Borgere, der modtager hjælp til tøjvask gennem hjemmeplejen, skal snart vænne sig til en ny ordning.

De godt 600 borgere i Randers Kommune, der er visiteret til tøjvask, skal fremover få vasket tøjet på et eksternt vaskeri. Det har byrådet vedtaget på byrådsmødet 23. september, skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Byrådet skulle på mødet tage stilling til de krav, der skal stilles til de kommende leverandører af den nye ordning. Samtidigt blev det besluttet, at det som udgangspunkt er alle borgere, der er visiteret til tøjvask, der skal omfattes af ordningen.

I den nye ordning vil borgerne få hentet beskidt vasketøj hver 14. dag og få det leveret rent tilbage 14 dage senere, når der afhentes nyt vasketøj. Det har vakt bekymringer hos blandt andet Ældrerådet og Handicaprådet, der i høringssvar påpeger, at denne ordning vil betyde, at borgerne fremover skal have en garderobe med tøj nok til 28 dage.

I Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene påpeges det, at afhentning af beskidt vasketøj og levering af rent tøj med 14-dages rotation er udbredt i andre kommuner, der tilbyder tøjvask hos eksterne leverandører.

Der vil være mulighed for, at borgere kan undtages fra den nye ordning, hvis det vurderes, at de har behov for tøjvask oftere end hver 14. dag. Det gælder for eksempel borgere med inkontinens. Også borgere med kognitive udfordringer kan undtages, hvis det vurderes, at det ikke er hensigtsmæssigt, at tøjet vaskes udenfor hjemmet.

Baggrunden for den nye ordning er, at tøjvask i dag kræver en del arbejdstimer og kørsel for hjemmeplejen, og at tiden kan bruges bedre på andre opgaver.

Forslaget blev vedtaget med 20 stemmer for og 11 imod.