Det nye formandskab i Det Konservative Folkeparti kommer med en del erfaring. Formanden har været i partiet i 25 år, og næstformanden har været formand i en anden lokalafdeling.

AF CECILIE BISGAARD

For ikke så længe siden fik den lokale afdeling af Det Konservative Folkeparti en ny formand – og det var ikke noget, der gik stille for sig.

Den tidligere formand og næstformand trak sig, en del af den resterende bestyrelse opfordrede offentligt Daniel Madié, der er partiets spidskandidat til næste års kommunalvalg, til at trække sig, og de fortalte samtidig, at det netop var politikeren , der var skyld i, at formandskabet trak sig.

Men nu er der kommet andre boller på suppen.

På en ekstraordinær general forsamling, der fandt sted få dage efter opfordringen til Daniel Madié, blev der valgt en ny formand og næstformand. Morten S. Sørensen – den nye formand – var netop en af dem, der bad spidskandidaten om at trække sig.

»Vi skal lægge fortiden bag os, og det kan vi også sagtens. Det har vi givet håndslag på hele vejen rundt. Jeg nægter at dykke ned i fortiden. Jeg vil ikke bruge tid på, hvad der er sket. Nu kigger vi fremad,« siger den nye formand.

Også Thomas Sand Larsen stillede op som formand, men det blev altså Morten S. Sørensen, der endte med at vinde posten.

Et blankt papir

Da Morten S. Sørensen tog afsted til generalforsamlingen, var det ikke med intentionen om at stille op som formand, selvom han har siddet i bestyrelsen af flere omgange og været en del af partiet i omkring 25 år.

»På generalforsamlingen var der flere, der pressede på for at få mig til at stille op. Og så sagde jeg ”ja tak”. Jeg synes, det var min pligt, og jeg tror, at jeg er ham, der kan løse den gordiske knude, vi har haft. Jeg kender Daniel, jeg kender Bo Vestergaard og Bo Ratz (partiets byrådsmedlemmer, red.), og jeg kender baghistorien,« siger den nye formand og fortsætter:

»Jeg tror ikke, jeg kan noget specielt. Jeg tror bare, at jeg kommer med et blankt papir.«

Formanden har også store roser til den nye næstformand, Torben Møller Jørgensen, der blev valgt uden modkandidater.

»Jeg kender partiet indefra, og det vigtigste, synes jeg, er, at vi i Torben har fået en næstformand, der kommer udefra. Han har været formand i Skanderborg i en del år. Vi er et godt makkerpar, og det er et formandskab med stor erfaring, som Konservative i Randers har fået,« siger han.

De store opgaver

Udover at være ny formand for den lokale afdeling af Det Konservative Folkeparti er Morten S. Sørensen uvildig finans- og formuerådgiver.

»Det er ikke meningen, jeg skal bruge min fulde tid på det, men jeg brænder for politik, og at politik skal være sjovt. Det skal være godt, ud fra det jeg tror på. Nu er min ild blevet tændt, og så tager vi den derfra. Jeg kender partiet, og jeg kender folkene,« siger han.

Den første store opgave som formand er netop overstået – budgetforhandlingerne. Det lykkedes et flertal af politikerne i Randers Byråd at lande en aftale, som blandt andre Det Konservative Folkeparti står bag.

Næste store opgave er næste års kommunalvalg. Der skal findes kandidater og laves en liste, og det arbejde går så småt i gang nu. Og spidskandidaten er jo allerede på plads.

»Vi skal have vores politik ud over rampen. Vi skal vise, hvad vi kan, og lave resultater. Vi kan den gode borgerlige politik – og den gode konservative politik,« siger Morten S. Sørensen og fortsætter:

»Vi skal dybest set ud over stepperne og vise vælgerne, at vi er et godt alternativ til de andre borgerlige partier.«

»Vilje hele vejen rundt«

Det er selvfølgelig ikke kun store opgaver, som Morten S. Sørensen skal løse som lokalformand.

»Jeg skal sikre, at vi har den rigtige politik, og at vi er enige om det og kan kommunikere det. Jeg glæder mig over, at der er tre forskellige mennesker i vores byrådsgruppe, og den mangfoldighed og forskellighed skal vi udnytte,« siger han.

Netop det med at samle byrådsgruppen er en opgave, som formanden skal løse, fordi den ene af politikerne – Bo Ratz – var medunderskriver af den erklæring, hvor bestyrelsesmedlemmer opfordrede en af den andre politikere – Daniel Madié – til at trække sig som spidskandidat.

Daniel Madié nægtede at trække sig med henvisning til, at det var medlemmerne selv, der havde valgt ham som spidskandidat.

»Man skal huske, at når vi havde en ekstraordinær generalforsamling, så var det, fordi der var nogle samarbejdsudfordringer. Men det var et godt møde. Vi fik talt meget sammen og vendt mange sten. Og jeg er rigtig glad for, at der blev vist vilje hele vejen rundt til at komme videre,« siger den nye formand.