Som en del af en stor, langsigtet strategi for turisme vil VisitAarhus udpege tre steder, som der skal laves en udviklingsplan for. Udbyhøj kan blive et af dem.

AF CECILIE BISGAARD

Det er ikke længere kun de lokale ildsjæle, der kan se et stort potentiale i Udbyhøj Havn.

Nu har Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget, Erhvervs- og Planudvalget og Landdistriktsudvalget haft et møde omkring stedet, hvor politikerne med egne øjne kunne se alle de faciliteter, der findes i området. De tre udvalg deltog i fællesmødet, fordi de alle sammen på hver sin måde er involverede i at udvikle stedet, da det er kommunen, som ejer havnens arealer.

»Hver gang vi henvender os til kommunens forvaltning, er det aldrig ”den idé kan godt lade sig gøre, hvis …” – det er altid bare ”det kan ikke lade sig gøre”. Vi møder en mur, hver gang vi vil udvikle,« har Kim Møller, der er en lokal ildsjæl og formand for Foreningen Udbyhøj Havn, tidligere sagt.

Men nu kommer der måske andre boller på suppen. De tre udvalg var i hvert fald vildt begejstrede efter mødet, fortæller Bo Ratz (K), der er medlem af Landdistriktsudvalget. Han har tidligere i Din Avis fortalt om, hvordan han ligesom Kim Møller ser et fantastisk potentiale i Udbyhøj Havn.

»Det er helt vildt spændende derude, og vi fik lov til at vise alle de muligheder, der er. Udvalgene har fået et fælles sprog og set mulighederne sammen. Alle fik set, hvad de lokale mener med deres planer. Det er jeg rigtigt godt tilfreds med. Det mest opløftende ved mødet er, at vi har fået en fælles retning,« siger han.

Et uudnyttet potentiale

Det var ikke kun politikere, der deltog på fællesmødet. VisitAarhus, der er en erhvervsdrivende fond, der har til formål at udvikle turismen i det meste af Østjylland, var også til stede.

På mødet præsenterede VisitAarhus et nyt, langsigtet projekt, der stadig er i sin spæde opstart. I destinationsselskabet vil man nemlig gerne lave en samlet strategi for udvikling af turisme langs hele Jyllands østkyst.

»Fra Grenen til grænsen,« siger Liselotte Nis-Hanssen, der er relationschef i VisitAarhus og en af projektlederne på Udviklingsplan Jyllands Østkyst, og fortsætter:

»Tanken er, at der er et uudnyttet potential langs østkysten, som vi gerne vil styrke.«

Artiklen fortsætter under billedet

Formanden for Foreningen Udbyhøj Havn, Kim Møller, har længe ønsket at skabe bedre vilkår for turisme i Udbyhøj. Nu er der en gylden mulighed på vej. Arkivfoto

VisitAarhus gik i luften med projektet 1. januar. Siden da er tiden blandt andet blevet brugt på at udbrede kendskabet til projektet til de kommuner, som er en del af destinationsselskabet, samt at skabe et overblik over, hvordan turismen ser ud nu.

Næste skridt er at udarbejde en strategisk ramme og udviklingsprincipper for hele østkysten. Der skal blandt andet laves en fællesplan for de syv øst- og midtjyske kommuner, som er en del af VisitAarhus.

»Meget spændende«

Når der er lavet en samlet plan for VisitAarhus-kommunerne er det, at det for alvorlig bliver interessant for Udbyhøj Havn. Projektet har nemlig fået midler fra Erhvervsfremmestyrelsen til at lave tre strategisk, fysiske udviklingsplaner.

»Vi har både erhverv, turisme og kultur med i tankerne, når vi arbejder med strategisk fysiske udviklingsplaner. Samtidig skal det være bæredygtigt og gavne både turismen og lokalområdet. Det skal være et godt sted at bo, før det er et godt sted at besøge,« siger Liselotte Nis-Hanssen.

Det betyder, at projektet med tre lokale planer strategisk og langsigtet kan løfte områder med turismepotentiale.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: VisitAarhus

VisitAarhus er Østjyllands officielle turistorganisation, som dækker over Aarhus, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Silkeborg og Viborg Kommuner.

VisitAarhus er en erhvervsdrivende fond, der har til formål at udvikle turismen, markedsføre destinationen som rejsemål for ferie- og erhvervsturister samt bidrage til, at turismen i området skaber resultater lokalt, regionalt og nationalt.

Kilde: VisitAarhus

Hvis Udbyhøj skal være et af de steder, der bliver udpeget, skal Randers Kommune først og fremmest søge om det. Derudover skal kommunen selv stille med medfinansiering til projektet.

»De havde et tilbud, som er meget spændende. Jeg tror godt, vi kan finde pengene inden for det budget, vi allerede har. Med den økonomiske situation i kommunen kan vi nok ikke finde dem andre steder. Sidste år blev der også sat en million kroner af til udvikling af Udbyhøj, så måske kan der blive behov for, at vi tager pengene derfra,« siger Bo Ratz og fortsætter:

»Det er helt sikkert noget, vi vil arbejde videre med, og jeg håber på, at vi i fremtiden kan komme endnu videre. De store investeringer ligger ikke for lige nu, men at lave en udviklingsplan for området er helt vildt spændende.«

Hvis Udbyhøj bliver et af de steder, som projektet Udviklingsplan Jyllands Østkyst udpeger som indsatsområde, skal Randers Kommune i første omgang udarbejde en strategisk fysisk udviklingsplan for området. Det er dog ikke sikkert, at tiltagene fra planen bliver indført med det samme. Økonomien skal selvfølgelig være på plads først. Der kan derfor gå en årrække.

Det samme peger Liselotte Nis-Hanssen på. VisitAarhus og projektet arbejder af samme grund med en tidshorisont, der hedder år 2035.

»Vi er i et projekt, som vi ikke helt ved, hvor ender, fordi vi ikke ved, hvad der opstår undervejs – det er spændende. Det bliver superinteressant at se, hvor der er lokal vilje, og hvor kommunerne og vi som destinationsselskab kan se noget potentiale,« siger hun.