Den garvede forsvarsadvokat med base blandt andet i Randers, har solgt sit livsværk, men han siger ikke farvel til retssalen.

Mark Sigetty, Jyllands-Postens Lokalaviser

Alle har krav på et forsvar.

Uanset hvilken forbrydelse man har begået.

Det er en af hjørnestenene i det danske retssystem, og en af Henrik Brandt-Madsens store kæpheste.

Han er forsvarsadvokat og har med egne ord »aldrig sagt nej til en sag.«

Uanset om klienten er beskyldt for tyveri eller mord, så er det kun dommeren, der bedømmer om man er skyldig.

Efter et langt liv som selvstændig har han nu solgt sin advokatvirksomhed.

Han er dog endnu ikke parat til at sige farvel til retssalene.

Det betyder nemlig meget for ham at hjælpe folk.

»De har kun mig«

Forsvarsadvokaten er en skikkelse, der deler vandene.

For nogle er det givet, at alle har ret til kompetent repræsentation i en retssag. For andre er det uforståeligt, hvordan man kan få sig selv til at forsvare mordere og voldtægtsforbrydere.

Det må være for pengenes skyld.

Hvad ellers?

Den fordom har Henrik Brandt-Madsen mødt flere gange. For ham har det dog aldrig handlet om mammon, men derimod om ren ildhu.

Han mener nemlig, at hans rolle er ekstremt vigtig.

»Jeg er typen, der går all in. Uanset hvad folk har gjort, kan jeg forsvare dem, for man har krav på en retfærdig rettergang. Det er opgaven. At forsvare et menneske. Det er op til dommeren at vurdere, om en person skal dømmes. Anklageren skal komme med beviser, og jeg skal finde huller i osten. Sådan er det.«

I løbet af sin karriere har han haft en bred vifte af sager. Lige fra spirituskørsel og røveri til drab og voldtægt.

Det er dog et grundlæggende retsprincip, at man er uskyldig indtil andet er bevist.

Derfor interesserer Henrik Brandt-Madsen sig ikke for, om en person har gjort noget eller ej. Han interesserer sig for, om der er bevis for det.

»Det kræver en engageret indsats at få folk frifundet. Det er dybest set det, der driver mig. Når jeg står i retten, tænker jeg kun på, at jeg skal have vedkommende frifundet. Hele anklagemyndigheden har et kæmpe apparat – politiet, statsadvokaten osv. Tiltalte har kun mig. Der skal sgu være nogle, der går all in og hjælper folk, uanset hvad de har gjort. Det har været meget vigtigt for mig altid. Jeg kan godt lide at hjælpe folk.«

Spørgsmålet er, om han nogensinde har moralske kvaler over at forsvare enhver slags mennesker?

»Nej, fordi de anklagere, der sidder i retssalen er dygtige. Ellers sidder de der ikke, og jeg føler hver gang, det er en fair kamp, og det er sådan det skal være. Det er juraen og beviserne, der tæller. Det er det, det hele handler om.«

Gennem de sidste 33 år har Henrik Brandt-Madsen fungeret som forsvarsadvokat i alt fra skilsmissesager til drabssager. Nu har han solgt sin advokatvirksomhed, men fortsætter det arbejde, han holder så meget af. Foto: Lars Normann Thomsen.

Farvel til livsværket

Henrik Brandt-Madsen er født i 1958 og fik advokatbeskikkelse den 15. december 1988.

Han startede i Ebeltoft i 1991 og har arbejdet som forsvarsadvokat siden 1996.

Nu har han solgt sin advokatvirksomhed Brandt-Madsen Advokatfirma.

Virksomheden består af afdelinger i Skagen, Randers og Ebeltoft, og det er ikke hvem som helst, han har solgt til. Det er Kalø Advokaterne, som ejes af advokaterne Line Lindgaard-Kjeldsen og Karsten Fryland Nielsen, der har overtaget forretningen.

Afdelingen i Skagen ønskede Kalø Advokaterne ikke at overtage, så den lukker ned 1. oktober.

Tidligere havde Henrik Brandt-Madsen også en afdeling i Rønde. Den solgte han i 2018 til netop Kalø Advokaterne.

»Jeg kender dem begge rigtig godt, og vi har det rigtig godt med hinanden. Jeg har været meget tilfreds med forløbet, vil jeg sige. Det er virkelig dygtige advokater.«

Karsten Fryland Nielsen har tidligere været ansat hos Henrik Brandt-Madsen, men nu er rollerne byttet om. Henrik Brandt-Madsen fortsætter nemlig som forsvarsadvokat i Ebeltoft hos Kalø Advokaterne.

Selvom det var en stor beslutning at sælge livsværket, så var tidspunktet det rette.

»Jeg gik og rumlede med det i nogle dage og så tænkte jeg: nu gør jeg det. Hvornår kommer den næste, der vil købe min forretning? Det ved man ikke. Man skal også gribe nuet nogle gange. Især når jeg kender mine nye arbejdsgivere. Det kører fantastisk indtil nu, og jeg er virkelig virkelig glad for beslutningen.«

Fortsætter ufortrødent

I sin 33-årige karriere med selvstændig advokatvirksomhed har han haft sager over hele landet. Inklusive Østre- og Vestre Landsret og Højesteret.

Selvom han har solgt sin advokatvirksomhed, fortsætter han arbejdet som forsvarsadvokat »mindst 10 år endnu.« Der er dog visse aspekter af arbejdet, som han ser frem til ikke længere at skulle varetage.

»Jeg tror, jeg får en lidt nemmere hverdag nu. Jeg har alle dage elsket at gå på arbejde. Det gør jeg stadig. Det er det bedste jeg ved, men det værste jeg ved, det er alt det administrative. Det tager jo tiden fra det jeg godt kan lide.«

Selvom hans advokatvirksomhed er lille sammenlignet med mastodonter som Kromann Reumert og Bech-Bruun, så er det de samme omfattende regler – hvidvask, logbøger og andre reguleringer – han er underlagt. Ting, som tager meget tid fra den sagsbehandling, han holder så meget af.

Henrik Brandt-Madsen håber, at den nye arbejdsfordeling måske også giver lidt mere tid til nogle af de ting der virkelig betyder noget i privatlivet.

»Hvis der kommer nye regler, der skal implementeres i løbet af en weekend, så falder den ikke på mig længere, så forhåbentlig er der mindre weekend- og natarbejde. Og så kan det da også godt ske, at der bliver lidt mere tid til kone, datter, svigersøn og mine børnebørn Helga og Eskild som alle bor i Ebeltoft. Det håber jeg da.«