Af Kian Johansen, redaktør din Avis

Når eksperterne anbefaler, hvad vi bør have på lager til tre dages overlevelse, kan jeg godt undre mig lidt over den lange liste.

Hvad med sund fornuft? Og hvad med at bruge noget af det, de fleste alligevel har i køkkenskabet?

Det er jo ikke alle, der har lyst til at have 27 pakker frysetørret rensdyrsuppe stående, vel?

Jan Buch fra Frederiksberg undrer sig også. Han er speciallæge i hjertesygdomme og intern medicin og skriver i et debatindlæg i Jyllands-Posten om det tossede i ’preppernes’ ekspertråd.

»De har næppe nogensinde stået i et køkken eller købt ind i et supermarked. Det vigtigste er helt klart væske. Der nævnes sædvanligvis kun vand, men ikke, at dansk postevand kan holde sig i flere måneder i plasticdunke,« skriver han blandt andet.

Og hvorfor ikke tænke juice, sodavand, øldåser og måske en flaske vin med ind?

Når det kommer til mad, er det ikke nødvendigt at leve af knækbrød og kiks. Rugbrød kan holde sig i dagevis i en plasticpose, og lidt daggammelt brød har ingen taget skade af. Det kan også ristes. Hvad med ost? Den er ofte lagret i måneder eller år og kan sagtens holde sig lidt længere. Og skulle der komme lidt mug, kan det let skrabes af.

Rodfrugter, såsom kartofler og gulerødder, kan holde sig længe. De kan spises rå, hvis det bliver nødvendigt. Og frugt som æbler og appelsiner kan sagtens holde i ugevis. Så er der ingen grund til at panikke over mangel på vitaminer.

Så næste gang du ser en liste over nødvendigheder til krisetider, husk at tænke lidt længere. Brug din sunde fornuft, og husk at bevare roen.

De fleste har jo alligevel sodavand, øl eller vin liggende. Væsken kan i moderate og mindre mængder nydes med din bedre halvdel, vennerne eller naboerne.

Uanset om krisen kradser.