Kun et enkelt sted viser undersøgelserne, at et af de undersøgte stoffer ligger over grænseværdien.
En ny undersøgelser viser, at grænseværdierne for at kunne markedsføre signalkrebsene i Alling Å som fødevarer er overholdt.
I foråret satte Randers Kommune en faunaundersøgelse i gang, som viste, at smådyrslivet i Alling Å nedenfor Nordic Waste er i en god økologisk tilstand, og nu er resultaterne af undersøgelsen af signalkrebs i Alling Å altså også klar. Det fremgår af en pressemeddelelse.
»At redde Alling Å her været og er et omdrejningspunkt i vores afværgeindsats ved Nordic Waste. Alle analyser viser, at åens liv er reddet. Det er simpelthen rigtig godt nyt,« siger borgmester Torben Hansen (S) i pressemeddelelsen.
Randers Kommune har i dialog med Fødevarestyrelsen fået undersøgt fødevaresikkerheden ved signalkrebs i Alling Å efter jordskreddet ved Nordic Waste. Der blev valgt fire lokaliteter for prøver: opstrøms Nordic Waste, nedstrøms Motorvej E45, ved Clausholm Slot og i Skørring Å.
På baggrund af Fødevarestyrelsen anbefalinger er der undersøgt for tungmetaller, PCB, PFAS med mere i signalkrebs stammende fra Alling Å. Undersøgelsen viser, at grænseværdierne for at kunne markedsføre krebsene som fødevarer er overholdt for alle de undersøgte stoffer på alle lokaliteter på nær et enkelt resultat for bly ved målestedet nedstrøms Motorvej E45.
Muligt fiske-forbud ét sted
Da der ikke er overskridelser for nogle af de andre målte stoffer på målestedet ved motorvejen og ingen overskridelser af grænseværdierne overhovedet på de andre målestationer, vurderes det, at Nordic Waste-jordskreddet ikke har påvirket signalkrebsene i Alling Å.
At der er målt forhøjet koncentration af bly er ikke den helt store overraskelse, fordi målestedet er tæt på motorvejen og bly i en meget lang årrække blev tilsat benzinen. Den høje koncentration af bly kan derfor stamme fra dengang.
Fødevarestyrelsen oplyser, at bly er en af de tungmetaller, hvor der er nationalt fokus på at reducere eksponeringen, samt at det forhøjede indhold i krebsehalerne af bly er bekymrende i forhold til borgere, som hyppigt skulle indtage signalkrebs fra denne lokalitet.
Nu vil Randers Kommune derfor høre Fødevarestyrelsen, om der skal udstedes forbud mod at fange signalkrebs ved målesteder nedstrøms Motorvej E45 på grund af blyindholdet.