Slotspladsen har fået et nyt udtryk, og det skulle så vidt muligt gøres ved at genbruge de gamle sten. En læser er dog rimelig overbevist om, at de fleste sten er nye.

AF CECILIE BISGAARD

Vi har fået en henvendelse fra en læser, der undrer sig. Slotspladsen har længe været under forandring. Og på opsatte skilte, står der, at ”belægningen bliver bevaret, stort set som den er”. En af årsagerne er, at det er bedre for klimaet at genbruge de gamle sten, som ”kan klare mange år endnu”.

Men vores læser synes alligevel, at belægningsstenene ser meget nye ud. Vi har derfor spurgt Line Heydorn, der er midtbykoordinator og arkitekt ved Randers Kommune, hvor meget der er nyt, og hvor meget der er genbrug.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Det står der på skiltene

”Belægningen bliver bevaret, stort set som den er. Den bliver rettet op, hvor der er behov, og der vil blive ændret og tilføjet på områder, hvor det kan skabe et mere sammenhængende udtryk. Belægningsstenene kan klare mange år endnu, og det er en langt mindre belastning på vores klima at beholde det, vi kan, og løfte med justeringer.”

»Belægningen består primært af søstensfliser – det er de store fliser – af huggede chaussesten, og så har vi lavet nogle nye ganglinjer med jetbrændte sten fra Bornholm, som har en mindre ujævn overflade. Det er kun de jetbrændte sten, der er nye,« siger hun og fortsætter:

»Så der er brugt nye sten, men alle andre er så vidt muligt genbrug.«

Artiklen fortsætter under billedet

Der er lavet nye ganglinjer på Slotspladsen. Til det er der brugte jetbrændte sten. De er nye, men resten af stenene er genbrug. Foto: Cecilie Bisgaard

Man har valgt at bruge de jetbrændte sten til at understrege ganglinjerne, fordi de har en mere ensartet overflade end chaussestenene, og de giver derfor et klart indtryk af, at her kan man gå. De jetbrændte sten er samme størrelse som de resterende chaussesten – de har bare en anden overlade, men ellers ligner de hinanden.

»Sådan kunne vi skabe en mere ensartet gangflade uden for mange elementer. Vi har forsøgt at skabe en ensartethed og visuel ro på pladsen,« siger Line Heydorn.

Du kan genkende pladsen

Det, der blandt andet er lavet om på Slotspladsen, er, at nogle gamle ganglinjer er blevet fjernet. En af dem gik for eksempel ind i siden af trappen op til Slotscentret.

»Vi har bragt flere løse ender sammen, hvor der var levn fra fortiden. Vi har også understreget feltet i midten, hvor de fleste af kuglerne ligger. Vi har givet det en mere samlet helhed,« siger arkitekten.

Line Heydorn fortæller, at man har brugt søstensfliser til at understreger feltet i midten. Fliserne er enten genbrug fra Slotspladsen eller fundet på kommunens materielgård.

»Vi har ikke en plads, hvor vi har skiftet al belægningen. Det kunne vi have valgt og givet pladsen et helt nyt udtryk. Men her vil du kunne genkende Slotspladsen,« siger hun.

De jetbrændte sten er valgt, fordi de har en mindre ujævn overflade end chaussestenene og samtidig samme format. Foto: Cecilie Bisgaard