Markant udvidelse af Fussingø-Egnens Friskole, Børnehave og Vuggestue i Sønderbæk blev leveret med kran.

Mundene er åbne i begejstring. Elevernes hænder fægter, og der bliver peget på den store, røde kran, der behændigt hejser en af to pavilloner på plads lige foran eleverne i skolegården. En stor del af eleverne hænger og dingler i skolegårdens store mast med kravlenet udenpå. Kranen kan ses langvejs fra.

Kæmpekran løftede vuggestue på plads ved friskole. Video: Kian Johansen

Børnestemmerne er glade og liiige oppe i de høje toner, for det her er stort at kigge på.

Faktisk så stort, at det næsten slår et helt livs gratis forbrug af fredagsslik. Men også kun næsten. Det vender vi tilbage til.

Tirsdag blev to pavilloner hejset ind med en kæmpekran og markerede dermed en større udvidelse af Fussingø-Egnens Friskole, Børnehave og Vuggestue i Sønderbæk.

Kravlemasten var fuldt besat i skolegården, da den røde kran hejsede en ny vuggestue på plads. Foto: Kian Johansen

Million-udvidelse

Helt præcist skulle to færdigbyggede pavilloner til en pris af mere end en million kroner stilles ned bag den eksisterende børnehave og vuggestue og tæt på skoven, der ligger bag ved skolen.

Derefter skal de sættes sammen, så der bliver 104 nye kvadratmeter til de yngste børn på friskolen. Bagefter bliver gulvvarmen koblet på, og tømrerne fra Søbo Moduler gør lokalerne helt klar. Inden sensommeren er forbi, er håbet, at udvidelsen kan tages i brug.

Halvdelen af den nye vuggestue er på plads. Forrest ses vuggestuen og børnehaven. Mens friskolen er bagerst. Foto: Kian Johansen

Først skal forældrene fra friskolen gøre området udenom klar til børns leg. Der skal blandt andet lægges fliser og plantes omkring den nye bygning, der med sine 104 kvadratmeter betyder, at børnehaven og vuggestuens nuværende 340 kvadratmeter udvides med yderligere en fjerdedel.

»Vi opfylder pladskravene til vores normering i forvejen, men vi savnede lidt plads. Især fordi vi voksne jo også fylder noget i vores lokaler. Planen er, at vi vil lave en mellemgruppe, hvor børnene mellem to et halvt og tre et halvt skal gøres klar til børnehavelivet,« forklarer skoleleder Christian Kofoed, der samtidig også kalder udvidelsen for fremtidssikring.

Skoleleder Christian Kofoed fra Fussingø-Egnens Friskole, Børnehave og Vuggestue nyder udsigten fra den nye afdeling af vuggestuen, der er opbygget af to pavilloner. Foto: Kian Johansen

»Vi oplever et stigende antal tilmeldinger til vores skole, og vi har venteliste. Til næste skoleår i 2025 udvider vi med en 9. klasse, der kan tage afgangseksamen, og vi drømmer om to yderligere klasseværelser i nær fremtid,« lyder det fra skolelederen, der lige nu har ansvaret for 35 ansatte, 105 skoleelever, samt 20 vuggestuebørn og 45 børnehavebørn.

Han tilføjer: »Det kunne sagtens være yderligere to pavilloner, som vi stillede på den anden side af skolen. Vi har selv tegnet og indrettet denne udvidelse. Alt er klargjort fra Søbo Modulers side, og det eneste vi skal, er at stille møbler ind.«

Det halve livs slik

Inde i skolegården møder vi Emil Ulberg og Sofia Berg sammen med kammeraterne fra 4. klasse. De to tiårige peger op mod kranen og bevæger sig hurtigt tættere på afspærringen for at kunne se endnu bedre, mens arbejdsfolk med hjelme stilfærdigt gør klar til at hejse en halv vuggestue helt på plads lige foran dem.

Udover alderen på ni år har William August Østergaard Botkke fra 4. klasse og Frederik Jakobsen fra 3. klasse også noget andet tilfælles.

De mener, at synet af den store kran er for sejt.

Er det sejere end at få et helt livs gratis fredagslik? spørger vi.

»Ja!,« lyder det, uden at William August Østergaard Botkke når at sammenstykke bjerget af slik for sit indre blik. Det ville sandsynligvis kunne blive højere end kæmpekranen.

»Njahhh. Det er sejt. Men jeg vil godt sige et halvt livs fredagsslik,« nyder det fornuftigt fra Frederik Jakobsen.

Og i det øjeblik får William August Østergaard Botkke lov til at trække sit udsagn halvvejs tilbage.

»Jeg vil også sige et halvt livs fredagsslik,« lyder det fra den niårige, der dermed sikrer sig fredagssnolder et godt stykke ind i fremtiden, uden at pointen med den seje kran forsvandt helt.

Den røde kran kunne ses langt væk i Sønderbæk tirsdag. Foto: Kian Johansen