Af Jan Nørskov Jørgensen, formand for Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune
Med byrådspolitikkerne og ledelsen af AP Ejendommes forsikringer om, at Flodby-projektet ikke skal udvikle sig til en ny Aarhus Ø, og at miljøet omkring de fremtidige byggeprojekter skal sikre plads til liv og miljø mellem husene, er det beskæmmende, at man i planlægningen af byggerierne omkring busterminalen planlægger med byggerier med op til ni etager og boligbyggeri uden muligheder for udendørs opholdsarealer tæt op ad historiske bygninger.
Man er i færd med at etablere et nyt ”stenbro-kvarter” i det centrale Randers.
Den planlagte bygning med ni etager på Shell-grunden samt det planlagte højhus/hotelbyggeri for enden af nordhavnen og udtalelser om, at hvis siloerne på nordsiden af havnen ikke kan genanvendes, vil der blive givet tilladelse til byggeri med de samme højder, er byrådet efter vores opfattelse på vej til en nyt Aarhus Ø. Vi skal ikke have flere højhuse i Randers, men mere plads til liv og miljø mellem husene med respekt for vores historiske, dejlige midtby.
Opholdsarealer er en forudsætning for at skabe gode boliger, hvilket kan være besværligt i en tæt og gammel bykerne, men bør være et krav i alle nye udviklingsprojekter for byen.
Da Flodbyen Randers P/S valgte at nedsætte et kvalitetsråd med nogle af de ypperste i Danmark inden for byplanlægning og arkitektur, var det det helt rigtige at gøre. Men set i bakspejlet omkring processerne i udviklingen af Sporbyen i Randers og byrådets tidligere villighed til at dispensere for vedtagne lokalplaner, skal der råbes vagt i gevær.
Kvalitetsrådets opgave var/er, at rådgive bygherre og udviklere af Flodbyen Randers med henblik på at skabe et nyt bymiljø omkring Gudenåen og havnen med byggerier af arkitektoniske kvaliteter samt – for at citere et af medlemmerne af kvalitetsrådet, arkitekt og professor Jan Gehl – at skabe »det gode liv mellem husene«.
En filosofi, som Flodbyen Randers P/S og repræsentanter fra byrådet har været fortaler for ved alle festtalerne omkring opstarten af Flodbyen Randers. En filosofi, som byrådet tilsyneladende nu er klar til at gå på kompromis med, før de første byggeprojekter er sat i søen – nemlig byggeprojekterne i Trangstræde og på Shell-grunden.
Som forening kan vi kun støtte Rosa Lykke Ydes (SF) forslag om, at byrådet som det mindste bliver gjort bekendt med kvalitetsrådets anbefalinger og bemærkninger til de enkelte byggeprojekter, inden der bliver taget endelige beslutninger og godkendelser af fremtidige projekter.