en bevilling på 727.000 kr. i 2026. Det støtter unge i at få fritidsjobs, hvilket hjælper dem med at få joberfaring.

Færrer på overførselsindkomst

Det mest omdiskuterede punkt er et fokus på at undersøge, om blandt andet huslejen kan sættes op i Randers. Ifølge de liberale partier for at undgå, at der kommer for mange borgere på overførselsindkomst til Randers.

En undersøgelse peger på, at der årligt flytter 200 borgere af den type til Randers.

Analyser af det almene boligmarked, lejeboligmarkedet og behovet for flere pleje- og demenspladser skal afdække, om der kan gøres noget på området for at undgå, at så mange på overførselsindkomst flytter til Randers.

Med pænere ord lyder det: At sikre en mere balanceret udvikling af boligmarkedet og plejetilbud.