Nye undersøgelser tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer i en stald. Økologisk landbrugspar fra Randers har sagt ja til at teste tesen af på deres 75 malkekøer.

Når køer græsser uden for i stedet for at være på stald, kan det være et middel til at reducere deres klimaaftryk.

Et nyt, dansk forskningsprojekt er i gang med at undersøge udledningen af metan fra køer på græs, og de økologiske landmænd Lars og Lene Jørgensen ved Assentoft i Randers Kommune deltager i projektet med deres 75 malkekøer.

Det oplyses i en pressemeddelelse.

Foderkassen her måler køernes metanudledning. Den indeholder foder, der svarer til slik for køerne, så de lokkes hen forbi. Indsendt foto

»Vi er med i projektet, fordi vi er nysgerrige på, hvad vi kan gøre bedre, så vi fortsat kan producere fødevarer og samtidig kan iværksætte nye tiltag, der kan nedsætte klimaaftrykket fra vores landbrug. Vi er selvfølgelig interesserede i at drive vores landbrug så godt og klimavenligt, som vi overhovedet kan,« fortæller økologisk landmand Lars Jørgensen.

100 procent af de økologiske malkekøer kommer på græs fra forår til efterår – i modsætning til kun 15 procent af de konventionelle køer, og dermed har de økologiske køer på græs bogstaveligt talt et forspring i klimakapløbet for at sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Når køer græsser uden for i stedet for at være på stald, kan det være et middel til at reducere deres klimaaftryk, viser nye undersøgelser. Pressefoto

Undersøgelser fra Holland og foreløbige resultater fra Danmark tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer i stald. Et nyt, dansk forskningsprojekt ser på, om det også gælder i en dansk kontekst, og hvad årsagen er.

Det forventede resultat af det tre-årige projekt er, at køer på græs har en lavere metan-udledning end køer fodret i stalden.

Bag projektet MetGraz står Aarhus Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, SEGES Innovation, Center for Frilandsdyr, Arla Foods og Danish Crown.