Din Avis har knoklet for at finde flere oplysninger om de sidste 25 ‘Kys Frøen’ som vi ikke har styr på. Den vildeste historie er den om frøen, der mistede tappen.
Længere nede ser du billederne af de sidste 25 frøer, som vi ikke har kunnet spore. Vi har ellers forsøgt os med flere opkald til de fleste firmaer, som dengang i 2003 sponsorerede en frø og fik den placeret i Randers og omegn.
Blandt andet Sparekassen Kronjylland, der sponsorerede syv frøer i alt. De stod alle foran domicilet på Tronholmen en sommer, inden de blev flyttet igen. Vi har lokaliseret de fem, men frø nummer K41 og K45 ved vi ikke, hvor er landet. Vi har spurgt kommunikationschef Jan Salling, der beredvilligt har kontaktet tidligere kolleger, men sporet ender blindt.
Om frøerne
’Kys Frøen’ var en kunstudstilling i 2003, hvor 54 kunstnere, samt børn, foreninger, virksomheder m.fl. fra Randers og omegn udstillede.
Frøen er af beton, delvist formet som hovedet på en frø og med en vægt på cirka 700 kg.
Det var billedhugger John Bredahl fra Randers, der sammen med daværende erhvervschef Gotfred Nissen og turistchef Anne-Mette Knattrup stod bag ideen.
Send et billede til: randers@dinavis.dk – hvis du kender til en af de manglende 25 frøer. Skriv, hvor den befinder sig, sammen med dit navn og adresse.
Tappen tvunget af
Vi har fået fortalt, at frø nummer K77 blev udsat for hærværk. Kunstneren Jannik Broz havde fået monteret en smedet stang i bunden, så den hvide frø med markerede sorte striber faktisk havde en penis.
Men fristelsen var åbenbart for stor, for frøen – der stod placeret i udkanten af Justesens Plæne, hen mod Regnskoven – fik taget sin tap.
Om den så efterfølgende er blevet destrueret, kan vi kun gætte på. Det fortælles, at der var efterladt et stort hul i frøen, og gerningsmanden må virkelig have brugt nogle kræfter på at få metalstangen ud af betonfrøen.
Flere af de frøer, vi mangler viden om, kan være gået til eller er blevet destrueret. Men vi ved det ikke med sikkerhed.
Vi har også haft fat i Grundfos for at høre, om de havde kendskab til, hvor den tidligere direktør Niels Due Jensens frø (N3) var endt henne. Her var svaret, at det kendte man ikke noget til.
Til gengæld har vi fået fortalt fra billedhugger John Bredahl, der stod bag udformningen af frøen og skabte de første prototyper, at Niels Due Jensen virkelig gik op i opgaven med at udsmykke en frø. Han fik tilmed den grafiske afdeling i Grundfos til at komme med et udkast, så han kunne male den perfekte kunstfrø.
Frø med hjerter er væk
Heller ikke den tidligere tv-vært Monica Ritterband ved, hvor hendes frø nummer K49 endte efter en auktion. »Det var et skønt projekt! Det var så hyggeligt at deltage – og så var det også herligt, at min frø sammen med Prins Henriks frø gik til højeste hammerslag. Så kan man ikke ’forlange’ en bedre oplevelse,« fortæller hun til Din Avis.
Lykke Lionet, der som otteårig malede en frø med stjerner og hjerter på, har selv henvendt sig og efterlyst sin frø fra dengang. Den stod i sin tid foran Brejnholts Tømmerhandel. Men heller ikke her ved man, hvor den endte.
Din Avis har også kontaktet advokatfirmaet Grønbæk & Huuse, Vink A/S, Isenkramcentret, Radio ABC, Erik Busk, Søren Fischer, Jens Søholm fra XL Byg Vorup og Peter Frydensberg. Men ingen af dem har kunnet lede os tættere på frøernes tilholdssteder.
Falck uden frø
Ove Olsen, den daværende stationsleder for Falck, fortæller, at stationen stadig har en af Randers-hestene, der blev kreeret i anledning af Randers’ 700 års jubilæum året før. Den står indenfor i indgangen. Men Falck købte ikke en frø. Ifølge en brochure fra dengang stod Knud E. Vedels frø nummer K72 foran Falck på Hadsundvej. Men Ove Olesen husker ikke, at den stod der, og kan derfor heller ikke fortælle, hvor den blev af.
Vi har også kontaktet Brdr. Andersen A/S, der velvilligt fragtede frøerne rundt i Randers og leverede dem til flere nye, stolte købere af en kunstfrø. Heller ikke her satte arbejdet frø.