Endelig er forhadte pullerter på befærdet vej midt i Randers væk, som beboere bad kommunen om. Indtil videre er det den eneste løsning fra kommunen.
To parkeringspladser med tilhørende skilteskov lige op og ned ad et over 100 år gammelt springvand ved Tinghuset i Randers og en masse pullerter langs Møllegade er nu blevet fjernet af Randers Kommune.
Det sker, efter at Din Avis og især Birthe Jensen, der er afdelingsformand for afdeling 43 Møllegade/Schousgade under Randers Boligforening af 1940, har kastet lys på sagen om det uheldige vejforløb, der nu er løst – foreløbigt.
Sidste år gav det stor utilfredshed i hele kvarteret omkring blandt andet Møllegade, Schousgade og Møllestræde og den nærliggende Thors Bakke, hvor der blandt andet ligger både højhuse, biograf og et sundhedshus.
Pullerterne og nye vejstriber samt en skilteskov skulle regulere trafikken i området, der byder på mere end syv forskellige måder at komme til og fra Møllegade, hvor der både er gennemgående trafik og trafik til Schousgade-kvarteret.
Springvandet er synligt
Nu er pullerterne fjernet, fortæller en glad beboer og formand, Birthe Jensen, der selv så den kommunale medarbejder i orange tøj, udstyret med skruemaskine, tage de forhadte pullerter og skilte ned.
Så nu er der pænt udsyn gennem hele Møllegade, og man kan se springvandet Iguanbryderne, der var årsagen til, at hele vejforløbet blev ændret i første omgang.
Det var Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune, der sammen med kommunen, håndværkere og velvillige sponsorer i årevis havde arbejdet på at få det gamle springvand Iguanbryderne placeret et flot sted i Randers, efter at det i årevis havde været i eksil, lige siden Water & Wellness blev bygget på Viborgvej i 2012.
I 2023 blev springvandet sat op foran Tinghuset på Møllegade. Og så endte det med masser af kompromiser og halve løsninger for at gøre Møllegade trafiksikker.
For Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune ønskede plads omkring springvandet, så man kunne nyde synet, mens flere beboere i Schousgade sukkede under manglen på de parkeringspladser, som springvandet havde optaget.
Det indebar en indsnævring af vejen og en masse pullerter, som beboerne i området protesterede imod, først med en underskriftsindsamling og senere under et borgermøde i december 2023.
Sagen Kort
Beboerne i Møllegade og primært den øvre ende af Schousgade-kvarteret, samt Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune, har været utilfredse med ændringerne i trafikforholdene ved det gamle springvand, Iguanbryderne, der er blevet genplaceret foran Tinghuset.
De fleste mener, at der blev etableret unødvendige parkeringspladser, skilte og pullerter, hvilket især går imod Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommunes oprindelige vision om en åben plads.
Flere beboere var imod vejens indretning, som få bilister dengang kunne finde ud af.
Beboerne afleverede i slutningen af 2023 en underskriftsindsamling til formand for Miljø- og Teknikudvalget Frank Nørgaard for at få kommunen til at revurdere situationen.
Kommunen godkendte ændringerne uden at inddrage beboerne, hvilket har skabt frustration.
Juridisk set har kommunen ikke pligt til at inddrage borgerne, medmindre de er direkte berørt af ændringerne. Alligevel valgte Randers Kommune at invitere flere af beboerne til møde i begyndelsen af december 2023.
Ikke en rundkørsel
Nu er pullerterne taget ned, fordi man har lyttet til de input, der kom fra det nævnte borgermøde.
Her var der delte meninger om, hvorvidt man skulle kunne bruge springvandet som en rundkørsel og køre rundt om den. Men det er ikke meningen, selvom de to parkeringspladser, der skæmmede udsynet til springvandet, er fjernet, sammen med en del skilte og flere pullerter. Men vejforløbet fører stadig kun én vej rundt om springvandet.
»Ønsket om rundkørsel eller ej, det delte lidt vandene på borgermødet. Vi har valgt ikke at ændre vejforløbet omkring springvandet, kun at fjerne de to parkeringspladser, hvilket der også var stor enighed om, at det var en god idé,« lyder det fra Birgit Berggrein, der er trafikplanlægger og ingeniør ved Randers Kommune.
Selve vejforløbet og de snævre striber på Møllegade forbliver de samme. Også de lidt ulogiske buer omkring springvandet og ind mod Schousgade-kvarteret bliver der.
»Nu må vi se, om den trafikale situation fungerer uden pullerterne. Vi vil observere på, om trafikanterne opfører sig på samme måde, som da pullerterne var der, og om de følger det vejforløb, vi lavede sidste år,« forklarer Birgit Berggrein.
»Jeg tænker, at bilisterne har fået nogle gode vaner, i og med at pullerterne har stået der og indsnævret kørebanen, så mon ikke de også kører korrekt fremover. Det er det, vi kan håbe på,« siger trafikplanlæggeren, der mener, man skal give det et par måneder, før man kan se, om det fortsat fungerer.
Din Avis har før dokumenteret, at flere bilister ikke kan finde logikken i den indsnævrede gade, og at flere biler ikke fulgte det buede og kringlede forløb væk fra Schousgade og omkring springvandet. Flere bilister krydsede både hajtænder og den modsatte kørebane for enten at dreje til højre ned mod Møllestræde eller til venstre ad Møllegade.
Åbn munden
Birthe Jensen er glad for løsningen med de fjernede pullerter, men håber på mere på sigt.
»Det er blevet rigtig flot med udsynet til springvandet, og vi er især glade for, at pullerterne langs Møllegade er væk. Især for cyklisternes skyld, der godt kunne blive klemt. Men også fordi fejemaskinen ikke kunne komme ind og gøre rent langs fortovet, og fordi vi var usikre på, hvor ambulancer og redningskøretøjer skulle holde i tilfælde af en ulykke,« siger hun.
»Du må meget gerne skrive, at det her også viser, at det kan betale sig, at vi borgere åbner munden. Det har været et supergodt samarbejde med kommunen og med Birgit Berggrein. Jeg kan kun opfordre alle andre borgere til også at fortælle, hvis der er noget helt forkert, der skal ændres på deres veje.«
Ingen dyre løsninger
»Men jeg håber da, at man kigger på en lidt større helhedsplan for området, sådan som også formanden for Miljø- og Teknikudvalget (Frank Nørgaard, red.) efterlyste, da vi overrakte ham vores borgerunderskrifter,« siger Birthe Jensen.
Ifølge Birgit Berggrein fra Randers Kommune skal beboerne og trafikanterne på Møllegade ikke sætte næsen op efter hverken ændrede vejforløb, brosten eller anden ny belægning på pladsen omkring springvandet på den korte bane.
»Kommunens økonomi er for øjeblikket ikke til dyre løsninger. Så det ligger ikke lige umiddelbart i kortene, at der kommer til at ske meget mere lige nu. Men når resten af Thors Bakke bliver fuldt udbygget, så skal vi sikkert kigge på området igen,« uddyber hun.