Stor utilfredshed fra de partier der ikke står bag budgettet. Det er 24 procent af kommunens vælgere, der står uden for indflydelse, lyder det fra SF’s Rosa Lykke Yde.

Da budgettet for Randers Kommune blev færdigbehandlet og stemt igennem af et flertal i byrådet torsdag aften, var der usædvanligt mange harske ord fra de partier, der ikke stod bag budgettet.

Især SF’s Rosa Lykke Yde leverede en følelsesladet tale med reference til Titanic.

»Jeg har gået og kaldt Randers Kommune en supertanker, der sad fast i en blå sejlrende. Kursen kunne rettes op. Vi kunne gøre det bedre. Men sådan gik det ikke. Supertankeren er gået på grund, sejlet ind i et isbjerg.

»Ligesom på Titanic er det på grund af mangel på kvalitet, omhu og manglende evne til at lytte. Telegrafisten overhørte med vilje advarsler om isbjerge. Langt over 800 høringssvar vidner om, hvor mange konsekvenser det får at gennemføre de her besparelser. Jeg er noget så sjældent som vred. Det er igen de udsatte børn, der står for skud.«

Klapjagt sat ind

»Og det diskriminerende menneskesyn, der ligger til grund for dette års budget, gør mig vred. Klapjagten er sat ind på de svageste grupper. SF kunne have taget ansvar. Men svaret er: 24 procent. Så mange af kommunens vælgere er ikke inddraget og repræsenteret via det parti, de stemte på. For de blev slet ikke inviteret ind til budgetforhandlingerne. Det er den socialdemokratiske magtarrogance, som vi kender så godt. Der er kun én vej nu: Ned i det iskolde blå.«

Det har gjort ondt

Omvendt var partierne bag det store sparebudget anderledes afdæmpede.

»Jeg må indrømme, at mange af os troede, at der kom nogle flere penge fra regeringen. Det gjorde der desværre ikke. Så vi måtte i gang med besparelserne. Det har gjort ondt mange steder. Også på ungdomsskolerne. Min opfordring til de partier, der står udenfor budgettet, er at bidrage med forslag. Men husk i politik: Kritik er nemt. Præstation er sværere,« lød det fra Steen Bundgaard (S).

»Vi i Venstre er for at undersøge, om vi kan få den samme service for færre penge. Det vil vi gøre ved at konkurrenceudsætte flere services i kommunen. Vi tror på, at vi kan nedbringe omkostningerne og samtidig skabe større fleksibilitet. Jeg glæder mig til at se, hvilken betydning analysen af den omkostningsbestemte husleje vil få. Det skal sikre, at boligmassen moderniseres, og Randers fortsat er en god by at bo i,« lød det fra Louise Høeg (V).

»Vi har desværre ikke kunnet komme i mål uden en skattestigning. Men vi har heldigvis indført en begrænset periode på skattestigningen.«

Græde eller grine

»Man kan godt være ansvarlig for uansvarlige beslutninger. Og det er, hvad dette budget er et udtryk for. For os betyder det at grine over budgettet at græde – og vi græder,« lød det efter en længere tirade fra Erik Bo Andersen (Østbroen).

»Grænsebommene lukkes ned. Folk på overførselsindkomster holdes ude. I sætter klapjagten ind på skyldnere og giver huslejen skylden for de problemer folk har. Det her skyldes blandt andet uansvarlig budgetforlig fra budgetpartiernes side,« lød det fra Erik Bo Andersen.

Skuffet DF’er

Også Frank Nørgaard (DF) var skuffet over årets budget.

»Det bliver svære vilkår for borgerne fremover. Det er overskriften for dette års budget. De oprindelige besparelsesforslag skrællede al basis i den borgernære service. Det gik heldigvis ikke så galt, og det glæder jeg mig over – trods alt. Men jeg er ikke imponeret over det her budget. Det kommer til at gå ud over de fleste borgere.«

Han tilføjede dog, med en snert af bitterhed i stemmen.

»Budgetpartierne fortjener dog en lille smule ros. De er åbenbart begyndt at arbejde efter at give velfærd til de bestemte grupper af borgere, som de mener skal have den. Vi kan ikke blive ved med at skrælle af lagkagen år efter år.«

Kan ikke klare opgaven selv

»De Konservative er glade for budgettet. Det havde set bedre ud, hvis vi havde haft 16 mandater. Men det lykkedes os at få fodslag takket være samarbejdet med de andre partier. Vi reddede vores skole fra de værste besparelser. Vi sakker bagud i forhold til resten af landet. Vi har desværre ikke råd til at levere den velfærd, som de udsatte og svage fortjener,« beklagede Daniel Madié (K)

Han tilføjede: »Lige nu har vi en uholdbar tilgang af personer med overførselsindkomster. De brede skuldre må bære i Danmark. Det sker ikke i dag. Randers kan ikke klare opgaven selv. Så derfor ser jeg frem til, at vi får kigget på den omkostningsbestemte husleje.«

Fantasipenge

Mogens Nyholm (RV) gik i brechen for flertallets budget. Med det samme budskab i flere omgange.

»Vi fra Radikale Venstre er gået ind og har lavet en analyse af flere af listernes budgetforslag. Hverken SF, Beboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten har nøglen til mere velfærd til Randers Kommunes borgere. Der opereres med såkaldte fantasipenge. Fantasipenge findes ikke i Randers Kommunes verden. Der findes besparelsesforslag, der ikke kan udføres i den virkelige verden,« lød resumeet af den analyse, som hans eget parti havde lavet.

Frida Valbjørn Christensen (EL) måtte forpustet sætte sig ned under sin taletid, da hun er gravid. Det skete med ordene:

»Undskyld. Jeg er nødt til at sætte mig. Det er ikke let at tage ti kilo på.« Derefter strømmede det ind med anerkendende stemmer og blikke. Men minuttet efter dirrede Frida Valbjørn Christensens stemme.

»Jeg undrer mig over, at Mogens Nyholm kommer med en påstand om fantasipenge, uden at komme med konkrete bud på, hvad han taler om,« lød det harmdirrende.

Senere i debatten kom Mogens Nyholm med et par eksempler om ekstraordinære indtægter og andre poster som han mener, at listernes budgetforslag rummer af mangler.

Slutteligt rejste Christina Kjærsgaard (Østbroen) og bad om at få en pænere tone tilbage i byrådssalen.

»Jeg kunne godt tænke mig, at tonen var pænere end det har været det sidste kvarters tid. Især finder jeg Radikale Venstres udfald på andre politikeres faglighed for nedsættende,« lød det.

Blå Sol og Randers FC

»Under sidste års budget blev det aftalt, at det skulle være de samme partier, der skulle indgå i budgetaftalen. Et par partier er sprunget fra, og det forstår jeg godt,« fortsatte Frida Valbjørn Christensen (EL).

Hun undrede sig over, at flertallet blandt andet støttede Klimabroen, Randers FC og den nye koncert i Randers, kaldet Blå Sol.

»Det er en vanvittig prioritering, når man forringer forholdene for byens børn. Og forringer forholdene på socialområdet og hæver prisen på pensionisternes mad. Man laver alt andet end at passe på vores fælles velfærd. Man deler borgere op i A og B-hold. Jeg bliver i tvivl om, om man forstår, at det er barsk virkelighed for mange borgere.«

Hun kom med et konkret tilbud til at løse en del af de svære besparelser.

»Man kunne for eksempel have sat skatten endnu højere op. Med 0,5 procent. Men det forslag fik vi fra Enhedslisten jo slet ikke lov til at fremføre. For vi blev aldrig inviteret ind til budgetforhandlingerne.«

Et dyrt forsamlingshus

»Man har fået byens dyreste forsamlingshus til 25 millioner på Neptunvej, som ikke mange kommer til at benytte,« lød det harmdirrende fra Bjarne Overmark (Beboerlisten). Han henviser til skandalesagen, hvor et nyt afsnit på Neptunvej for handicappede borgere ikke er lovligt opført, og derfor har man måttet finde på alternative ting at bruge de helt nybyggede boliger til. Det ender med, at man nu sender handicappede beboere fra andre steder i kommunen ud i byggeriet, så de kan deltage i fælles arrangementer her.

Bjarne Overmark frygter, at folkeskolen har tabt.

»Nu har man fået åbnet en femsporet motorvej hen til privatskolerne. Det er dyrt at have et system, der ikke kan sørge for alle de unge, der ikke får succesoplevelser. Hvad sker der så, når de bliver ældre og kommer på overførselsindkomst? Så bliver det dyrt for Randers Kommune.«